Adakah Anda Memerlukan Lesen untuk Menyewa Bot? Cara Mengetahui

Sama ada anda berfikir untuk pergi bercuti pantai keluarga atau ingin menyewa bot untuk meneroka perairan rumah anda, anda perlu mengetahui tentang undang-undang penyewaan bot atau undang-undang yang dikenakan. Anda harus tahu bahawa jawapan kepada soalan, “Adakah anda memerlukan lesen untuk menyewa bot?” akan berbeza untuk setiap negeri, jadi pastikan anda menyemak semasa merancang pengembaraan anda di atas air.

Anda boleh membaca tentang perbezaan antara lesen berperahu berbanding pendaftaran bot terlebih dahulu, dan kemudian gunakan sumber ini untuk mengetahui tentang undang-undang negeri semasa ia digunakan untuk penyewaan bot.

  • Ikuti kursus keselamatan menaiki bot yang diluluskan oleh kerajaan melalui US Coast Guard Auxiliary untuk mengetahui lebih lanjut tentang undang-undang penyewaan bot, dan dapatkan latihan praktikal supaya anda tahu cara memandu bot.
  • Persatuan Pentadbir Undang-undang Perahu Negeri (NASBLA) mempunyai panduan rujukan dalam talian yang menggariskan undang-undang menaiki bot untuk setiap negeri di AS Panduan ini juga membolehkan anda menyemak undang-undang negeri mengenai topik tertentu, seperti operasi perahu peribadi atau keperluan jaket keselamatan.
  • Semak dengan agensi ikan dan hidupan liar negeri anda. Bergantung pada negeri mana anda berada, terdapat keperluan yang berbeza untuk mengendalikan bot kuasa, bot layar atau perahu peribadi (PWC) di perairan dalam bidang kuasa negeri. Jika anda membeli bot baharu atau terpakai dan bukannya menyewa, pastikan anda mendaftarkan bot anda.
  • Perlu diingat bahawa, sebagai tambahan kepada undang-undang negeri, terdapat keperluan persekutuan untuk pelayar rekreasi juga. Pengawal Pantai AS menggariskan keperluan persekutuan.

Berbalik kepada persoalan negeri manakah anda memerlukan lesen bot, dengan kata lain adakah anda memerlukan lesen untuk menyewa bot di beberapa negeri? Ya, kebanyakan negeri memerlukan sijil keselamatan dan pendidikan menaiki bot, yang juga boleh dirujuk sebagai lesen menaiki bot. Dalam kebanyakan kes, kursus lesen bot boleh diselesaikan dalam talian — cuma jangan lupa bahawa latihan praktikal dan pengalaman di atas air juga penting!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *