7 Petua Memancing Tasik Tarpon untuk Menangkap Ikan Largemouth

Walaupun ia mungkin dinamakan sempena ikan sukan popular yang lain, Tasik Tarpon terutamanya dikenali sebagai salah satu perikanan bass largemouth terkemuka di Florida. Ramai pemandu memancing dan pelawat Lake Tarpon menyasarkan trofi bass di tasik seluas 2,500 ekar ini yang terletak berhampiran bandar Tarpon Springs. Iklim panas, pokok palma, ikan siakap besar — apa yang tidak menggemari memancing Tasik Tarpon?

Jika anda tidak pasti di mana untuk memancing, atau umpan yang mana untuk digunakan semasa memancing di tasik Florida, jangan risau! Sepuluh petua memancing air tawar ini boleh membantu anda menangkap bass largemouth di Tasik Tarpon.

  1. Anda boleh cuba menyeret cacing ekor reben 10-inci plastik lembut yang dicurangi Texas di sepanjang bahagian bawah, atau umpan pemintal daun willowleaf emas berguling perlahan di sekitar tempat jatuh atau tepi air dalam. Apabila memasang cacing ekor reben, pasangkan dengan berat peluru sehingga 1 auns bergantung pada kedalaman dan keadaan angin.
  2. Jika anda memancing Tasik Tarpon dengan pemula atau kanak-kanak, cuba pasangkan kilau liar hidup atau teduhan hidup di bawah gabus yang meletus untuk tindakan yang konsisten. Kedua-dua umpan hidup harus menghasilkan banyak gigitan daripada bass besar.
  3. Semasa awal musim gugur dan musim sejuk apabila ikan bes mengejar kumpulan sirip benang merentasi perairan terbuka. Seperti yang anda bayangkan, ini adalah masa yang sesuai untuk menggunakan gewang meniru shad.
  4. Untuk kejayaan sepanjang tahun, cuba balikkan cicak plastik lembut berwarna gelap atau merangkak dalam warna junebug atau tembikai ke dalam tumbuh-tumbuhan atau di sepanjang tepi terusan.
  5. Jika anda ingin merancang perjalanan memancing Tasik Tarpon pada akhir musim panas, anda perlu menukar strategi anda. Pada masa tahun ini, bass akan bersekolah di luar pesisir berhampiran struktur seperti bonggol dan tebing. Cuba gunakan crankbaits tanpa bibir sebagai alat carian untuk membantu anda mencari kumpulan bass.
  6. Perlu diingat bahawa keadaan tasik akan berubah disebabkan oleh cuaca. Semak laporan memancing Lake Tarpon yang dikemas kini dalam talian atau singgah ke kedai peralatan tempatan. Anda akan mendapati bahawa nasihat daripada pemancing tempatan boleh menjadi sangat membantu.
  7. Jika anda cuba memutuskan tempat memancing Tasik Tarpon yang mana untuk dimulakan, cuba terusan cetek dan kawasan pinggir pantai berhampiran tumbuh-tumbuhan lebat dahulu. Bergerak ke kawasan yang lebih dalam (8 hingga 10 kaki) di tasik apabila suhu udara meningkat. Sebaik sahaja anda beralih ke bahagian tasik yang lebih dalam, gunakan sonar anda untuk mencari sebarang perubahan dalam komposisi bawah.

Walaupun petua memancing Tasik Tarpon ini tidak berkaitan dengan memancing tarpon di Florida, petua ini akan membantu anda mencari beberapa ikan bass largemouth strain Florida yang akan menjadikan perjalanan anda berbaloi. Pastikan anda menyemak peraturan memancing air tawar Florida sebelum anda pergi, dan baca beberapa lagi petua memancing di tasik untuk peluang yang lebih baik untuk berjaya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *