9 pandangan daripada pereka Ian Stark

 • Ian Stark dari Scotland ialah pereka kursus merentas desa 5 Bintang Maryland, yang akan diharungi pelumba esok.

  Maryland ialah kerja reka bentuk lima bintang pertama Ian, walaupun dia mempunyai pengalaman luas dalam mereka bentuk di empat bintang, termasuk di Bramham Horse Trials. Ini adalah tahun kedua acara itu dijalankan, berikutan penampilan sulungnya pada 2021.  Kursus merentas desa 5 Bintang Maryland: Pandangan Ian Stark

  1. Ian telah mengalihkan kedudukan permulaan dan penamat tahun ini dan merasakan ini memberikan aliran kursus merentas desa 5 Bintang Maryland yang lebih baik.

  Dia menerangkan: “Ia mengelak daripada menamatkan bukit dengan pendakian yang sangat besar pada penghujung kursus – tahun lepas beberapa kuda selesai berlari dan ada yang benar-benar bekerja keras pada penghujungnya. Bagi saya, keseluruhan aliran adalah lebih baik dan ia membolehkan saya mengekalkan standard lima bintang sepanjang jalan.

  “Saya rasa dari bawah bukit tahun lalu saya terpaksa berundur dan hampir tiga setengah hingga empat bintang dalam perjalanan pulang. Masih terdapat masalah teknikal, tetapi saya rasa saya tidak dapat memberikan dimensi lima bintang, hamparan besar, kerana kuda-kuda itu semakin letih.”

  Ian menambah bahawa dia berterima kasih atas sokongan penganjur dalam membenarkan dia menggerakkan permulaan dan penamat, yang melibatkan banyak usaha dan pelaburan dalam bidang seperti memanaskan badan dan laluan untuk kuda-kuda bergerak ke sana ke mari dari kandang. .

  2. Ian sengaja meletakkan pagar pertama, Rangka Bunga Aplikasi CrossCountry, di selekoh.

  Kursus merentas desa 5 Bintang Maryland 2022: pagar 1

  “Sekiranya sesiapa terlalu licik dan cuba untuk memotong selekoh itu, mereka boleh dengan mudah mendapat 20 penalti dengan kehabisan pagar pertama dan saya agak berharap bahawa mereka berada dalam kes itu, tetapi mereka tidak terlalu teruja pada permulaannya,” katanya.

  3. Kursus ini berjalan melalui gelanggang utama buat kali pertama.

  Kursus merentas desa 5 Bintang Maryland 2022: pagar 7a

  “Saya mahu membawa mereka ke satu sudut arena dan keluar di sudut yang lain – ia sedikit sebanyak memujuk untuk mengubah haluan dan kemudian lebih memujuk untuk melakukan ini daripada keluar masuk di satu sudut,” kata Ian. “Tetapi saya seorang warga Scotland yang agak berdarah dan seperti biasa, pasukan itu sangat baik dan pemurah kepada saya.”

  Ian mengulas bahawa melompat kotak berus besar di pagar 7a, Gabungan Pelancongan Daerah Cecil, terus ke arah grandstand mungkin menghalang beberapa kuda.

  “Jika seekor kuda diundur dan mendarat agak curam, maka tiga langkah ke 7b mungkin tidak ada,” katanya. “Jadi penunggang perlu dapat bertindak balas terhadap bagaimanapun kuda melompat elemen pertama itu, tetapi saya tidak menjangkakan masalah di sini.”

  4. Dia melihat gabungan di pagar 10abc, Mane ‘n Tail Singerly Slide, sebagai soalan utama pertama dalam kursus merentas desa 5 Bintang Maryland.

  Garisan terus di sini harus menunggang sebagai lima langkah dari kurus di puncak bukit ke berus, kemudian tiga langkah ke pagar sempit keluar.

  “Ada jalan yang jauh dan saya meletakkan banyak pokok dan bunga dan labu sebagai jalan untuk menghalang orang cuba mencampurkannya. Tetapi kami masih dapat melihat penunggang melakukan apa-apa dan setiap laluan melalui sana,” kata Ian.

  5. Pagar 16ab, Baltimore’s Barricades, telah menyebabkan pembina tidak dapat tidur malam.

  Kursus merentas desa 5 Bintang Maryland

  Garisan terus di sini adalah di atas dua meja besar pada tiga langkah, kemudian empat langkah ke sudut.

  Ian berkata: “Tyson [Rementer] yang membina pagar ini untuk saya berkata dia tidak dapat tidur malam tentang meja ini kerana dia fikir ia besar. Saya rasa ia hebat. Saya suka pagar besar seperti itu menuruni bukit dan apa yang saya benar-benar mahu lakukan ialah berdiri di bahagian pendaratan yang kedua – hanya untuk mendapatkan gambar ekspresi di wajah penunggang kerana biasanya mereka pergi dengan mulut terbuka lebar dan mata mereka membulat.”

  6. Pagar 17, Dubarry of Ireland Stick Pile, adalah dimensi maksimum.

  Kursus merentas desa 5 Bintang Maryland 2022: pagar 17

  “Ia kelihatan seperti pagar latihan dan sebabnya ia begitu luas. Jadi tahun depan saya akan mengambil gergaji rantai tepat di tengah-tengahnya dan menjadikannya dua pagar dan ia akan kelihatan lebih tinggi dan saya boleh membuat dua daripadanya,” seloroh Ian.

  7. Dia sedar air terakhir adalah soalan besar lewat, sembilan setengah minit ke kursus.

  Pendekatan ke Marikh Sustainability Bay (pagar 23ab dan 24abc) sengaja melibatkan sedikit tanah rata untuk membolehkan kuda pulih. Kemudian di laluan terus, ia berada di atas ketam.

  “Kuda tidak dapat melihat apa yang mereka lompat sehingga mereka menaiki tanjakan yang curam itu dan kemudian mereka hanya mempunyai beberapa langkah di atas untuk menilai keadaan,” kata Ian. “Ia adalah penurunan besar dan kemudian mereka melihat terus ke dalam khemah penaja Marikh. Saya berharap bahawa fakta bahawa kuda-kuda itu datang ke sana dan terdapat banyak perkara untuk dilihat akan menajamkan mereka, reaksi mereka harus cepat dan mereka boleh menepuk tanah dan masuk.”

  8. Pagar 25, Parit Foxcatcher, telah dilembutkan dari tahun lepas.

  “Ini adalah selekoh tahun lepas dan saya telah memindahkan rel lebih jauh [from the take-off point]tetapi saya telah mengambil rel belakang kerana saya merasakan bahawa ini adalah empat pagar dari rumah dan sudut itu terlalu besar soalan pada peringkat ini dalam kursus,” kata Ian, yang juga telah menggunakan hiasan itu untuk cuba meletakkan kuda dan penunggang di barisan yang betul di sini.

  9. Beliau berharap masa optimum akan berjalan lebih baik daripada tahun lepas, apabila ia terbukti terlalu mudah untuk dicapai.

  “Jika difikirkan semula, saya pasti tidak siuman tahun lepas,” kata Ian, sambil merenung tentang peralihan dari kursus merentas desa 5 Bintang Maryland yang julung kali tahun lalu ke kursus kedua ini.

  “Ia adalah lima bintang pertama saya dan ia adalah tapak padang hijau. Saya tidak tahu bagaimana rupa bumi akan menjejaskan kuda dan jadi saya mungkin berundur sedikit lebih daripada yang saya mahu. Beberapa kuda selesai berlari dan yang lain benar-benar letih pada akhirnya. Jadi saya berharap penunggang akan mengetahui tentang rupa bumi yang mereka datangi, jadi pastikan kuda mereka cukup cergas.

  “Saya mempunyai lebih banyak pegangan mengenai apa yang diharapkan sekarang dan pelumba sangat positif setakat ini. Saya berharap aliran ini berfungsi dengan lebih baik tahun ini dan kuda boleh menghabiskan lebih banyak larian dan tidak terlalu letih. Tetapi ia adalah 11 setengah minit dan ia masih akan menjadi soalan yang sukar untuk dimasukkan ke dalam masa.

  “Tahun lepas tanahnya sempurna – ia adalah atas tanah, pantas. Dan saya mendapat banyak penyalahgunaan tentang masa. Mudah-mudahan, saya berjaya melakukannya tahun ini. Saya telah berjalan di padang dengan roda, dua perwakilan teknikal telah berjalan dengan roda dan kami datang dalam jarak 20 meter antara satu sama lain. Belum ada pelumba yang menyerang saya mengenai masa, jadi harap ia akan baik-baik saja.”

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Ikuti semua berita tergempar, cerapan di sebalik tabir dan aksi terbaik sepanjang Maryland 5 Star tanpa had pada jumlah yang anda boleh baca dari serendah £1 setiap minggu dengan Langganan tapak web tanpa had Horse & Hound. Daftarlah sekarang. Selain itu, nikmati laporan majalah penuh kami tentang Maryland, termasuk analisis mendalam dan ulasan eksklusif daripada Mark Phillips, dalam majalah minggu depan (20 Oktober).

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *