Aktiviti Keluarga Musim Sejuk yang Hebat

Bagi pemancing negeri utara, memancing dengan ais untuk panfish adalah aktiviti keluarga yang hebat. Seluruh kru boleh terlibat, dan peluang untuk semua orang menikmati kejayaan adalah agak baik, terutamanya jika lokasi memancing pilihan anda adalah satu dengan populasi spesies ikan panfish yang baik, iaitu hinggap kuning, bluegill dan crappie. Ikan ini biasanya banyak dan menonjol di kebanyakan tasik dan kolam utara.

Pilih Tempat yang Betul

Perkara pertama yang perlu dilakukan jika anda mempertimbangkan untuk mengambil keluarga memancing ais ialah mengetahui perairan mana yang boleh anda lawati yang mempunyai populasi panfish yang baik. Beberapa tempat, sebagai contoh, mempunyai banyak hinggap bersaiz kecil dan sederhana, sementara yang lain mempunyai spesimen yang lebih besar. Sesetengah tasik dan kolam mempunyai ketiga-tiga spesies, walaupun satu mungkin lebih lazim daripada yang lain. Tasik yang mempunyai populasi crappie besar yang kecil mungkin tidak begitu baik untuk dikunjungi seperti tasik yang mempunyai populasi crappie yang lebih kecil. Jika anda tahu satu tasik lebih baik daripada tasik lain, itu mungkin pilihan yang lebih baik, sekurang-kurangnya untuk lawatan keluarga awal.

Tidak semua orang mempunyai keupayaan untuk memilih daripada beberapa badan air yang berbeza, jadi anda mungkin perlu pergi dengan apa yang paling dekat dengan anda atau di mana anda mempunyai akses. Tetapi jika anda boleh memenuhi matlamat anda, seperti kuantiti tangkapan berbanding kualiti, atau satu spesies berbanding spesies yang lain (perch kuning air sejuk sukar untuk ditewaskan untuk tambang meja musim sejuk), mengikut pengalaman dan keupayaan keluarga anda, anda akan tampil ke hadapan .

Rancang untuk Syarat

Sudah tentu, ia akan menjadi sejuk apabila anda memancing ais untuk panfish, dan mungkin anda hanya boleh pergi pada hari atau hari tertentu dalam seminggu. Tetapi jika anak-anak masih muda dan tidak biasa menghabiskan masa berjam-jam di tasik beku, sekurang-kurangnya pilih hari yang berangin rendah, lembut dan cerah. Memakai kasut dan pakaian yang sesuai tidak perlu diperkatakan, tetapi sediakan bekalan pemanas jari kaki dan pemanas tangan untuk dimasukkan ke dalam but dan sarung tangan jika perlu. Jelas sekali anda boleh meluangkan masa mengajar anak-anak cara memancing panfish, tetapi jika mereka kesejukan atau sengsara, apa yang mereka akan pelajari adalah perkara yang mereka tidak suka. Keselesaan diutamakan.

Dan itu juga bermakna menjaga makanan dan minuman. Melabur dalam bekas yang baik yang akan memastikan coklat panas atau cider panas hangat selama berjam-jam. Anda tahu perkara yang akan membuatkan anak-anak anda gembira apabila bercakap tentang sandwic dan kudapan, tetapi tiada apa yang mengalahkan PB&J dalam buku saya. Bawa apa yang mereka suka.

Perlu cepat

Apabila ais memancing crappie, bluegills atau hinggap, anda mungkin perlu bergerak dan menggali banyak lubang. Dan jika anda mempunyai peralatan yang mencukupi untuk setiap ahli keluarga, penggerudian berbilang lubang adalah lebih baik dilakukan dengan gerimit ais.

Jika anda boleh menggerudi lubang dengan cepat, dan peralatan anda dalam keadaan baik, maka anda boleh mendapatkan tali di dalam air dengan cepat dan membuat orang ramai terlibat dalam memancing dengan segera. Ia bukan perkara yang baik untuk membetulkan, menguraikan dan sebaliknya peralatan servis semasa anda berada dalam kesejukan di atas ais. Oleh itu, lakukan tindakan anda bersama-sama.

Akhirnya, Biarkan Mereka Melakukan Perkara Lain

Ski merentas desa atau luncur ais di tasik beku, jika keadaan mengizinkan, adalah cara yang baik untuk mengisi anak-anak manakala ibu bapa cenderung untuk menipu. Biarkan mereka berseronok. Jika mereka pernah memancing ais sebelum ini, dan menyukainya, atau jika mereka sudah menjadi pemancing yang gemar, maka libatkan mereka dalam merangkak, menjaga umpan dan kerja-kerja lain yang sesuai dengan memancing ais untuk ikan panfish (serta spesies lain) .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *