9 Hadiah Memancing dan Berperahu Seumur Hidup

Foto © Ken Schultz

Jika anda sedang mencari hadiah memancing atau berperahu untuk seseorang, jangan berikan barang lama yang sama kepada mereka, pancing, kekili, kotak perkakas atau aksesori bot. Beri dia sesuatu yang akan berguna kepadanya sepanjang hidupnya dan dia akan sentiasa berterima kasih kepada anda.

Kebanyakan orang yang memberikan sesuatu kepada pemancing tidak mengetahui pelbagai jenis memancing, kaedah atau produk yang wujud untuk bot, dan akhirnya membeli kad hadiah. Tetapi mengapa tidak memberikan sesuatu yang benar-benar akan menghargai sesuatu seumur hidup? Berikut ialah beberapa pilihan hadiah yang berguna untuk mereka yang gemar memancing dan menaiki bot.

 1. Beri Lesen Memancing
  Lesen memancing seumur hidup adalah idea yang baik untuk semua peringkat umur, terutamanya anak muda yang anda tahu akan menggunakannya. Hadiah ini akan bertahan seumur hidup dan wang yang akan disimpan oleh pemegang lesen sepanjang hayat mereka adalah sangat penting. Dalam kebanyakan kes, lesen sedemikian kekal sah walaupun selepas pemilik berpindah keluar dari negeri tempat lesen itu dikeluarkan.

  Dengan pembelian lesen memancing, anda bukan sahaja akan membuat pelaburan yang hebat, tetapi anda juga akan membantu agensi negeri membiayai lebih banyak program pemuliharaan, kelas memancing, menaiki bot atau program pendidikan lain.

 2. Berikan Buku
  Sebagai pengarang banyak buku, dan seseorang yang telah memberikan banyak buku untuk hari lahir dan Krismas, saya memihak untuk memberikan buku bercetak atau elektronik kepada rakan-rakan yang gemar memancing. Buku-buku itu akan memaklumkan dan menghiburkan mereka dengan semua aspek sukan ini. Ketahui buku memancing dan navigasi yang ada di pasaran dan berikan buku pada Krismas ini.
 3. Daftar Rakan untuk Kelas Luar
  Kursus arahan am untuk pemancing baharu, terutamanya wanita dan kanak-kanak perempuan, adalah cara yang bagus untuk belajar memancing, berperahu dan asas lain aktiviti luar ini dalam persekitaran yang menyokong dan bebas tekanan. Banyak agensi negeri menjalankan bengkel memancing luar yang interaktif. Anda boleh mengetahui jenis kelas memancing dan berperahu yang mereka tawarkan dan memberikannya sebagai hadiah.
 4. Jemput seseorang ke Kelas Cara Memancing
  Kebanyakan sekolah nelayan di luar sana adalah untuk memancing. Orvis ialah peneraju yang tidak dipertikaikan dalam mengendalikan pelajaran memancing terbang, dengan lebih 1,500 pengajar bertauliah di kedai runcit di seluruh negara yang mengajar kelas percuma pada tarikh tertentu. Saya pergi ke sekolah memancing terbang (bukan Orvis) beberapa dekad yang lalu, dan ia sangat membantu kerana saya belajar cara membuang dan menerbangkan ikan. Walaupun kelas adalah idea yang baik untuk sesiapa sahaja yang baru menerbangkan memancing, ia amat bagus untuk junior dan wanita.
 5. Memberi Kursus Navigasi Dalam Talian
  Kursus berperahu tertentu diperlukan di beberapa negeri, tetapi bukan semua. Adalah bijak untuk mengikuti kursus keselamatan menaiki bot (biasanya melalui US Coast Guard Auxiliary atau dalam talian). Anda akan dapat memastikan bahawa mereka belajar tentang keselamatan berperahu dan berperahu dan bahawa mereka memperoleh pengetahuan yang diperlukan. Sebagai tambahan kepada kad atau sijil untuk mengendalikan bot motor atau bot.
 6. Berikan Keahlian dalam Kelab Tempatan
  Ketahui jenis kelab tempatan yang wujud dan yang mana orang yang anda fikirkan untuk memberikan keahlian ini mahukan. Sesetengah kelab hanya menganjurkan lawatan memancing atau kejohanan dan kelab lain menganjurkan mesyuarat tetap untuk pemula dan tetamu (lebih baik untuk belajar). Ada yang mempunyai sesi tetap untuk mempelajari aktiviti tertentu, seperti mengikat lalat atau mempelajari teknik memancing yang berbeza.

  Keahlian tahunan untuk kelab tempatan berbeza-beza dari segi harga, tetapi sangat mudah kerana anda bertemu orang dan berkawan yang juga suka memancing dan berperahu.

 7. Beri Sijil kepada Pemula Memancing
  Tidak ada yang lebih baik daripada memberi sijil kepada seseorang yang sukakan sukan memancing rekreasi. Ia boleh menjadi sijil untuk kelas memancing, untuk membeli peralatan memancing, alat, umpan, atau sesuatu yang lain yang akan berguna kepada anda semasa memancing.
 8. Berikan Langganan daripada Agensi Negeri
  Banyak agensi negeri mempunyai langganan majalah bulanan, dwi-bulanan atau suku tahunan yang meliputi kawasan yang berbeza, sukan seperti memancing dan berperahu, dan maklumat sumber semula jadi untuk negeri itu. Beberapa majalah merangkumi topik ikan atau hidupan liar yang menarik di negeri ini. Kebanyakan majalah sangat bermaklumat bagi mereka yang gemar aktiviti luar.

  Penerbitan ini mungkin tersedia dalam bentuk cetakan melalui langganan digital dalam talian. Lihat pada halaman agensi perikanan negeri anda atau pada halaman jabatan sumber asli negeri anda, dan lihat penerbitan yang mereka tawarkan.

 9. Hadiah terbaik
  Jika anda seorang nelayan yang pakar, mungkin hadiah terbaik yang boleh anda berikan ialah masa anda. Memancing dengan pemula dalam memancing boleh menjadi pelaburan terbesar anda dan hadiah terbaik. Anda bukan sahaja akan menghabiskan masa berkualiti dengan orang itu tetapi juga mewujudkan semangat untuk sukan itu. Memancing dan berperahu sentiasa merupakan aktiviti yang menyeronokkan untuk dikongsi dengan rakan atau orang tersayang anda. Itulah anugerah terindah dari semua.

Anda mungkin juga berminat

Ken Schultz

Ken Schultz

Ken Schultz ialah seorang penulis kakitangan lama untuk majalah Field & Stream dan merupakan bekas Editor Memancing ESPNoutdoors.com. Dia telah menulis dan mengambil gambar sembilan belas buku mengenai topik sukan memancing, serta kalendar petua memancing tahunan, dan tulisannya telah muncul di pelbagai tapak web selama lebih daripada dua dekad. Laman web pengarangnya ialah kenschultz.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *