8 Aktiviti Dalaman untuk Kanak-kanak yang Membantu Membina Kemahiran Luaran

Kita semua suka berada di luar dalam udara segar, tetapi kadangkala terdapat sebab berkaitan cuaca atau penutupan sekolah yang bermakna kekal di dalam. Untuk mengelakkan sebarang kes demam kabin, anda boleh menggunakan senarai aktiviti dalaman untuk kanak-kanak ini untuk membantu membina kemahiran luar yang boleh mereka gunakan kemudian hari.

1. Berlatih mengikat simpul memancing dan berperahu yang baru.

Ketahui cara mengikat simpul memancing di rumah dengan gelendong garis tambahan, atau gunakan seutas tali untuk berlatih mengikat simpulan berperahu yang berbeza. Anda boleh menukar kemahiran baharu seperti ikatan simpulan kepada aktiviti dalaman yang menyeronokkan untuk kanak-kanak dengan membuat senarai simpulan mudah kepada lanjutan dan menetapkan mata kepada setiap jenis simpulan. Jejaki untuk tempoh seminggu untuk melihat siapa yang memperoleh mata terbanyak untuk simpulan memancing atau berperahu baharu yang diikat dengan betul.

2. Ketahui cara mengenal pasti spesies ikan yang berbeza.

Anda boleh menggunakan bahagian “Teroka Spesies Ikan”, cari grafik pengenalan ikan dalam talian daripada agensi ikan dan hidupan liar negeri anda, atau beli panduan pengenalan spesies yang merangkumi kedua-dua ikan air masin dan air tawar. Apabila kanak-kanak mengetahui lebih lanjut tentang sifat setiap spesies dan apa yang mereka makan, ia boleh membantu mereka menjadi pemancing yang lebih baik.

3. Susun rutin 45 hingga 60 minit senaman dalaman untuk kanak-kanak.

Jadikan senaman sebagai salah satu perkara yang menyeronokkan untuk dilakukan bersama keluarga dengan menambahkan muzik yang bertenaga. Sertakan tekan tubi, sit-up, menggunakan tangga atau tangga, berjoging di tempatnya, mencangkung, pose yoga (seperti pose pokok untuk keseimbangan), gunakan tin sup sebagai pemberat untuk melakukan beberapa set bicep curl, lompat tali, gelung hula , lompat bicu, berjalan ketam dan mendayung bot khayalan.

4. Lukis batu haiwan peliharaan atau buat kraf daripada kulit kerang.

Aktiviti keluarga dalaman, seperti melukis batu haiwan peliharaan atau menggunakan cengkerang untuk kraf, boleh menjadi detik pengajaran juga. Galakkan kanak-kanak mengenal pasti jenis batu (igneus, sedimen, metamorf) atau cangkerang (kerang, zaitun, murex, dll.).

5. Gunakan aplikasi kompas (atau kompas sebenar) untuk mengajar kanak-kanak cara membaca kompas.

Minta anak-anak bergilir-gilir memberi arah ahli keluarga yang lain ke tempat tertentu di dalam rumah hanya menggunakan mata kompas. Dalam erti kata lain, beritahu mereka supaya ingat untuk tidak menggunakan “kanan” dan “kiri” kerana ia adalah arah relatif dan berbeza bergantung pada lokasi dan arah anda, tetapi mata kompas kardinal adalah tetap. Ini adalah salah satu aktiviti dalaman yang menyeronokkan untuk kanak-kanak yang boleh mereka amalkan, dan kemudian gunakan di luar rumah pada kali seterusnya anda pergi mendaki keluarga atau memancing.

6. Berlatih mendirikan khemah atau membina kubu selimut di dalam rumah.

Sudah tentu, anda tidak boleh menggunakan pancang, tetapi galakkan anak-anak untuk bijak mempertimbangkan objek rumah harian yang boleh digunakan untuk penambat (contohnya, timbunan buku).

7. Menanam projek taman sayuran dalaman atau taman kontena.

Salah satu contohnya ialah menanam saderi dalam hidangan air. Apa yang anda perlu lakukan ialah meletakkan bahagian bawah dari sekumpulan saderi di dalam pinggan air yang cetek. Dalam beberapa hari, anda akan melihat ia mula berakar.

8.Gunakan teleskop untuk menyimpan log fasa bulan

Atau jejak suhu harian pada kertas graf. Aktiviti dalaman untuk kanak-kanak ini boleh menggalakkan mereka untuk lebih sedar tentang cara fasa bulan dan turun naik suhu boleh mempengaruhi aktiviti hidupan liar.

Selain lapan idea ini, jangan lupa bahawa anda sentiasa boleh menuju ke bahagian “Tempat Memancing & Perahu” untuk membuat senarai tempat yang ingin anda lawati apabila tiba masanya untuk kembali ke luar.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *