9 Petua dan Trik Memancing di Dok untuk Pemula

Memancing di dok ialah kaedah memancing hibrid yang menggabungkan akses mudah memancing pantai dengan akses atas laut memancing bot. Terdapat banyak kelebihan yang menjadikan ini sebagai aktiviti memancing air masin yang popular. Ia adalah permintaan rendah, jadi anda boleh menghantar talian selama sejam atau sepanjang hari dan anda tidak akan mabuk laut. Paling penting, ia menyediakan pelayar tepi pantai dengan akses kepada ikan buruan popular yang berhijrah di sepanjang pantai dan bersembunyi di bawah dok. Lihat petua memancing dok ini untuk menjadikan pengalaman anda produktif dan menyeronokkan.

1. Kaji dahulu

Cari spesies yang boleh anda tangkap dan masa terbaik untuk memancing berdasarkan musim, corak migrasi dan faktor persekitaran. Dapatkan maklumat daripada kedai umpan tempatan anda dan forum memancing dalam talian. Ini akan membantu anda menentukan umpan dan tackle yang anda perlukan.

2. Meneroka semasa air surut untuk mencari struktur atau lekukan yang tenggelam

Pertumbuhan marin pada struktur menarik ikan umpan kecil yang merupakan sumber makanan untuk ikan yang lebih besar. Jika anda menemui sebarang struktur, maka anda akan menemui ikan. Dok itu sendiri adalah struktur, jadi anda tidak perlu membuang jauh.

3. Membawa dua set kekili berputar

Persediaan tackle ringan untuk casting yang mudah dan keadaan cuaca yang menggalakkan dan persediaan tackle berat untuk ikan buruan besar dan keadaan yang lebih keras.

4. Dapatkan pembawa kekili

Terdapat banyak pilihan kereta beroda yang dilengkapi khas untuk mengatur peralatan memancing. Apabila bercakap mengenai petua memancing jeti, anda tidak mahu mengabaikan yang ini. Simpan diri anda berbilang perjalanan ke kereta.

5. Padankan menetas

Ketahui ikan umpan mana yang menonjol di kawasan itu kerana itulah yang akan dimakan ikan. Simpan stok di kedai umpan tempatan, gunakan pukat, atau tangkap sendiri dengan alat sabiki.

6. Gunakan baldi umpan berkuasa bateri

Ini dilengkapi dengan aerator untuk membekalkan oksigen ke air dan memastikan umpan tidak rosak.

7. Pakai cermin mata hitam terpolarisasi

Hilangkan silau dari matahari dan lihat di bawah permukaan air.

8. Gunakan pukat dok untuk mendaratkan tangkapan anda

Daripada semua petua memancing jeti untuk pemula, ini mungkin yang paling penting. Jangan kekili ikan dari air ke dok. Anda berisiko merosakkan ikan, melanggar joran atau tali, kehilangan ikan dan menerima pandangan sebelah mata daripada rakan-rakan pemancing anda di dok. Biarkan ikan di dalam air dan ikan keluar dengan pukat dok.

9. Elakkan buasir

Sebaik sahaja seekor ikan diikat, ia boleh melesat di bawah dok dan memutuskan tali anda pada struktur. Cuba berdiri.

Petua memancing dok ini pasti membantu anda memancing seperti seorang profesional di luar dok. Sebelum anda memasuki laluan pejalan kaki, dapatkan lesen memancing negeri anda dan dapatkan lebih banyak petua memancing jeti untuk pemula di halaman petua memancing jeti kami.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *