Alam Sejahtera di Pelongsor Avalanche

Nota Burung®

Alam Sejahtera di Pelongsor Avalanche

Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote.

[Roar of an avalanche]

Jisim salji yang besar bergemuruh menuruni lereng gunung, melemparkan awan salji serbuk yang besar di atasnya. Longsoran cenderung mengikuti saluran bersejarah menuruni muka gunung, menyapu dengan pokok-pokok berdiri dan batu-batu besar, manakala cerun bersebelahan kekal dengan malar hijau. Kursus salji semula jadi sedemikian dikenali sebagai pelongsor salji.

Walaupun kuasa pemusnah runtuhan salji, tanah sering kekal di sepanjang pelongsor salji, mewujudkan pembukaan baharu untuk tumbuh-tumbuhan perintis. [Background, songs of e.g. Swainson’s Thrushes, Varied Thrushes] Rumput dan sedges berakar, serta pokok renek rendah seperti huckleberry, alder dan willow. Zon habitat baharu terbentuk, habitat yang digemari oleh pelbagai hidupan liar.

Beruang mencari makan pada huckleberry masak pada akhir musim panas. Di Barat, tutupan semak salji salji menarik perhatian Fox Sparrows yang bersarang, [Fox Sparrow song] dan menyediakan habitat yang sesuai untuk MacGillivray’s Warbler [MacGillivray’s Warbler song]. Hermit Thrushes menyanyikan nota berkilauan di atas pokok cemara tinggi berdekatan [Hermit Thrush song]kemudian terbang ke pelongsor salji untuk mencari makanan. [Hermit Thrush song]

Lihat sepanjang lereng gunung untuk jalur menegak yang memanjang yang mengumumkan pelongsor runtuhan salji. Pada musim luruh, pokok renek yang rendah di sana bersinar dengan warna, aksen merah dan emas yang terang di tengah-tengah cerun berbatu dan malar hijau. [MacGillivray’s Warbler song]

Untuk BirdNote, saya Michael Stein.

###

Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Lagu Fox Sparrow [111137] dirakam oleh TG Sander; Lagu Warbler MacGillivray [42249] direkodkan oleh GA Keller; Lagu Hermit Thrush [137893] dirakam oleh TG Sander. Ambien dari 42249.
Muzik tema BirdNote digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Chris Peterson
© 2015 Tune In to Nature.org Ogos 2017/2019/2021 Narator: Michael Stein

ID# avalanchechute-01-2012-08-30 avalanchechute-01

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *