8 Petua Memancing Crappie Pada Musim Sejuk

Jika anda ingin menguji kemahiran mencari ikan anda dan suka bereksperimen dengan gewang tiruan, cuba memancing crappie pada musim sejuk. Crappie dikenali sebagai nomad air tawar yang bergerak di sekitar tasik atau sungai sama banyak semasa musim sejuk seperti mana-mana musim lain dalam setahun. Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna crappie sukar ditangkap. Anda boleh berseronok dengan ikan panfish semasa musim sejuk, cuma ingat petua memancing crappie ini.

1. Gunakan gear yang betul. Bawa bersama kombo berputar ringan atau ultra-ringan. Dalam kebanyakan situasi, joran tindakan sederhana berukuran 5 hingga 7 kaki untuk melambatkan akan berfungsi dengan baik untuk memancing crappie cuaca sejuk.

2. Tukar kepada talian yang lebih ringan. Apabila memancing crappie pada musim sejuk, cuba gunakan tali yang lebih ringan untuk membantu menarik crappies yang rewel untuk menggigit. Anda mungkin perlu menurunkan berat garisan anda daripada ujian enam atau lapan paun kepada ujian tiga atau empat paun.

3. Pergi memancing crappie pada waktu senja. Salah satu cara untuk menangkap lebih banyak crappie musim sejuk ialah memancing pada waktu senja atau pada waktu petang. Perubahan keadaan cahaya selalunya akan mencetuskan aktiviti pemakanan. Jika anda memancing crappie musim sejuk melalui ais pada waktu malam, pastikan anda mengamalkan langkah-langkah keselamatan memancing ais, dan bawa rakan memancing bersama dalam perjalanan anda.

4. Gunakan pencari ikan anda dengan baik. Semasa musim sejuk, crappies cenderung untuk bersekolah di air yang lebih dalam. Gunakan sonar atau pencari ikan anda untuk mencari sekolah baitfish dan crappie supaya anda tahu di mana anda perlu melepaskan umpan anda untuk memasukkannya ke dalam “zon serangan”. Kejayaan memancing crappie cuaca sejuk bergantung pada keupayaan untuk mencari dan kekal pada ikan.

5. Tarik ikan paus musim sejuk untuk memberi makan tip jig anda dengan ikan kecil hidup. Cuba gunakan 1/16 hingga 1/8 auns marabou atau jig ekor kerinting dalam warna putih, kuning, merah jambu dan cartreuse. Petua jig anda dengan ikan kecil atau cacing lilin hidup dan persembahan anda akan menjadi lebih menarik kepada crappies cuaca sejuk.

6. Perlahankan pembentangan anda. Menggunakan persembahan yang perlahan dan teratur adalah penting apabila memancing crappie pada musim sejuk. Crappie tidak akan secara agresif mengejar umpan atau gewang dalam air sejuk kerana mereka cuba menjimatkan tenaga. Anda juga perlu memberi perhatian lebih kepada talian anda kerana gigitan boleh menjadi sangat ringan semasa musim sejuk.

7. Bersedia untuk mencuba dan menukar gewang atau umpan anda. Jig menegak selalunya lebih berkesan semasa menukar keadaan cahaya atau pada waktu malam manakala jig mendatar selalunya paling baik digunakan pada waktu siang. Walau bagaimanapun, ini sememangnya bukan peraturan yang keras dan pantas, jadi jika crappie tidak bertindak balas terhadap apa yang anda tawarkan, bersedia untuk mencuba!

8. Tetapkan cangkuk dengan ringan. Kata kunci di sini adalah ringan. Crappie sering dirujuk sebagai “mulut kertas” kerana ia mempunyai bibir halus yang mudah koyak. Apabila anda mendapat gigitan, berhati-hati untuk tidak merobek mata kail keluar dari mulut ikan.

Setelah anda mengetahui lebih lanjut tentang cara menangkap crappie musim sejuk, beli lesen memancing air tawar anda dan cari tempat berhampiran anda untuk menangkapnya.


Debbie Hanson

Debbie Hanson

Debbie Hanson ialah seorang penulis luar yang memenangi anugerah, penyokong memancing sukan wanita, pemegang rekod dunia IGFA, dan pemandu air tawar yang tinggal di Florida Barat Daya. Kerja bertulis Hanson telah muncul dalam penerbitan seperti Florida Game & Fish Magazine, BoatUS Magazine, dan USA Today Hunt & Fish. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kerjanya, lawati shefishes2.com atau ikuti dia di Instagram @shefishes2.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *