Adakah Anda Memerlukan Lesen Bot Florida?

Jika anda sudah bersedia untuk menerokai laluan air Florida dengan bot, adalah penting untuk mengetahui sama ada anda memerlukan lesen bot Florida dan belajar tentang undang-undang bot Florida. Ringkasan undang-undang dan maklumat berperahu Florida ini akan membantu anda menuju ke arah yang betul.

Adakah anda memerlukan lesen bot di Florida atau kad keselamatan menaiki bot?

Jawapannya ialah Florida tidak memerlukan lesen menaiki bot, tetapi memerlukan kad pengenalan pendidikan keselamatan menaiki bot. Kad pendidikan keselamatan menaiki bot Florida adalah bukti kejayaan menyelesaikan keperluan pendidikan keselamatan bot dan sah seumur hidup. Menurut Suruhanjaya Pemuliharaan Ikan dan Hidupan Liar Florida (FWC), untuk mengendalikan bot bermotor dengan sepuluh kuasa kuda atau lebih besar, undang-undang Florida memerlukan sesiapa sahaja yang dilahirkan pada atau selepas 1 Januari 1988 untuk melengkapkan kursus keselamatan berperahu yang diluluskan dan memperoleh kad pengenalan pendidikan keselamatan menaiki bot yang dikeluarkan oleh FWC.

Kad Pendidikan Keselamatan Berperahu lwn Pendaftaran Bot Florida

Ketahui bahawa kad pendidikan keselamatan menaiki bot adalah berbeza daripada pendaftaran bot Florida anda. Pendaftaran bot anda berfungsi sebagai dokumentasi atau bukti bahawa bot anda adalah milik anda dan ia adalah kapal yang sah untuk dimiliki di laluan air negeri. Yuran yang anda bayar semasa mendaftarkan bot anda adalah untuk membantu negeri ini menjaga sumber akuatik semula jadinya serta menyelenggara tanjakan bot, jeti awam dan laluan air yang bersih.

Ambil Kursus Keselamatan Berperahu

Untuk mendapatkan lesen menaiki bot anda di Florida, anda perlu mengikuti kursus keselamatan menaiki bot (sama ada dalam talian atau dalam suasana bilik darjah) dan lulus kursus dengan jayanya. Apabila mendaftar untuk mengikuti kursus keselamatan menaiki bot yang diluluskan oleh FWC, semak dengan pembekal kursus untuk melihat sama ada keputusan peperiksaan anda akan diberikan secara automatik kepada FWC, atau jika anda perlu menyerahkannya untuk FWC mengeluarkan kad keselamatan bot anda.

Baca Panduan Kajian Lesen Bot Florida

Jika anda sedang belajar cara menaiki bot dan ingin membaca panduan kajian lesen berperahu Florida, anda boleh mendapatkan salinan The Florida Boater’s Guide: A Handbook of Boating Laws and Responsibilities. Panduan Boater Florida ialah buku panduan bot rasmi yang dibangunkan untuk Suruhanjaya Pemuliharaan Ikan dan Hidupan Liar Florida. Buku panduan ini memperkenalkan anda kepada undang-undang Florida yang mengawal bot dan menyediakan maklumat umum tentang operasi kapal yang selamat di laluan air Florida.

Kini anda mempunyai jawapan kepada soalan, “Adakah anda memerlukan lesen bot di Florida?”. Anda tidak memerlukan lesen bot Florida semata-mata, tetapi anda perlu melengkapkan kursus keselamatan bot yang diluluskan FWC dan mendapatkan kad pengenalan pendidikan keselamatan bot anda jika anda dilahirkan pada atau selepas 1 Januari 1988. Jika anda bercadang untuk pergi memancing dari bot, jangan lupa bahawa anda juga memerlukan lesen memancing Florida.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *