7 Petua untuk Persediaan Kotak Alat Memancing Tersusun

Seseorang pernah berkata “persediaan adalah kunci” dan nasihat yang sama berlaku untuk sukan memancing. Pemancing yang berpengalaman akan bersetuju bahawa persediaan kotak peralatan memancing yang teratur boleh menjadikan hari yang lebih produktif dan menyeronokkan di atas air.

Untuk menggambarkan, bayangkan anda telah menangkap ikan besar apabila talinya tiba-tiba terputus. Anda perlu mengikat semula dengan cepat supaya anda boleh mendapatkan semula garisan anda ke dalam air untuk pukulan lain. Jika persediaan kotak peralatan pancing anda kucar-kacir, anda akhirnya akan mencari perambut yang betul, umpan lembut warna yang betul, cangkuk saiz yang betul, pemotong tali, gel haruman… sehingga kekecewaan anda mendapat yang terbaik! Pada ketika itu, anda juga boleh mengemasnya dan pulang ke rumah.

Untuk meredakan fikiran anda, berikut ialah 7 petua tentang cara menyediakan kotak peralatan memancing dan menjaga kewarasan anda.

  1. Pilih kotak atau beg peralatan memancing yang sesuai untuk keperluan anda dan mempunyai banyak pilihan penyimpanan dan organisasi.
  2. Gunakan kotak petak yang jelas untuk menyimpan dan mengatur tackle terminal seperti gewang, cangkuk dan bejana.
  3. Urusan jenis pertama mengikut jenis spesies yang anda sasarkan; peralatan memancing bass dalam satu kotak, peralatan air masin pedalaman di dalam yang lain. Kemudian, susun mengikut jenis tackle; air atas bersama-sama, sudu bersama, crankbaits bersama-sama, dll.
  4. Simpan umpan plastik lembut di dalam beg atau bekas yang dimasukkan. Elakkan mencampurkan warna atau meletakkan umpan lembut dengan umpan keras kerana bahan kimia boleh menyebabkan kerosakan dan warna boleh berdarah antara satu sama lain.
  5. Labelkan bahagian luar setiap kotak.
  6. Gunakan kantung sisi untuk gelendong garis.
  7. Letakkan playar, pemotong talian dan penyahkait dalam kantung luaran yang mudah dicapai.

Sekarang setelah anda tahu cara menyediakan kotak peralatan memancing, tiba masanya untuk menguji petua ini! Untuk lebih banyak item yang mungkin anda perlukan, baca kira-kira 9 item khas untuk persediaan kotak peralatan memancing anda. Selamat menganjurkan!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *