Adakah Sirip Ini Benar-benar Dibuat untuk Mendaki?

Jika seseorang menyebut perkataan “tangga ikan,” adakah anda terfikir tentang ikan salmon atau ikan sturgeon yang sedang berjalan menaiki satu set anak tangga yang condong? Walaupun istilah ini mungkin menimbulkan beberapa penglihatan yang menghiburkan rakan-rakan kita yang membawa insang menaiki satu set langkah simulasi, langkah ikan sebenarnya dibina untuk tujuan pemuliharaan memancing.

Laluan Lencongan untuk Ikan Berhijrah

Jawapan kepada soalan, “adakah sirip ini benar-benar dibuat untuk memanjat?” tidak, tetapi ikan menggunakan tangga ikan sebagai laluan lencongan apabila terdapat halangan tertentu pada sistem sungai. Pembentung, empangan dan air terjun ialah tiga contoh halangan sungai yang boleh menghalang penghijrahan ikan… dan akhirnya boleh menyebabkan kemerosotan populasi ikan.

Banyak ikan anadromous (perkataan mewah, saya tahu) bertelur bergantung pada migrasi ke atas dan ke bawah sungai — spesies seperti salmon, sturgeon dan shad. Walaupun migrasi hiliran secara amnya berlaku pada peringkat awal kehidupan, migrasi hulu berlaku selepas spesies anadromous mencapai usia dewasa.

Merekabentuk Langkah Ikan

Reka bentuk fishway boleh berbeza bergantung pada jenis halangan, aliran sungai dan spesies ikan, tetapi tujuannya adalah sama untuk semua tangga ikan. Setiap tangga mengandungi satu siri kolam menaik yang boleh dicapai apabila ikan berenang melawan aliran air. Dalam erti kata lain, ikan melompat melalui air yang deras, berehat di kolam, dan kemudian terus mengulangi proses ini sehingga mereka mencapai “atas” tangga.

Yang lucunya, sebaik sahaja mereka naik ke sana, ikan itu sebenarnya tidak perlu memasang kipas siling atau menyentuh dinding dengan lapisan cat yang segar… mereka hanya terus berenang di atas anadromous mereka (saya sangat suka menggunakan perkataan itu. ) laluan migrasi ke arah kemandirian dan pemuliharaan.

Apabila anda membeli lesen memancing, anda menyumbang kepada projek pemuliharaan, seperti pembinaan anak tangga ikan, yang membantu memelihara laluan air kita untuk generasi akan datang.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *