8 Perkara Yang Perlu Diingati Jika Anda Terjebak Memancing dalam Cuaca Buruk

Walaupun cara terbaik untuk mengelakkan memancing dalam cuaca buruk adalah dengan mula menonton ramalan cuaca lebih awal daripada perjalanan anda, walaupun Alam Semula Jadi tidak dapat diramalkan dan keadaan cuaca boleh berubah dengan cepat. Di samping itu, ambil perhatian bahawa ramalan cuaca mungkin tidak selalu melaporkan ribut setempat yang kecil.

Terdapat beberapa perkara yang perlu anda ingat jika anda terperangkap memancing atau menaiki bot dalam keadaan yang kurang diingini.

Anda akan mendapat pengalaman yang lebih baik jika anda merancang perjalanan anda dengan mengikut ramalan cuaca lebih awal. Perkara terbaik untuk dilakukan apabila cuaca dan rancangan memancing tidak sejajar adalah bermain dengan selamat dan menjadualkan semula untuk hari lain.

  1. Jika anda memancing dari bot, pastikan semua orang di atas kapal memakai jaket keselamatan mereka jika mereka belum memakainya.
  2. Anda harus mempunyai peralatan cuaca busuk kalis air (contohnya, jaket hujan dan bib) yang sesuai dengan jenis memancing atau berperahu yang anda lakukan. Simpan peralatan anda di tempat yang selamat dan kering, dan pakai untuk kekal terlindung daripada hujan, semburan dan ombak.
  3. Lindungi semua palka, tingkap, pintu, gear dan port pada bot anda. Simpan sebarang gear berlebihan, cabut plag peralatan elektrik dan jauhi objek logam.
  4. Jika boleh, perlahan-lahan dan berhati-hati menuju ke pantai atau pelabuhan selamat yang terdekat. Hidupkan lampu navigasi anda, dan tundukkan haluan bot ke dalam ombak pada sudut 45 darjah.
  5. Jika anda ditangkap memancing dalam cuaca buruk semasa berhampiran pantai, pergi sejauh mungkin dari air. Ingat untuk mendekati tanah, dan jaga jarak anda dari objek tinggi. Jika boleh, pergi ke kenderaan atau bangunan keras yang tersedia terdekat, tutup tingkap dan tinggal di sana sekurang-kurangnya 30 minit selepas ribut berlalu.
  6. Satu lagi petua keselamatan penting yang berkaitan dengan cuaca dan memancing ialah menurunkan antena, menara, pancing dan cadik (melainkan ia adalah sebahagian daripada sistem perlindungan kilat yang ditetapkan).
  7. Perlu diingat bahawa pendaftaran bot anda akan membantu mengenal pasti kapal anda sekiranya berlaku kecemasan. Pastikan anda mengetahui nombor pendaftaran anda, nombor pendaftaran anda dipaparkan mengikut undang-undang bot negeri anda, dan simpan kertas pendaftaran anda di atas kapal di tempat yang selamat.
  8. Anda boleh menggunakan aplikasi pada telefon pintar anda untuk mengakses maklumat pengesanan kilat NOAA masa nyata dengan melakukan carian dalam talian untuk “apl kilat.” Apl ini boleh digunakan sebagai alat keselamatan memancing untuk mengelakkan cuaca buruk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *