Adakah Terdapat Bot Terbaik untuk Keluarga?

Apabila saya bekerja untuk majalah luar negara utama, sering terdapat cadangan bahawa saya dan orang lain menulis tentang “bot terbaik” untuk memancing. Kami tidak pernah melakukannya kerana penulis dan editor bersetuju bahawa tidak ada bot terbaik untuk semua jenis memancing. Begitu juga, dari sudut pandangan berperahu keseronokan dan berperahu keluarga, tidak ada satu pun kapal air yang terbaik.

Jelas sekali adalah sukar untuk memilih bot yang merangkumi semua aktiviti luar keluarga, termasuk memancing, pelayaran, belayar, berenang, bermain ski, menunda tiub, dan mengangkut keluarga dan rakan ke pelbagai tempat. Bot terbaik untuk keluarga perlu menyediakan banyak tujuan, itulah sebabnya bot nelayan tulen jarang mengisi bil fungsi umum.

Jadi, anda perlu menetapkan keutamaan dan menyedari bahawa setiap bot adalah kompromi dalam satu atau beberapa cara. Sebagai seseorang yang mengutamakan memancing, saya boleh memberi jaminan kepada anda bahawa jika keutamaan anda ialah memancing, kebanyakan bot rekreasi umum tidak sesuai untuk pelbagai tujuan memancing, walaupun ia boleh menampung minat berperahu keluarga umum.

Jika anda tidak biasa dengan pelbagai jenis bot, lihat alat Take Me Fishing ini. Berikut adalah beberapa nota ringkas tentang apa yang dianggap sebagai bot terbaik untuk keluarga.

  • Rumah bot. Setelah membawa keluarga saya bercuti berkhemah jelajah (menunda bot nelayan di belakang), saya tahu anak-anak saya akan mengundi nombor satu ini antara bot terbaik untuk keluarga. Walau bagaimanapun, ia besar, mahal dan tidak praktikal di mana-mana kecuali perairan pedalaman yang besar. Tetapi anda boleh menyemak banyak aktiviti yang menyeronokkan dengan kapal sedemikian.
  • Bot pontun. Ini adalah kapal air yang sangat popular dan menjimatkan untuk keluarga, dan datang dalam pelbagai saiz dan pilihan kuasa, serta dengan pelbagai aksesori. Mereka sangat bagus untuk memancing di belakang air, berenang, bersiar-siar dan bersantai di atas air.
  • Bowriders. Dengan ruang di hadapan untuk penumpang dan keupayaan untuk mengangkut orang ke pantai atau belang pasir yang mesra berenang, atau menarik pemain ski dan pelbagai mainan air, ini adalah kapal bot keluarga yang popular. Mereka boleh digunakan untuk beberapa aktiviti memancing sederhana, tetapi jangan bersinar di arena itu.
  • Bot ikan dan Ski. Ini adalah bentuk penunggang bowrider yang popular dengan keluarga kecil yang mempunyai minat yang bersaing (seperti ayah mahu memancing dan ibu mahu menaiki bot) dan kompromi berasaskan kewangan. Saya mendapati bahawa mereka sempit dan tidak berlaku adil kepada mana-mana aktiviti. Mereka mungkin paling sesuai untuk keluarga tiga orang yang sekali-sekala menaiki bot keluarga dan jarang memancing.
  • Kapal penjelajah kabin/Perjalanan. Bot dengan kabin adalah besar, berat dan mahal tetapi sesuai untuk keluarga yang ingin bermalam di atas air, jarak perjalanan di perairan yang besar dan melawat pelabuhan yang jauh. Ada yang mempunyai dapur kecil dan kepala untuk memudahkan masa lanjutan di atas bot. Walkarounds mencapai perkara yang sama seperti kapal penjelajah kabin tulen tetapi mempunyai ruang dan aksesori yang lebih ketat untuk memancing yang serius.
  • Perahu layar. Perahu layar dengan kabin juga mampu melakukan perjalanan jauh, lawatan pelabuhan dan bermalam, serta pelayaran santai, dan boleh melibatkan semua ahli keluarga dalam pemanduan dan navigasi. Anda tidak boleh kembali ke pelabuhan dengan cepat, dan aktiviti memancing sangat terhad, seperti mobiliti di atas kapal di kebanyakan kapal. Tetapi bagi sesetengah keluarga, jenis bot yang lebih perlahan ini sangat menarik.

Ruang tidak membenarkan penerokaan isu tempat anda menyimpan mana-mana bot ini, dan yang lebih baik atau lebih teruk untuk treler dan pelancaran, yang juga merupakan pertimbangan pemilikan. Akhir sekali, ingat untuk mendaftarkan bot anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *