8 Cara Mengurangkan Tekanan pada Tahun Baru

Kehidupan moden penuh dengan tekanan yang meningkatkan kebimbangan dan tiada siapa yang kebal daripada dipengaruhi oleh tekanan. Malah, dikatakan bahawa 70% orang dewasa Amerika melaporkan mengalami tekanan atau kebimbangan dalam kehidupan seharian mereka. Berikut adalah 8 cara untuk mengurangkan tekanan pada tahun baru.

1. Fokus Pada Tidur

Daripada tabiat pemakanan kita kepada jumlah tekanan yang kita rasai hari ke hari, begitu banyak dalam kehidupan seharian kita dipengaruhi oleh seberapa baik atau buruk kita tidur. Walaupun tekanan boleh membuat anda terjaga pada waktu malam, apabila anda memberi tumpuan kepada tidur anda akan pergi jauh ke arah tahun baru yang kurang tekanan. Pertimbangkan buku audio, bunyi alam semula jadi atau ASMR untuk membantu anda tertidur dengan lebih cepat. Anda hanya boleh membuka kunci kepada kehidupan yang lebih bahagia dengan tidur yang lebih banyak dan lebih lena.

2. Simpan Jurnal Kesyukuran

Sama ada di atas kertas atau melalui aplikasi telefon pintar kesyukuran percuma, memulakan dan/atau mengakhiri setiap hari dengan cepat mencatat tiga perkara yang anda syukuri pada hari itu atau pada saat itu boleh membantu menghilangkan tekanan, membawa anda lebih ke masa kini, dan membantu anda menyedari semua kebaikan yang ada dalam hidup anda setiap hari. Mulakan dengan mempelajari 10 sebab anda perlu bersyukur sekarang.

3. Menabung Sebelum Berbelanja

Semasa anda mempertimbangkan belanjawan anda untuk tahun baharu, pelarasan kewangan peribadi yang mudah ini boleh membantu mengurangkan tekanan terhadap wang: mulakan belanjawan anda dengan jumlah yang anda ingin simpan. Dengan mengalihkan matlamat simpanan dari bawah (hanya jika ada apa-apa lagi) ke keutamaan teratas, dan membuat pelarasan perbelanjaan sewajarnya, baki akaun simpanan anda akan berkembang dan tekanan anda berkurangan.

4. Terokai Hobi Baru

Mungkin anda ingin mula berkayak dengan kerap, berkhemah pada hujung minggu, atau mencuba jenis memancing baharu. Salah satu cara anda boleh mengurangkan tekanan pada tahun baru adalah dengan mengambil hobi baru. Semasa anda menumpukan pada mempelajari sesuatu yang baharu, anda mungkin menemui sesuatu tentang diri anda semasa membakar atau membaca atau menaiki bot atau memancing di air tawar. Sepanjang perjalanan, tahap tekanan anda boleh dikurangkan dan digantikan dengan kegembiraan.

5. Declutter Your Life

Dengan menyelaraskan persekitaran anda serta kalangan sosial anda, anda mungkin mendapati bahawa anda mengalami kurang tekanan dari hari ke hari. Mulakan dengan mengalih keluar perkara yang tidak perlu dari rumah, kereta dan pejabat anda. Ini mungkin bermakna memeriksa laci dan almari anda untuk pakaian yang sudah lama tidak anda pakai, buku yang sudah atau tidak akan anda baca, dan juga perabot yang tidak menambah apa-apa yang berguna atau cantik pada hidup anda. Jual atau dermakan barangan sampingan ini dan hidup dalam dunia yang kurang barangan. Sepanjang baris yang sama, pertimbangkan untuk memotong orang toksik daripada menu pilihan perhubungan anda. Jika seseorang lazimnya menyebabkan anda tertekan, anda mungkin lebih baik tidak memegang individu itu rapat.

6. Lebih Banyak Pergerakan Fizikal

Perhatikan kami tidak mengatakan lebih banyak senaman. Ia adalah klise untuk menyertai gim pada tahun baru, dan membuat rancangan besar untuk berlari setiap hari atau bersenam setiap malam. Sebaliknya, fokus pada cara harian anda boleh meningkatkan pergerakan fizikal. Ini mungkin semudah mendengar muzik pada vinil dan bukannya melalui telefon anda. kenapa? Kerana kira-kira setiap 23 minit anda perlu berdiri, berjalan ke meja putar dan membalikkan rekod. Satu lagi cara bijak untuk memperkenalkan lebih banyak pergerakan ke dalam hidup anda adalah dengan tidak membawa botol air atau segelas air anda bersama anda di rumah. Biarkan di dapur sambil membuat perjalanan pergi balik untuk menghirup. Pergerakan tambahan kecil ini boleh membantu anda menjadi kurang tertekan, kurang duduk, lebih sihat dan lebih ceria pada tahun baharu.

7. Cari Rutin Baharu

Rutin menambah struktur kepada kehidupan dan dengan struktur mengurangkan tekanan. Mulakan setiap hari dengan mengemas katil dan akhirinya dengan rejimen penjagaan muka. Di antaranya, bahagikan bahagian dalam kehidupan harian anda yang membenarkan rutin biasa. Anda mungkin berasa lebih ringan, lebih gembira dan lebih fokus hasil daripada kehidupan yang lebih teratur.

8. Keluar

Anda boleh pergi memancing di Taman Negara untuk mengurangkan tekanan pada tahun baharu, tetapi hanya berada di luar alam semula jadi dan menghirup udara segar boleh membantu anda untuk berasa lebih tenang, membantu anda lebih hadir pada masa ini dan menikmati kegembiraan kehidupan. Selain itu, membiarkan cahaya matahari mencium muka dan kulit anda melawan tekanan anda dengan meningkatkan tahap serotonin!

Semasa anda membuat rancangan untuk tahun 2022 yang bahagia, lihat 5 idea azam tahun baharu ini!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *