8 Petua & Teknik Memancing White Perch

Kredit foto Memancing Maryland Selatan

Salah satu spesies yang paling popular untuk disasarkan di pantai Atlantik AS ialah ikan kecil berwarna keperakan yang dipanggil white perch. Perch putih adalah saudara kepada bass berjalur, tetapi bersaiz lebih kecil, biasanya berukuran 8-10 inci yang menjadikannya ikan panfish yang ideal (dan lazat).

Ia biasanya ditemui di perairan payau dan kolam air tawar dan paling menonjol di kawasan Teluk Chesapeake dan New England. Berikut ialah beberapa petua memancing hinggap putih yang berguna untuk dimasukkan ke dalam beg helah anda pada pengembaraan memancing anda yang seterusnya!

Petua Memancing White Perch

  1. Dapatkan lesen memancing anda. Keperluan yang mudah, tetapi kadang-kadang diabaikan! anda boleh membeli lesen memancing anda dalam talian.
  2. Ikan benih musim bunga. Pada bulan April hingga Jun, hinggap putih berhijrah dari muara yang lebih besar ke sungai untuk bertelur. Ini menjadikan memancing pantai yang hebat dan kepekatan ikan yang lebih padat.
  3. Mulut sungai ikan. Aliran keluar anak sungai ke teluk mewujudkan muara payau yang subur yang ideal untuk menangkap hinggap putih.
  4. Gunakan tackle ringan. Oleh kerana saiznya yang kecil, hinggap putih cenderung menggigit dengan halus. Tackle ringan akan membolehkan anda merasai percubaan yang paling lemah supaya anda boleh menjangka set cangkuk dengan lebih baik.
  5. Beri mereka masa. Biarkan umpan anda duduk semasa ikan menggigit atau anda akan menarik mata kail darinya. Tetapkan cangkuk sebaik sahaja anda merasakan hinggap mengambil cangkuk.
  6. Cuba umpan hidup. Perch putih menggemari makanan istimewa ikan seperti cacing, ikan kecil dan udang. Cuba beberapa variasi untuk melihat apa yang paling berkesan di kawasan anda.
  7. Cuba trolling. Jika anda seorang pemancing bot, trolling ialah kaedah yang berkesan untuk menangkap hinggap putih. Hanyut perlahan dengan tali berumpan di dalam air sehingga anda mendapat gigitan.
  8. Gandakan peluang anda. Cuba gunakan pelantar sabiki untuk menangkap berbilang hinggap putih sekaligus. Umpan setiap mata kail kecil dengan ikan kecil kecil dan jatuhkan ke dalam zon mogok. Tetapkan mata kail apabila anda merasakan hentakan dan lepaskan tali ke bawah untuk terus memancing.

Cuba sendiri petua memancing hinggap putih ini dan anda akan mengetahui dengan cepat mengapa ikan ini sangat menyeronokkan untuk ditangkap. Ia juga merupakan spesies yang bagus untuk mengajar anak-anak cara memancing. Ketahui lebih lanjut tentang hinggap putih termasuk tempat untuk mencarinya, teknik memancing dan jenis umpan dan alat untuk digunakan.

Bersedia untuk bermula? Raikan Bulan Luaran Hebat pada bulan Jun dengan tangkapan White Perch pertama anda!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *