Air: Lebih Penting daripada Sebelumnya!

Air sentiasa penting! Jadi, apakah yang telah diubah untuk menjadikannya lebih penting daripada sebelumnya?

Nah, jika beberapa tahun kebelakangan ini terdapat sebarang panduan, nampaknya terdapat banyak lagi keadaan yang berlaku di alam semula jadi yang menjadikan air…terutamanya air yang segar dan bersih…lebih sukar diperoleh untuk burung dan hidupan liar lain.

Bergantung pada lokasi geografi, burung terpaksa berhadapan dengan kejadian panas yang melampau, kebakaran hutan yang meluas dan kawasan kemarau teruk yang meluas. Tidak perlu dikatakan, dalam keadaan yang mengancam nyawa ini, air adalah lebih penting daripada sebelumnya untuk burung.

Walaupun dalam keadaan biasa, burung memerlukan air.

Air adalah amat penting semasa suhu tinggi musim panas rutin, apabila keupayaan burung untuk mengawal suhu badannya sendiri boleh menjadi tertekan. Burung tidak berpeluh dan mesti mengeluarkan haba badan yang berlebihan melalui sistem pernafasan mereka. Apabila suhu meningkat, kadar pernafasan mereka meningkat, kadang-kadang ke tahap burung kelihatan tercungap-cungap seperti anjing. Ini membawa kepada peningkatan kadar dehidrasi dan keperluan untuk sumber air yang cepat dan boleh dipercayai untuk menggantikan cecair yang hilang.

Sama pentingnya, mandi di dalam air membantu burung mengekalkan bulu mereka dalam keadaan terbaik. Kehidupan mereka bergantung kepadanya. Mereka perlu bersedia untuk terbang pada setiap masa dan mandi adalah bahagian penting dalam penyelenggaraan bulu bagi kebanyakan burung.

Tidak kira sama ada mereka pelawat tetap ke feeder anda atau tidak, semua burung memerlukan air. Menawarkan sumber air yang boleh dipercayai di halaman rumah anda mungkin merupakan langkah paling mudah dan paling penting yang boleh anda ambil untuk membantu menyediakan keperluan menyelamatkan nyawa ini untuk burung anda.

Ia juga akan meningkatkan kepelbagaian burung dengan ketara di halaman rumah anda. Air, terutamanya bunyi air, adalah magnet burung! Burung dari semua jenis (bayangkan burung warbler, tanagers, seriawan) mungkin singgah untuk minum, mandi dan bersolek.

Jadi, sama ada untuk membantu burung atau untuk meningkatkan nilai hiburan hobi anda, menyediakan sumber air yang selamat dan bersih adalah lebih penting daripada sebelumnya.

Pastikan anda melihat episod WBU Nature Centered Podcast, “Air. Lebih Penting daripada Sebelumnya.” Hos pakar dan menghiburkan kami, John dan Brian, akan berkongsi cara terbaik untuk menawarkan air untuk menarik pelbagai jenis burung ke halaman rumah anda pada musim panas ini.

The post Air: Lebih Penting daripada Sebelumnya! muncul pertama kali di Wild Birds Unlimited.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *