Adrian Speight pada superstar kuda narkoleptiknya

 • Temui Millfield Baloney, peniaga kelajuan superstar yang berkembang maju dalam kerja, tidak menghiraukan apabila taufan aneh meniup pagar di bawahnya – dan tidur tiga atau empat kali sehari tanpa amaran.

  Anak lelaki Judith Whitham yang berusia 16 tahun telah mempamerkan aksi cemerlang di Horse of the Year Show (HOYS) dengan pelumba Adrian Speight, menduduki tempat kedua sehelai rambut di belakang William Whitaker dan Jalellah OL dalam kelas ranking malam ini, Piala Cabaran Grandstand.  Balou Du Rouet gelding dan Adrian telah menikmati kejayaan besar, sebagai juara kebangsaan British Showjumping 2021, dan di seluruh litar daerah, dan dengan kemenangan dalam segala-galanya daripada grand prix hingga puissances.

  Louie, seperti yang dikenalinya di rumah, adalah seorang yang kuat, jenis darah, cepat, luas dan berhati-hati – dan berani, seperti yang dibuktikannya apabila dia melompat pagar ketika ia meletup di bawahnya di Great Yorkshire Show musim panas ini. Dia juga mempunyai narkolepsi, jarang berlaku pada kuda, yang bermaksud dia tertidur secara tiba-tiba.

  Adrian memberitahu H&H ini tidak menjejaskan Louie sama sekali; dia dibalut dengan berhati-hati dan mempunyai katil dalam yang baik, dan tidak mempunyai kesan buruk daripada keadaan itu – walaupun ia membuatkan Adrian terkejut apabila dia mula-mula melihatnya.

  “Saya panik seperti neraka!” Adrian berkata. “Saya terus telefon ke [his former owner] dan berkata dia telah rebah di dalam kandang dan dia berkata ‘Oh, dia melakukan itu’.

  “Dia melakukannya dengan kerap, anda hampir tidak menyedarinya lagi, ia adalah perkara harian.”

  Adrian berkata penghantaran Louie adalah biasa; dia tidak pernah melakukannya semasa bekerja tetapi mempunyai masa yang ditetapkan pada hari itu untuk tidur siang tambahannya.

  “Kami memberi makan dan mengotori, menunggangnya, memasukkannya semula dan anda boleh tahu dia akan melakukannya; dia akan kencing, tarik nafas panjang, kemudian boof, dia jatuh. Ia seperti apabila orang jatuh di khalayak ramai; lompatlah dengan cepat dan lihat sekeliling untuk melihat jika ada yang perasan, dengan cukur di seluruh muncungnya.”

  Louie menurunkan beberapa tiang dalam Piala Thistledown semalam, tetapi kembali menunjukkan prestasi terbaik petang ini.

  “Dia agak kenyang malam tadi,” kata Adrian. “Dia sangat cergas, dan dia kuat malam ini; Saya tidak mendapat giliran yang saya mahu kembali ke yang kedua-terakhir; Saya datang bulat seperti sekeping 50p, dan memegang double jadi saya mungkin agak perlahan di sana tetapi itu semua keputusan separa saat.

  “Dia sangat berdarah, dia seperti 10 lelaki, dan semakin dia melompat semakin baik dia, tetapi kemudian dia menjadi lebih cergas dan semakin banyak yang dia perlu lakukan!”

  Dia menambah: “Dia mempunyai lompatan yang begitu banyak; dia cepat dan lebih besar lompatannya lebih baik. Dia dilahirkan untuk melakukan kerja ini.”

  Adrian Speight dan Millfield Baloney akan bertanding pada grand prix HOYS malam ini, pelompat utama JCB tahun ini.

  Baca lebih lanjut tentang kuda superstar ini dalam H&H – akan datang tidak lama lagi!

  Anda juga mungkin berminat dengan…

  Ketahui apakah gangguan yang jarang berlaku ini dan bagaimana ia dicetuskan

  Jangan lepaskan satu detik aksi dari HOYS pada HorseandHound.co.uk tanpa had pada jumlah yang anda boleh membaca dari serendah £1 setiap minggu dengan a Tapak web Horse & Hound tanpa had langganan. Sertai sekarang. Selain itu, nikmati laporan majalah HOYS setebal 22 halaman penuh kami, termasuk analisis mendalam bagi semua tayangan dan lompat tunjuk, serta ulasan eksklusif, yang dijual pada Khamis 13 Oktober.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *