Adakah Pelantar Memancing Salmon untuk Sungai Baik untuk Spesies Lain?

Adakah pelantar memancing salmon untuk sungai baik untuk menangkap spesies lain? Pertanyaan itu datang daripada pemancing yang berpindah dari negeri utara ke selatan dan tertanya-tanya sama ada terdapat sebarang aplikasi lain untuk peralatan yang digunakannya untuk menangkap ikan salmon sungai dan kepala keluli, yang tidak wujud di perairan yang lebih panas di negeri-negeri selatan.

Jawapannya adalah ya yang layak, yang mungkin benar-benar mungkin.

Perkara pertama yang perlu diketahui tentang pelantar memancing salmon untuk sungai ialah, sebahagian besarnya, kita bercakap tentang pelantar memancing air tawar yang digunakan untuk membuat pembentangan yang mendalam. Dalam tidak semestinya bermakna pada kedalaman yang hebat, tetapi ia bermakna membuat pembentangan pada atau sangat dekat dengan bahagian bawah – sama ada dalam 4 kaki air atau 12. Itu kerana salmon, serta kepala keluli, memeluk bahagian bawah dalam mengalir air, selalunya dalam jangka masa panjang atau kolam. Air sungai mengalir pada kelajuan yang berbeza-beza, jadi jumlah berat tertentu diperlukan untuk mengekalkan tawaran anda di mana ikan berada semasa tawaran itu bergerak mengikut aliran, tetapi tidak bergerak lebih perlahan atau lebih cepat daripada aliran itu. Berat berat itu berbeza-beza mengikut kedalaman dan kelajuan semasa.

Perkara ini perlu ditekankan kerana anda perlu sentiasa ingat bahawa anda mesti meletakkan persembahan anda di hadapan salmon (dan steelhead) untuk mempunyai sebarang peluang untuk menangkapnya. Di sungai, mereka tidak mengejar mangsa, seperti yang mungkin dilakukan oleh beberapa spesies lain. Jika tawaran anda tidak hanyut betul-betul di hadapan mereka, bergerak ke arah mereka mengikut arus dan pada kadar semula jadi, mereka mengabaikannya.

Jadi, pelantar memancing ikan salmon untuk sungai termasuk pelbagai susunan berat umpan-umpan yang direka untuk hanyut dan untuk memancing sambil berlabuh. Trolling juga boleh dilakukan dengan pelantar yang sedikit berbeza, walaupun ia biasanya berlaku di perairan yang jauh lebih dalam, seperti di hujung bawah sungai dan di tasik atau perairan pantai.

Kebanyakan pelantar memancing salmon ini mempunyai tali pancing utama yang dipasang pada satu lengan pusing tiga hala, dengan garis penitis pendek pada salah satu lengan pusing yang membawa kepada pemberat, dan perambut yang memanjang dari lengan pusing ketiga menuju ke gewang atau mata kail dengan beberapa jenis umpan di atasnya. Beberapa pelantar ini menampilkan garisan utama yang dipasang pada pusing tong, dengan plumbum pensel dilekatkan pada hujung pusing yang lain serta perambut yang memanjang ke lalat ringan atau umpan kait (seperti telur salmon). Gaya berat direka bentuk untuk memudahkan hanyut di atas dasar berbatu (lenggang) dan untuk meminimumkan hangup, dengan syarat berat saiz yang sesuai digunakan.

Seperti yang dinyatakan, pelantar memancing ikan salmon untuk sungai adalah alat memancing air tawar. Tetapi ini pastinya boleh disesuaikan dengan sungai dan teluk pantai yang terdapat aliran pasang surut dan kehadiran spesies hidupan bawah seperti menggelepar, drum, spot, croaker dan lain-lain, dan kadangkala spesies mengembara seperti bass belang dan ikan biru. Apa yang berubah ialah jumlah berat yang digunakan (disebabkan oleh lebih arus dan kedalaman yang lebih besar) untuk mendapatkan dalam, dan jenis umpan atau gewang yang digunakan (kerana keutamaan spesies tempatan). Memancing hanyut dan memancing bot berlabuh dengan umpan yang terletak di atas atau di bahagian bawah adalah perkara biasa di air masin, jadi dengan beberapa pengubahsuaian, pelantar salmon adalah sesuai.

Di air tawar, beberapa sungai meminjamkan diri mereka kepada persembahan yang sama apabila memancing spesies tertentu. Ikan keli terutamanya berorientasikan bawah dan merupakan kuari nombor satu, tetapi bass belang dan walleye yang terkurung darat juga merupakan kemungkinan. Ketiga-tiga ini wujud di sungai yang lebih besar dan beberapa tampungan, dan pelantar memancing air tawar biasanya digunakan.

Sekali lagi, saiz dan gaya berat mungkin berubah (bergantung pada kedalaman dan sama ada anda berada di tasik atau sungai), begitu juga umpan yang digunakan, terutamanya untuk ikan keli. Di sini juga, hanyut diamalkan, biasanya dengan arus atau angin dan mungkin dibantu oleh motor elektrik, serta berlabuh, terutamanya di tasik, menjadikan variasi pelantar salmon sesuai.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *