8 Koboi Kartun Paling Terkenal

Pembaca kami menyokong kami. Catatan ini mungkin mengandungi pautan ahli gabungan. Kami mendapat hasil daripada pembelian yang layak. Ketahui Lebih Lanjut

Koboi telah lama menjadi bahagian popular budaya pop. Mereka menangkap semangat Wild West dan merupakan simbol kekuatan dan keberanian.

Walaupun terdapat banyak koboi terkenal daripada rancangan TV dan filem aksi langsung, kami memberi tumpuan kepada koboi kartun yang paling terkenal.

Daripada klasik lama hingga kegemaran moden, terdapat banyak watak koboi hebat yang telah menghiasi skrin kami.

8. Luke yang bertuah

Koboi kartun Lucky Luke

Lucky Luke dan Pengembaraan Baru Lucky Luke ialah siri animasi berdasarkan komik dengan nama yang sama. Dicipta oleh kartunis Belgium Morris, siri ini merupakan salah satu komik terlaris di seluruh Eropah.

Lucky Luke adalah seorang penembak licik yang dikenali sebagai “lelaki yang menembak lebih pantas daripada bayang-bayangnya.” Dia ditemani oleh kuda pintarnya Jolly Jumper dan bersama-sama mereka mengembara ke seluruh Barat.

Lucky Luke berhadapan dengan pelbagai penjahat, sesetengah daripadanya adalah rekaan dan yang lain diilhamkan oleh sejarah atau cerita rakyat Amerika.

Lawan Lucky Luke yang paling terkenal ialah Dalton Brothers, yang secara longgar berdasarkan Geng Dalton dari awal 1890-an. Lucky Luck bekerja dengan gigih untuk menjaga keamanan dan ketenteraman di Wild West.

7. Sheriff Sam Brown (Home on the Range)

Watak koboi kartun Sheriff Sam Brown Disney

Sheriff Sam Brown ialah sheriff Chugwater dalam filem itu Rumah di Banjaran. Dia adalah kawan baik Pearl Gesner, pemilik Little Patch of Heaven.

Sam ialah seorang sheriff yang sudah tua dan tidak cekap. Dia menunggang kuda Buck, yang suka menjadi pusat perhatian. Sam bekerja untuk menjejaki pencuri lembu Alameda Slim, walaupun dia terpedaya dengan penyamaran Alameda sebagai Yancy O’Del.

6. Alameda Slim (Home on the Range)

Watak koboi kartun Alameda Slim Disney

Alameda Slim adalah antagonis utama dalam filem 2004 Rumah di Banjaran. Dia seorang ahli gusti lembu yang licik mampu mencuri ribuan lembu hanya dalam satu malam.

Rahsia kejayaan Alameda ialah kemahirannya yang unik. Yodelnya mampu menghipnotis mana-mana lembu yang boleh mendengarnya melakukan apa yang dia mahu. Dia bekerja bersama Junior the Buffalo dan En. Wesley, serta Rico, sebagai rakan kongsinya dalam jenayah.

Alameda adalah seorang yang jahat, tamak dan walaupun dia licik, dia bukanlah yang paling pandai. Dia menyamar sebagai Yancy O’Del untuk membantu melindungi identitinya.

5. Pecos Bill (Masa Melodi)

Watak kartun Disney Pecos Bill dari Melody Time

Pecos Bill membintangi filem animasi Disney 1948 Masa Melodi dan juga telah membuat penampilan tetamu dalam produksi Disney yang lain. Wataknya berdasarkan cerita rakyat Amerika, kerana dia adalah personifikasi kekuatan dan nilai Barat yang berlebihan.

Pecos Bill ialah koboi paling kasar dan paling lasak di Wild West. Dia menunggang kudanya yang dipercayai Widowmaker, yang dia selamatkan daripada burung nasar di padang pasir.

Pecos Bill mencipta beberapa mercu tanda Barat yang paling terkenal semasa hidupnya sebagai koboi. Dia menahan taufan yang mengamuk, menjinakkan angin kencang, membawa hujan ke Texas yang dilanda kemarau, dan ahli gusti lembu lassoed.

4. Yosemite Sam (Looney Tunes)

Kartun koboi Yosemite Sam dari filem Looney Tune

Yosemite Sam, juga dikenali sebagai Samuel Michelangelo Rosenbaum, ialah seorang koboi dari Looney Tunes francais. Dia adalah saingan kepada Bugs Bunny sepanjang francais.

Yosemite Sam ialah seorang penjahat yang agresif dan suka menggunakan senjata api. Dia sangat membenci arnab dan membenci Bugs Bunny. Yosemite Sam mempunyai perangai yang berapi-api dan sentiasa ditipu oleh Bugs Bunny yang bijak.

3. Renjer Sendiri

Watak koboi kartun Lone Ranger

Walaupun Lone Ranger paling terkenal sebagai rancangan TV aksi langsung (1949-1957) dan mempunyai berbilang filem (1956, 1981, dan 2013), terdapat juga dua siri TV kartun.

Siri kartun pertama ialah The Lone Ranger yang disiarkan dari 1966 hingga 1969, diikuti oleh Pengembaraan Baru Lone Ranger, yang disiarkan dari tahun 1980 hingga 1982.

Lone Ranger adalah salah satu koboi yang paling disayangi dalam budaya pop. Dia seorang pengawal bertopeng dan bekas Texas Renjer yang bekerja tanpa jemu untuk melawan penjenayah di Old West.

The Lone Ranger ditemani oleh rakannya yang dipercayai Tonto, yang membantunya menangkap penyamun. Dia juga menunggang kuda jantan putih yang hebat dengan nama Perak.

2. Jessie (Kisah Mainan)

Jessie dari Toy Story

Walaupun Jessie mungkin seorang gadis koboi, bukan seorang koboi, dia sememangnya salah satu watak Barat yang paling terkenal dalam budaya pop. Dia adalah anak patung gadis koboi yang muncul di dalam Cerita mainan wayang.

Jessie dikenali kerana tocang merahnya, topi koboi merah dan cap lembu. Bersama Bullseye dan Stinky Pete, dia adalah salah seorang rakan Woody di Woody’s Roundup.

Jessie seorang yang berani, mencabar dan bersemangat, walaupun dia membawa banyak kesedihan sejak pemilik asalnya membesarkannya.

Jessie ialah seorang pemimpin yang kuat yang gemar menari dan berjodeling. Dia juga akhirnya menjadi minat cinta Buzz Lightyear.

1. Woody (Kisah Mainan)

Woody dari Toy Story

Sheriff Woody ialah protagonis utama Disney’s Cerita mainan francais. Dia adalah anak patung koboi tarik-tali vintaj yang pada asalnya milik seorang budak lelaki bernama Andy.

Woody adalah mainan kegemaran Andy semasa membesar dan apabila Andy pergi ke kolej, dia telah didermakan bersama-sama dengan mainan Andy yang lain kepada seorang gadis kecil.

Woody mempunyai gaya koboi klasik, dengan bahagian bawah salah satu but koboinya tertera nama Andy padanya. Dia pernah berada di rancangan TV yang dipanggil Roundup Woody dengan kudanya yang dipercayai Bullseye serta Jessie dan Stinky Pete.

Woody seorang yang bijak, bersemangat, dan berazam, dan akan melakukan apa sahaja untuk rakan-rakannya, walaupun itu tidak bermakna dia tanpa cacat. Teman wanita Woody ialah Bo Peep, yang menjadi minat cintanya sepanjang filem.

Baca juga: 30 Filem Barat & Koboi Terbaik Sepanjang Zaman

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *