9 Hadiah Memancing & Berperahu Yang Berkekalan Sepanjang Hayat

Foto © Ken Schultz

Jika anda ingin mendapatkan hadiah memancing atau berperahu untuk seseorang, sila jangan berikan mereka joran, kekili, kotak peralatan, aksesori bot atau produk khusus memancing dan bot lain kerana anda fikir ia adalah sesuatu yang mereka inginkan atau akan menggunakan. Iaitu, melainkan mereka telah memberi anda beberapa panduan yang sangat khusus.

Kebanyakan orang yang ingin memberikan hadiah berkaitan hobi kepada pemancing tidak memahami sukan ini atau nuansa pelbagai jenis memancing atau kaedah, atau keperluan menaiki bot, jadi lalai mereka ialah sijil hadiah kepada kedai tempatan atau nasional. . Tidak mengapa, dan, sudah tentu, penerima boleh menggunakan sijil untuk memperoleh item yang mereka benar-benar perlukan atau idamkan.

Tetapi mengapa tidak berfikir lebih besar sedikit? Produk perikanan biasanya mempunyai hayat terhad. Bagaimana pula dengan hadiah memancing dan berperahu yang akan mempunyai nilai seumur hidup? Berikut adalah beberapa pilihan.

1. Dapatkan Lesen Memancing Seumur Hidup Pemancing Muda

Lesen memancing seumur hidup adalah idea yang baik untuk orang dari sebarang umur, tetapi terutamanya untuk belia yang masih terlalu muda untuk memerlukan lesen (walaupun bayi atau kanak-kanak kecil). Perbelanjaan awal adalah tinggi, tetapi wang yang akan disimpan oleh pemegang lesen sepanjang hayat mereka adalah penting. Dalam kebanyakan kes, lesen sedemikian kekal sah walaupun selepas penerima berpindah dari negeri tempat lesen itu dikeluarkan.

Saya mempunyai tiga lesen seumur hidup yang berbeza, dibeli sebagai orang dewasa, dan ia adalah pelaburan yang hebat. Lebih-lebih lagi, wang yang diterima oleh agensi negeri, dalam beberapa kes, boleh dimasukkan ke dalam dana yang membantu program pemuliharaan negeri untuk selama-lamanya. Lihat sama ada negeri anda, atau negeri pemastautin penerima yang anda inginkan, menawarkan lesen memancing seumur hidup.

2. Dapatkan Buku

Sebagai pengarang banyak buku, dan seseorang yang telah menulis beratus-ratus buku yang diberikan sebagai hadiah percutian dan hari jadi, saya mengambil berat idea untuk memberikan seseorang buku bercetak atau elektronik yang akan memaklumkan dan menghiburkan mereka juga. sebagai membantu mereka menikmati atau menjadi lebih mahir dalam beberapa atau semua aspek memancing.

Buku berformat besar (“meja kopi”) memang menarik, tetapi memandangkan kebanyakan buku ini dihasilkan oleh penerbit Eropah, ia cenderung untuk menangani spesies dan teknik Eropah, yang tidak membantu penonton Amerika. Pastikan buku yang tampan, atau buku tentang jenis memancing tertentu, atau panduan spesies ikan, sesuai untuk penerima anda. Itu lebih mudah dilakukan secara peribadi di kedai, daripada melihat penerangan dalam talian.

3. Menandatangani Pemancing Wanita untuk Bengkel Pendidikan Luar

Kursus arahan am untuk pemancing baharu, terutamanya wanita dan kanak-kanak perempuan, ialah cara yang sangat baik untuk mempelajari aktiviti memancing, berperahu dan asas aktiviti luar yang lain dalam suasana yang tidak bertekanan dan menyokong. Banyak agensi perikanan dan hidupan liar negeri mengadakan bengkel Menjadi Wanita Luar. Ini biasanya memberi tumpuan kepada kedua-dua aktiviti memburu dan memancing. Berikut adalah artikel yang sangat bagus tentang program sebegini di Delaware. Anda juga harus menyemak dengan keadaan yang betul untuk melihat sama ada mereka mengetahui sebarang bengkel yang berkaitan dengan memancing, sama ada dikendalikan oleh mereka atau oleh beberapa sumber lain.

4. Hantar Seseorang ke Sekolah Memancing

Kebanyakan sekolah nelayan yang ada adalah untuk memancing. Orvis adalah pemimpin yang turun tangan dalam mengendalikan sekolah memancing terbangdan mempunyai lebih 1,500 tenaga pengajar bertauliah di lokasi runcit di seluruh negara yang mengendalikan kelas percuma pada tarikh tertentu. Saya menghadiri sekolah memancing terbang (bukan Orvis) beberapa dekad yang lalu, dan ia sangat membantu dalam mendapatkan mekanik casting saya di landasan yang betul. Walaupun sekolah adalah idea yang baik untuk sesiapa sahaja yang baru untuk memancing, ia sangat baik untuk belia dan wanita.

5. Hantar Seseorang ke Kursus Pendidikan Keselamatan Berperahu

Kursus sedemikian diperlukan di beberapa negeri, tetapi tidak di semua. Adalah satu perkara yang bijak untuk mengikuti kursus piawai ini, dan dengan menghadiahkan seseorang dengan sesi pendidikan berbayar (biasanya melalui US Coast Guard Auxiliary atau dalam talian), anda boleh memastikan bahawa mereka belajar tentang keselamatan dan navigasi menaiki bot, serta memperoleh pengetahuan tempatan. Selain itu, kad yang dikeluarkan selepas siap membolehkan penerima mengendalikan bot bermotor jika mereka hendak berpindah ke negeri lain yang memerlukan kursus sedemikian.

6. Hadiahkan Seseorang Keahlian dalam Kelab Tempatan

Ini akan mengambil sedikit kerja keras di pihak pemberi hadiah. Anda perlu bercakap dengan sumber yang berpengetahuan di kedai umpan dan perkakas tempatan untuk mengetahui kelab yang wujud di kawasan penerima hadiah dan siapa orang yang boleh dihubungi.
Sesetengah kelab hanya mengadakan acara memancing atau kejohanan (tidak begitu baik untuk pemula). Ada yang mengadakan pertemuan tetap dengan penceramah jemputan (lebih baik untuk belajar). Sesetengahnya mempunyai sesi tetap untuk mempelajari aktiviti tertentu, seperti mengikat lalat atau membina batang.

Keahlian tahunan dalam kelab tempatan adalah sederhana. Saya memulakan penyertaan saya dalam memancing dengan menyertai persatuan memancing dan memburu yang besar dan menghadiri mesyuarat mereka, jadi saya tahu bahawa menjadi sebahagian daripada yang betul boleh membantu perkembangan memancing seseorang dalam pelbagai cara.

7. Hadiahkan Novis Lengkap Dengan Pengalaman Bayar-untuk-Ikan

Terdapat “kolam berbayar,” “pemeliharaan bayar kepada ikan,” “ladang ikan,” dan tempat yang dinamakan serupa yang merupakan operasi komersial yang dipenuhi dengan ikan keli, trout dan pelbagai jenis ikan pan, serta mungkin spesies lain, dan tempat anda membayar. mengikut paun untuk apa yang anda tangkap. Tiada lesen diperlukan, dan tackle biasanya disediakan.

Purists mengejek jenis memancing yang hampir dijamin berjaya ini, tetapi sebagai permulaan untuk anak muda (atau orang kurang upaya), mendapatkan tarikan yang pasti pada barisan adalah perkara yang baik. Saya pernah tergolong dalam kumpulan yang membawa kanak-kanak dalam bandar ke tempat seperti itu setiap tahun dan ia sentiasa mendapat sambutan hangat dengan kanak-kanak. Semak dengan agensi perikanan negeri anda dan/atau kedai umpan dan perkakas tempatan, untuk mencari tempat sedemikian, atau mulakan carian dalam talian dengan perkataan ini: bayar kepada kolam ikan + bayar setiap paun.

8. Dapatkan Langganan kepada Penerbitan Agensi Ikan & Hidupan Liar Negeri

Banyak agensi hidupan liar negeri menerbitkan majalah secara bulanan, dwi-bulanan atau suku tahunan yang berkaitan dengan sumber asli negeri itu. Sebahagian daripada ini tertumpu secara meluas, yang lain tertumpu pada topik ikan dan hidupan liar. Kebanyakannya sangat bermaklumat tentang spesies yang diminati peminat luar, serta kawasan awam yang dikendalikan kerajaan, dan benar-benar boleh membantu seseorang mengetahui sumber negeri mereka dengan lebih baik. Lebih banyak pengetahuan menjadikan lebih ramai pelayan yang berminat, dan ini memuji keseluruhan pengalaman memancing dan menaiki bot.

Penerbitan ini mungkin tersedia dalam bentuk cetakan melalui langganan berbayar sederhana atau boleh dibaca dalam talian secara percuma. Pergi ke halaman utama agensi ikan dan hidupan liar negeri anda atau jabatan sumber asli negeri dan cari penerbitan. Anda mungkin perlu mengisih banyak helaian fakta dan buletin untuk mencari jenis berkala yang saya maksudkan, dan tidak setiap negeri mempunyai satu.

9. Hadiah Terbesar

Jika anda seorang pemancing yang mahir, mungkin hadiah terhebat yang boleh anda berikan ialah masa anda. Mengambil memancing pendatang baru pada masa dan tempat di mana pengalaman itu akan menyeronokkan, bermanfaat dan mendidik, akan membentuk kesan yang berkekalan pada orang itu. Anda boleh mengaitkannya seumur hidup. Itulah anugerah terindah antara semua.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *