8 Jenis Ikan di Teluk Mexico

Memandangkan terdapat lebih seribu jenis ikan yang berbeza di Teluk Mexico, adalah sesuatu yang menggembirakan untuk mencuba mempelajari kesemuanya sekaligus. Walau bagaimanapun, anda boleh mulakan dengan mempelajari tentang empat spesies pelagik yang paling dicari dan tentang beberapa spesies terumbu yang sering disasarkan oleh pemancing di Teluk Mexico.

Spesies Pelagis Teluk Mexico

Ikan pelagik air masin mendiami lajur air (berbanding dengan berhampiran dasar atau pantai) pantai dan lautan terbuka. Jika anda belum banyak memancing di air masin, anda mungkin tertanya-tanya jenis spesies ikan Teluk Mexico yang manakah adalah pelagik? Tripletail, king mackerel, Spanish mackerel, dan cobia ialah empat jenis spesies pelagik Teluk Mexico.

Tripletail

Tripletail ialah ikan berbentuk badam yang mempunyai sirip punggung dan dubur yang besar dan bulat yang kelihatan serupa dengan sirip ekor (ekor), yang mana ‘tripletail’ memperoleh namanya. Tripletail ialah spesies ikan pelagis pantai yang lebih suka habitat bersendirian, memilih untuk terapung berhampiran pelampung atau cerucuk dan di sekitar serpihan luar pesisir di perairan terbuka.

Tenggiri Sepanyol

Tenggiri Sepanyol mempunyai punggung kehijauan dengan sisi perak dan perut, tetapi mereka juga mempunyai bintik bujur kuning atau gangsa. Bintik-bintik ini membezakan tenggiri Sepanyol daripada tenggiri cero, yang mempunyai jalur kuning-emas di sepanjang garis tengahnya.

Raja Tenggiri

Tenggiri raja ialah spesies ikan pelagik Teluk Mexico yang mempunyai badan langsing berwarna kelabu besi yang panjang dan sisi dan perut berwarna perak muda. Spesies ini juga mempunyai garis sisi yang mengambil penurunan mendadak pada bahagian tengah badan; berbeza dengan garisan sisi Tenggiri Sepanyol dan Tenggiri Cero, yang biasanya melengkung sedikit dari tepi atas insang ke ekor.

Cobia

Cobia dewasa boleh dikenal pasti dengan warna coklat gelap dan sirip punggung tunggal. Cobia muda mempunyai tanda yang lebih jelas yang boleh termasuk jalur mendatar hitam dan putih berselang-seli dengan tompok gangsa, oren dan hijau. Cobia ditemui di timur laut Teluk Mexico semasa musim panas, tetapi berhijrah ke perairan selatan Florida yang lebih panas pada musim sejuk.

Spesies Terumbu Teluk Mexico

Spesies ikan Teluk Mexico ialah ikan yang hidup berkait rapat dengan karang atau terumbu tiruan ialah spesies terumbu. Memandangkan terumbu membentuk ekosistem yang kompleks, ia adalah jenis habitat pilihan untuk spesies seperti ambarjack, ikan kambing, ikan merah dan kerapu merah.

Amberjack yang lebih besar

Greater Amberjack ialah spesies terumbu yang tahan lasak yang boleh dikenal pasti melalui jalur ambar gelap di kepala mereka yang memanjang dari hidung hingga ke sirip punggung pertama. Mereka mempunyai punggung berwarna coklat atau kelabu kebiruan, perut putih keperakan, dan jalur mendatar ambar di sepanjang bahagian tengah badan mereka.

Ikan Kambing

Ikan kambing dewasa boleh berbeza dari oren hingga kuning kemerah-merahan dengan merah di bahagian bawah dan bahagian bawah. Juvana di air cetek biasanya cerah, dengan penampilan keseluruhannya merah jambu. Ikan kambing dewasa dan juvana mempunyai garis biru pada penutup insang dan di sepanjang belakang, dengan satu bintik hitam berhampiran sirip punggung.

Ikan merah

Ikan kakap merah di perairan yang lebih dalam cenderung lebih merah daripada yang ditangkap di perairan yang lebih cetek. Mereka mempunyai muka segi tiga yang panjang dengan bahagian atas condong lebih kuat daripada bahagian bawah. Rahang mereka adalah sama, dengan yang lebih rendah kadang-kadang sedikit menonjol. Ikan kakap merah biasanya ditemui di perairan dari 30 hingga 620 kaki dalam dan merupakan salah satu ikan yang boleh dimakan yang paling dikawal selia di Teluk Mexico.

Kerapu Merah

Kerapu merah ialah ikan biasa di Teluk Mexico. Kepala dan badan ikan kerapu merah berwarna coklat kemerah-merahan gelap, dengan teduhan merah jambu atau kemerah-merahan di bawah dan kadangkala bintik putih di bahagian tepi. Mereka mempunyai mulut besar dengan rahang bawah yang biasanya menonjol sedikit di luar rahang atas mereka dan termasuk jalur gigi yang tajam dan langsing.

Pastikan anda menyemak peraturan perikanan negeri atau persekutuan (bergantung pada jarak jauh anda merancang untuk memancing) untuk jenis ikan di Teluk Mexico sebelum anda merancang perjalanan memancing. Di Florida, sebagai contoh, perairan negeri Florida adalah dari pantai hingga 9 batu nautika di Teluk. Di kebanyakan tempat, perairan persekutuan menjangkau dari mana perairan negeri berakhir hingga kira-kira 200 batu nautika atau ke tempat perairan negara lain bermula.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *