8 Petua Memancing Dalam Hujan

Memancing yang produktif memerlukan perancangan yang bijak. Pemancing yang hebat mempertimbangkan banyak faktor terlebih dahulu seperti pengenalan kawasan, pasang surut, fasa bulan, suhu air dan, sudah tentu, cuaca. Hujan renyai cenderung menghalang sesetengah pemancing daripada memukul air, tetapi sebenarnya memberikan peluang yang baik untuk menangkap ikan. Berikut ialah lapan petua hebat untuk memancing dalam hujan.

Apabila merancang perjalanan memancing hujan anda, pertimbangkan semua memancing di hujung hujan dan faktor persekitaran seperti suhu air, pasang surut, struktur, lokasi umpan, pergerakan air dan masa untuk memancing. Dapatkan lebih banyak petua memancing di laman web kami termasuk masa terbaik untuk memancing dan petua memancing lain dalam hujan.

  1. Ikan sebelum ribut. Penangkapan ikan yang paling produktif akan berlaku sebelum ribut apabila tekanan barometrik yang rendah boleh menghantar ikan ke dalam kegilaan makan. Ia mungkin perlahan semasa ribut dan meningkat selepas ia berlalu apabila tekanan mula meningkat semula.
  2. Apabila memancing dalam cuaca basah, pakai peralatan cuaca buruk. Gear kalis air yang berkualiti membuat perbezaan dalam menjadi selesa atau sengsara. Kekal hangat dan kering, kemudian anda boleh memancing sepanjang hari. Daripada semua petua untuk memancing dalam hujan, yang satu ini adalah kunci untuk mengekalkan minda yang positif.
  3. Buat bising, gunakan warna dan kontras. Hujan mengotori air, mengurangkan jarak penglihatan dan menyukarkan ikan untuk melihat umpan. Apabila memilih umpan tiruan, pertimbangkan warna-warna terang dan alat yang menimbulkan bunyi bising, seperti umpan engkol atau gabus meletus, untuk membantu ikan mencari umpan.
  4. Pergerakan air ikan. Semasa ribut, air pasang lebih tinggi dan air hujan berkumpul di darat. Ikan berhampiran longkang, salur masuk atau alur tumpahan di mana aliran keluar akan menghasilkan umpan dan ikan akan menunggu untuk memberi makan.
  5. Memancing di pantai yang ditiup angin selepas ribut berlalu. Angin yang bertiup ke garis pantai semasa ribut akan menolak umpan dan kerang ke dalam garis pantai atau rabung mewujudkan tempat makan yang produktif untuk ikan.
  6. Angkat kelajuan. Apabila ikan sedang makan secara agresif, gunakan pengambilan yang lebih cepat atau cuba pelbagai kelajuan untuk melihat tindak balas ikan.
  7. Cuba air atas. Apabila ikan aktif mereka mungkin berada dalam air yang lebih cetek makan berhampiran permukaan. Cuba memancing dengan air atas atau beberapa kaki di bawah permukaan.
  8. Amalkan keselamatan dahulu. Walaupun memancing dalam hujan renyai boleh menjadi idea yang bagus, tidaklah bijak untuk memancing jika terdapat petir atau keadaan ombak berbahaya, ikuti petua keselamatan memancing mudah ini semasa perjalanan anda. Petua memancing dalam hujan termasuk menjauhi petir!

Apabila merancang perjalanan memancing hujan anda, pertimbangkan semua memancing di hujung hujan dan faktor persekitaran seperti suhu air, pasang surut, struktur, lokasi umpan dan pergerakan air. Dapatkan lebih banyak petua memancing di laman web kami termasuk masa terbaik untuk memancing dan petua memancing lain dalam hujan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *