8 Idea Hari Bapa Untuk Setiap Jenis Ayah

Membeli-belah untuk ayah boleh menjadi sukar, tetapi hadiah Hari Bapa yang unik memang wujud! Adakah dia memerlukan sepasang kasut lain? Mungkin tidak, kerana dia mungkin keberatan untuk melepaskan sepakan kegemarannya sejak bertahun-tahun yang lalu. Daripada lebih banyak perkara, berikut ialah 8 idea Hari Bapa untuk ayah yang menumpukan pada perkara yang perlu dilakukan, kenangan untuk dibuat dan cerita yang patut dikongsi dan dipegang selama-lamanya.

1. Kenduri Fondue

Api terbuka (kecil), roti berkerak, keju keras, coklat cair, dan mengawal ‘memasak’ —setakat idea Hari Bapa, jamuan fondue mempunyai hampir semua yang ayah suka! Selain itu, selain lazat, ia juga merupakan aktiviti yang mesra keluarga dan sangat menyeronokkan.

2. Buat Kapsul Masa

Hari-hari berlarutan tetapi bertahun-tahun, budak lelaki itu berlalu. Ini adalah sentimen fakta yang ramai lelaki tidak faham sepenuhnya sehingga mereka menjadi seorang ayah. Salah satu idea Hari Bapa terbaik untuk kanak-kanak dan bapa lakukan bersama-sama pada masa itu ialah membuat kapsul masa. Bekukan masa yang tepat ini dengan menangkap keghairahan semasa ayah dan anak-anaknya. Masukkan kenang-kenangan, nota dan barang-barang lain ke dalam kotak kemudian tutupkannya untuk tempoh masa (1, 3, 5 tahun atau lebih lama). Buat janji pinky yang bodoh tetapi mengikat secara sah untuk tidak membukanya sehingga tarikh yang dipilih!

3. Menunggang Basikal Keluarga

Mencari idea aktiviti aktif dan luar untuk Hari Bapa? Ikat topi keledar anda dan berbasikal panjang dengan ayah. Jadikan perjalanan yang lazat dengan mengemas perkelahan dengan makanan dan minuman kegemarannya juga, dan anda akan mencipta hadiah Hari Bapa yang sempurna yang juga merupakan pengalaman yang tidak dapat dilupakannya sepanjang tahun.

4. Malam Filem Luar

Pandang bintang dalam dua cara dengan filem luar musim panas! Apabila mempertimbangkan perkara paling menarik untuk Hari Bapa, rancang untuk menonton tayangan filem terbaharu dengan bintang terhangat ditayangkan ke skrin, di bawah bintang panas putih sebenar di atas!

5. Biar Ayah Dapatkan Retro

Dia mungkin mempunyai kisah zaman mudanya, bermain permainan lama, mendengar rekod, dan makan makanan yang kurang sihat. Pada Hari Bapa tahun ini, biarkan ayah menjadi retro! Minta dia berkongsi cerita lucunya, lagu lamanya, cari dan mainkan permainan video retro itu bersama-sama, dan biarkan ayah menikmati snek yang biasa dimakannya ‘pada masa dahulu’ tanpa pedih ulu hati!

6.Menggalakkan Penjagaan Diri untuk Ayah

Ramai bapa terlalu sibuk menjaga anak dan keluarga mereka sehingga mengabaikan diri mereka, badan, minda dan kulit. Salah satu idea yang baik untuk Hari Bapa adalah untuk memanjakan papa dengan urutan kaki dan kulit kepala, sapukan losyen muka pada pipi dan hidungnya yang kasar, dan berikan dia hadiah Hari Bapa beberapa produk penjagaan kulit lelaki dengan bau yang dia suka, supaya dia boleh terus menjaga dirinya.

7. Bawa Ayah Memancing

Sepanjang tahun, ayah secara konsisten mencari cara untuk meningkatkan kehidupan keluarganya. Pada Hari Bapa tahun ini, rancang perjalanan sehari untuk membawa ayah memancing. Dapatkan umpan, cari tasik, tempah bot, buat senarai main, bungkus makan tengah hari dan cipta kenangan semasa memancing bersama ayah.

8. Tanya Ayah 100 Soalan

Buku pertama saya, 100 Soalan Untuk Ayah, telah diterbitkan menjelang Hari Bapa yang lalu, tetapi ia kekal sebagai cara yang menyeronokkan dan asli untuk ayah mendokumentasikan kisah hidupnya yang unik. Dengan menjawab 100 soalan ini, dia akan berkongsi dengan anak-anaknya dan generasi akan datang perjalanan yang membawanya ke hari ini. Jurnal berpandu juga membantu mengajar ayah tentang kepentingan bercerita dan nilainya adalah mengekalkan kisahnya sendiri. Buku kedua saya ialah hadiah Hari Bapa yang membolehkan anak-anak menunjukkan dan memberitahu ayah semua cara mereka menyayanginya.

Mencari lebih banyak idea yang bagus untuk Hari Bapa? Berikut ialah 4 cara untuk meraikan ayah terbaik di dunia anda!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *