8 Keldai Kartun Paling Ikonik Sepanjang Zaman

Pembaca kami menyokong kami. Catatan ini mungkin mengandungi pautan ahli gabungan. Kami mendapat hasil daripada pembelian yang layak. Ketahui Lebih Lanjut

Walaupun terdapat banyak kuda kartun yang digemari, terdapat juga beberapa keldai kartun yang hebat juga.

Kebanyakan watak kartun ini telah menjadi agak dikenali dalam budaya pop selama ini.

Daripada Donkey yang cerdik kepada Eyeore yang comel, kami berkongsi keldai kartun yang paling terkenal.

Keldai kartun yang digemari ini telah membintangi beberapa francais yang paling ikonik.

8. Benjamin (Ladang Haiwan)

Keldai animasi Benjamin dari filem Animal Farm

Benjamin ialah seekor keldai tua yang muncul dalam filem adaptasi 1954 Ladang haiwan. Filem ini berdasarkan novel George Orwell 1945 dengan nama yang sama.

Benjamin adalah protagonis utama filem ini. Dia mengetuai revolusi balas haiwan terhadap pemimpin zalim Napoleon selepas penderaannya akhirnya melampaui batas. Benjamin adalah yang tertua daripada semua haiwan dan juga salah satu yang paling bijak.

Watak Benjamin boleh ditafsirkan dalam pelbagai cara. Ladang haiwan juga telah dijadikan filem aksi langsung pada tahun 1999.

7. Nestor (Nestor, Keldai Krismas Bertelinga Panjang)

Nestor (Nestor, Keldai Krismas Bertelinga Panjang)

Nestor si keldai adalah bintang Nestor, Keldai Krismas Bertelinga Panjang. Filem pendek hentian adalah klasik Krismas.

Dengan telinganya yang terlalu panjang, Nestor menjadi orang buangan di Yudea era Rom. Nestor cuba menyamarkan telinga istimewanya dengan sarung kaki, tetapi apabila askar Rom menemui kebenaran mereka mengambil semua keldai lain daripada pemiliknya Olaf. Olaf kemudiannya menendang keluar Nestor, bagaimanapun, Nestor mendapati tujuan istimewa semasa dia membantu membimbing Mary dan Joseph ke Betlehem.

Nestor ialah seekor keldai yang comel dan telinganya yang terlalu panjang menjadikannya lebih istimewa. Nestor, Keldai Krismas Bertelinga Panjang ialah cerita Krismas yang sihat yang boleh dinikmati oleh seisi keluarga.

6. Jacchus (Fantasia)

Keldai kartun Jacchus dari Fantasia

Jacchus the donkey membintangi filem hit Disney Fantasi. Dia muncul dalam segmen “Pastoral Symphony” sebagai haiwan peliharaan Bacchus.

Seperti pemiliknya, Jacchus kelihatan bodoh dan bodoh, tetapi juga disayangi. Dia gembira mengambil bahagian dalam pembuatan wain dengan satyr, centaur, dan centaurettes.

Apabila terperangkap dalam ribut oleh Zeus, Bacchus dan Jacchus dihanyutkan dalam aliran wain. Selepas lampu mengenai tab mandi yang mereka persembunyikan di bawah, mereka terlupa tentang bahaya dan dengan riang terus minum wain.

5. Kecil

Keldai Small One dari filem Small One

Small One ialah seekor keldai tua dan kurus tetapi disayangi Yang Kecil. Yang Kecil ialah sebuah filem animasi pendek Disney berdasarkan kisah dengan nama yang sama.

Seorang budak lelaki disuruh oleh bapanya untuk menjual keldai kesayangannya, Si Kecil. Dengan berat hati, dia membawa Si Kecil ke lelongan kuda, di mana pelelong terus mengolok-olok keldai itu kerana badannya yang kurus. Keldai dan budak lelaki itu melarikan diri, namun, mereka bertemu dengan seorang lelaki yang baik hati yang menawarkan untuk membeli keldai itu.

Lelaki dan isterinya yang membeli Si Kecil kebetulan adalah Maria dan Yusuf dalam perjalanan ke Betlehem. Yang Kecil ialah kisah Krismas yang menyentuh hati yang boleh dinikmati seisi keluarga.

4. Keldai (Encanto)

The Donkeys dari filem Encanto

Walaupun tidak dinamakan secara khusus, keldai masuk Daya tarikan muncul beberapa kali sepanjang filem, termasuk dalam adegan penting. Ramai orang sepanjang filem memiliki keldai dan menunggang atau memandunya.

keldai masuk Daya tarikan terkenal kerana kerap melarikan diri dan Louisa sering terpaksa menggunakan kekuatan supernya untuk membawa mereka pulang ke rumah mereka.

Keldai juga merupakan sebahagian besar lagu “Surface Pressure” di mana mereka muncul melakukan pelbagai perkara termasuk menari dan bermain alatan.

3. Bo (The Star)

Keldai Bo dari The Star

Bo the donkey ialah watak utama dalam filem Krismas Bintang. Bintang menampilkan pelakon yang disematkan bintang dan merupakan filem yang pasti untuk dinikmati seisi keluarga.

Bo ialah seekor keldai yang muda lagi berani yang inginkan kehidupan di luar mengisar gandum. Sebaik sahaja dia mendapat keberanian untuk membebaskan diri, dia memulakan perjalanan impiannya. Bo bekerjasama dengan Dave si merpati dan Ruth si biri-biri dan sepanjang perjalanan mereka, mereka bertemu lebih banyak haiwan termasuk tiga ekor unta.

Bo, bersama rakan baharunya, mengikuti Bintang dan menjadi wira Krismas secara tidak sengaja.

Bintang ialah penceritaan semula baru kisah kelahiran klasik dari sudut pandangan keldai.

2. Eeyore (Winnie the Pooh)

Keldai Eeyore daripada Winnie the Pooh

Eeyore the donkey is one of the main character from the Winnie the Pooh francais, yang mempunyai berbilang rancangan dan filem. Dia adalah salah satu keldai kartun yang paling disayangi dalam industri filem.

Eeyore berkawan dengan Pooh, Tigger, Piglet, Kanga dan Roo, Owl, Arnab dan Christopher Robin. Dia mempunyai personaliti yang muram dan tidak menggemari banyak perkara kecuali memakan duri. Eeyore kerap kehilangan ekornya dan sering memerlukan bantuan mencarinya.

Walaupun Eeyore sememangnya bukan yang paling ceria daripada kumpulan itu, kesetiaannya memenangi hati kawan-kawannya. Dia adalah watak ikonik dan telah mengumpulkan ramai peminat selama bertahun-tahun.

1. Keldai (Shrek)

Donkey dari filem Shrek

Dengan kecerdasannya yang cepat dan personaliti yang gembira, Donkey adalah salah satu bahagian terbaik dalam Shrek francais filem. Dia adalah kawan yang dipercayai Shrek si raksasa.

Donkey kerap menandai Shrek dalam pengembaraannya. Dia sentiasa bercakap dalam fikirannya dan gemar menari dan menyanyi, sering menjengkelkan orang di sekelilingnya. Dia mempunyai gigi yang manis dan walaupun dia boleh menjadi pengecut, dia sangat mengambil berat.

Pengembaraan Shrek dan Donkey tidak pernah membosankan, kerana Donkey walaupun sekali berubah menjadi kuda jantan putih yang megah. Donkey berkahwin dengan Naga dan mereka mempunyai anak bersama yang dikenali sebagai “Dronkeys.”

Baca juga: Mengapa keldai mempunyai salib di belakang mereka?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *