AJA Giuliano mengambil kemenangan kedua Arab tunggangan HOYS dalam kerjayanya

 • Dengan empat orang Arab layak untuk Simon Constable Equine Vets dan Binley Arabian Stud Caroline Sussex HOYS menunggang kejohanan Arab terbaik tahun ini di Pameran Kuda Tahun Ini (HOYS) 2022, tidak hairanlah pakar baka Clare Fitch terpaksa menghubungi beberapa membantu.

  Semasa Clare mengambil alih kendalian Hadiat Qayima yang berusia lima tahun Joyce Robertson, dia sedang memburu seseorang untuk menjadi juruterbang pemenang HOYS Sue Robinson sebelum ini, AJA Giuliano. Dan dia menemui joki yang cekap dalam rakan pakar Arab David Froggatt, yang akhirnya mendapat gelaran itu.  “Itu benar-benar hebat,” kata David. “Saya tidak menjangka untuk menunggang jadi saya telah menaiki Prosecco. Clare menangkap saya pagi ini dan bertanya kepada saya sama ada saya mahu menaiki tangkapan, dan inilah kita.”

  Wakil Clare yang lain ialah Mary Wragg’s Mirv, yang menduduki tempat kelima bersama joki tetap Louise Maryon.

  “Kami juga melayakkan seekor kuda jantan muda untuk HOYS, tetapi kami memutuskan untuk meninggalkannya di rumah tahun ini kerana dia belum cukup bersedia,” kata Clare, yang menyatakan bahawa empat finalis adalah pemain terbaik peribadi baharu untuk pasukannya.

  Clare telah memenangi anugerah Arab tunggangan tunggangan HOYS berkali-kali, termasuk dengan AJA Giuliano yang berusia 10 tahun pada 2018 dan dua kali dengan Patros HB.

  “Saya juga telah memenanginya dengan Mirv,” kata Clare. “Rahsianya adalah semua jenis; anda perlu mempunyai sesuatu yang benar-benar jenis. Jika anda mempunyai kuda dengan konformasi yang sangat baik, ia mungkin menunggang dengan baik. Saya mencari unicorn apabila saya memilih pemenang HOYS saya yang seterusnya. Sebaik sahaja anda melihatnya, anda perlu tahu ia adalah orang Arab tanpa ragu-ragu.”

  AJA Giuliano, yang lebih dikenali sebagai Julie di rumah, adalah juara tertinggi Arab di Royal International pada bulan Julai.

  “Dia menjadi lebih baik dan lebih baik,” kata Clare. “Kami mempunyai Julie sejak dia berumur setahun untuk penternaknya di AJA Arabians, dan kami menggalakkan Robinsons membelinya.”

  Anda juga mungkin berminat dengan…

  Jangan lepaskan satu detik aksi dari HOYS pada HorseandHound.co.uk tanpa had pada jumlah yang anda boleh membaca dari serendah £1 setiap minggu dengan a Langganan laman web Horse & Hound tanpa had. Sertai sekarang. Selain itu, nikmati laporan majalah HOYS setebal 22 halaman penuh kami, termasuk analisis mendalam bagi semua tayangan dan lompat tunjuk, serta ulasan eksklusif, yang dijual pada hari Khamis 13 Oktober

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *