Adakah Anda Memerlukan Lesen Bot di Negeri Anda atau Negeri Lain?

Jadi anda baru sahaja membeli bot baharu atau terpakai. Jika anda benar-benar baru untuk menaiki bot, anda mungkin mempunyai banyak soalan. Jika anda membeli bot daripada peniaga marin, dia boleh menjawab kebanyakan soalan anda. Jika anda membelinya daripada penjual persendirian, jangan bergantung pada pengetahuan orang itu tentang perkara yang anda perlu lakukan. Berikut ialah jawapan kepada soalan yang ditanya oleh kebanyakan pemula:

Adakah anda memerlukan Lesen Bot?

Mungkin. Tetapi pertama-tama, pastikan ia diinsuranskan jika ia adalah bot (dan treler) yang mempunyai nilai tertentu. Seperti kereta, anda ingin menjaganya sebelum anda meninggalkan penjual.

Jika bot anda dikuasakan oleh motor (termasuk bot dayung atau kayak yang dikuasakan oleh motor elektrik), anda perlu mendaftarkan bot anda di negeri tempat anda tinggal. Sesetengah negeri (iaitu Pennsylvania) memerlukan pendaftaran semua bot, sama ada berkuasa atau tidak.

Pendaftaran adalah berbeza daripada lesen menaiki bot, dan ia adalah sesuatu yang anda perlu memperbaharui setiap tahun, seperti dengan kereta. Lakukan carian di bawah nama negeri anda dan “pendaftaran bot” untuk bermula, dan pastikan anda mempunyai tajuk lama daripada penjual serta bil jualan.

Lesen bot adalah keperluan sekali sahaja. Anda mungkin telah memperolehnya pada masa lalu, atau anda boleh mendapatkannya sebelum membeli bot.

Adakah anda memerlukan lesen menaiki bot jika anda telah mengikuti kursus keselamatan menaiki bot?

Di sinilah beberapa kekeliruan berlaku. Ia bukan lesen menaiki bot semata-mata. Di kebanyakan negeri, anda mesti mengikuti kursus pendidikan keselamatan menaiki bot, dan berjaya menyelesaikannya, untuk dapat mengendalikan bot. Apabila anda melengkapkan kursus anda menerima sijil (iaitu “lesen”). Itu menjadikan anda sah. Jika kursus itu diluluskan oleh Persatuan Kebangsaan Pentadbir Undang-undang Perahu Negeri (NASBLA) dan diiktiraf oleh Pengawal Pantai AS, kursus itu bagus untuk seumur hidup dan melayakkan anda walaupun anda berpindah ke negeri lain.

Di sesetengah negeri, anda tidak perlu mengikuti kursus sedemikian, atau keperluan itu mungkin hanya berkaitan dengan orang dalam umur tertentu. Ketahui tempat untuk mengikuti kursus sedemikian dan perkara yang diperlukan untuk mengendalikan bot bermotor di negeri anda. Kursus dalam talian dan bersemuka ada disediakan.

Adakah anda memerlukan Lesen Bot untuk mengendalikan bot orang lain?

Atau adakah pasangan atau anak anda memerlukannya untuk mengendalikan bot anda? Itu bergantung pada negeri anda berada. Jawapannya adalah ya untuk banyak negeri, dan di negeri lain ia mungkin hanya terpakai kepada pengendali muda.

Adakah anda memerlukan lesen bot jika anda pergi ke negeri lain dengan bot anda?

Itu bergantung kepada undang-undang negeri lain. Walaupun setiap negeri mengiktiraf pendaftaran negeri lain, anda perlu mematuhi peraturannya untuk mengendalikan bot, yang mungkin berbeza daripada peraturan di negeri asal anda. Jika anda mempunyai sijil daripada kursus pendidikan keselamatan bot, anda akan dapat mengendalikan bot anda (atau bot orang lain). Tetapi anda memerlukan lesen memancing dari negeri itu untuk pergi memancing.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *