7 Petua untuk belajar Memancing Sotong

Sotong adalah salah satu umpan air masin semulajadi yang terbaik serta hidangan meja yang hebat. Sama ada anda lebih sukakannya sebagai umpan belang kail atau sebagai cumi goreng, cara terpantas untuk mempelajari cara memancing sotong ialah pergi bersama seseorang yang boleh menunjukkan tali kepada anda. Tak kenal orang macam ni? Jangan takut, ia tidak begitu sukar, jadi berikut adalah petua tentang cara memancing sotong, ditambah dengan beberapa petua memancing sotong.

Pertama, ketahui fakta tentang sotong ini: mereka mengembara di sekolah yang kadangkala sangat padat; mereka agresif, cepat berenang dan pelagik; mereka terutamanya memakan ikan kecil; mereka sangat aktif pada waktu malam; dan mereka tertarik kepada cahaya.

Elemen utama untuk mempelajari cara memancing sotong ialah menggunakan “jig sotong” khusus. Gewang ini, yang terdapat dalam pelbagai berat dan saiz (biasanya 2 hingga 4 inci), adalah bujur dengan satu hingga tiga (biasanya dua) set pancang barbles berjari rapat. Sesungut sotong terjerat pada pancang. Kebanyakan pemancing menggunakan satu jig sotong, tetapi anda boleh memasang gandaan untuk memancing menegak yang lebih mendalam. Anda juga boleh menangkap sotong menggunakan sudu jigging konvensional, tetapi jig sotong jauh lebih produktif.

Bagi gerakan jigging yang sebenarnya, angkat-dan-jatuh yang perlahan kadang-kadang cara memancing, terutamanya pada waktu siang. Pada masa lain siri jerkahan yang mantap dan lebih pantas diperlukan. Kadang-kadang menggoyang-goyang secara berterusan adalah yang terbaik, terutamanya apabila terdapat banyak sotong. Pergerakan ini boleh dilakukan secara menegak, atau agak mendatar selepas melontar gewang dan membiarkannya mendap lebih dalam sebelum diambil semula.

Berikut adalah beberapa petua penting memancing sotong:

  1. Merah, merah jambu dan hijau pendarfluor atau cartreuse ialah warna yang popular, terutamanya jika ia bercahaya atau memantulkan cahaya.
  2. Tukar berat jig, warna atau saiz jika anda tidak mendapat tindakan.
  3. Memancing malam adalah yang terbaik, terutamanya di bawah atau berhampiran kawasan berlampu di dermaga, dok, jeti, sekat atau jambatan.
  4. Bawa tanglung atau cahaya terang lain untuk tempat yang tidak bercahaya.
  5. Melainkan sotong itu besar atau anda menggunakan pelbagai gewang, anda boleh menggunakan alat berputar yang agak ringan dengan garisan jalinan; joran 7 kaki adalah pilihan menyeluruh yang baik.
  6. Jauhkan kendur daripada barisan anda kerana sotong hanya bergantung pada pancang; mereka melepaskan apabila ada kendur.
  7. Apabila anda mengangkat sotong keluar dari air, teragak-agak seketika untuk membenarkan ia memancutkan dakwatnya ke dalam air.

Sekarang anda tahu cara memancing sotong, selepas anda mengetepikan sekumpulan untuk kegunaan umpan, pertimbangkan untuk memanggangnya secara keseluruhan atau menggoreng cincin tiub yang dihiris (dicelup dalam tepung berperisa), gaya calamari. Yum.

Semak peraturan negeri untuk saiz, penuaian dan peraturan peralatan untuk sotong, dan pastikan anda mempunyai lesen memancing.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *