Adakah Anda Brek untuk Slake?

Jika seseorang meminta anda membawa anda memancing splake pada musim bunga, jawapan pertama anda mungkin, “memancing untuk apa?!” “Splake” ialah kacukan ikan trout antara kacukan trout sungai dan trout tasik. Bahagian kedua “-tasik” dari nama itu masuk akal, tetapi semasa meneliti memancing splake musim bunga, nampaknya bahagian “sp-” pertama berasal dari penduduk tempatan awal yang tersilap merujuk kepada ikan trout sebagai “ikan berbintik-bintik”. Mungkin “brek” akan menjadi nama yang lebih baik?

Soalan seterusnya ialah di mana seseorang pergi memancing untuk splake pada musim bunga? A Peta USGS menunjukkan bahawa ini adalah spesies ikan air sejuk jadi ia telah disimpan di beberapa Tasik Besar, serta beberapa negeri seperti Idaho, Colorado, Wisconsin, dan Minnesota. Maine, bagaimanapun, nampaknya mempunyai banyak tasik splake. Malah, menurut Jabatan Perikanan Darat dan Hidupan Liar Maine, terdapat “kira-kira 53 perairan yang diuruskan terutamanya” untuk memancing splake.

Mengapa kacukan ini dikultur dan ditebar? Memancing splake musim bunga dilaporkan agak mudah dan dengan itu memberikan peluang memancing yang baik bukan sahaja di perairan terbuka tetapi juga melalui ais, terutamanya di kawasan di mana usaha stok ikan trout lain gagal. Splake mempamerkan “kekuatan hibrid” tipikal yang bermaksud bahawa ikan ini tumbuh lebih cepat daripada strain genetik tulen spesies induknya. Dalam satu kajian yang dijalankan oleh Jabatan Perikanan Pedalaman dan Hidupan Liar Maine, splake juga hidup lebih lama daripada trout sungai yang ditebar dan diberi makan pada spesies hinggap yang boleh bersaing dengan trout sungai. Seolah-olah alasan itu tidak mencukupi, satu percikan juga boleh membesar sehingga beratnya melebihi 20 paun.

Mungkin sukar untuk membezakan antara splake dan brook trout jadi lihat dengan teliti. Splake nampaknya mempunyai lebih banyak ekor bercabang daripada trout sungai. Tetapi mempunyai lesen memancing yang betul dan menangkap satu, anda boleh memutuskan bahawa memancing untuk splake pada musim bunga, mungkin perkara anda.

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *