7 Petua Memancing Tasik Okeechobee Terbaik untuk Musim Panas

Memancing Tasik Okeechobee semasa musim panas adalah pengalaman yang memerlukan sedikit kepintaran memancing. Sudah tentu, Tasik Okeechobee ialah salah satu tempat memancing terbaik di Florida untuk bass largemouth, tetapi anda perlu memikirkan strategi musim panas anda. Pertimbangkan petua memancing Tasik Okeechobee yang penting ini, dan fikirkan dengan teliti tentang tempat memancing di tasik terbesar di Sunshine State pada musim panas ini.

1. Hampir setiap laporan memancing Tasik Okeechobee yang anda baca semasa musim panas akan memberitahu anda untuk mencari dua jenis kawasan: kawasan dengan arus atau kawasan dengan penutup. Petua memancing Tasik Okeechobee yang paling penting untuk diingati ialah memfokus pada tempat rendang dengan penutup, atau kawasan air yang bergerak, di mana suhu air mungkin beberapa darjah lebih sejuk.

2. Pergi awal. Peluang memancing terbaik Florida semasa musim panas selalunya berlaku ketika matahari akan terbit. Anda boleh cuba bermula dengan gewang atas air gaya “walk-the-dog”, mengerjakannya berhampiran titik berumput atau tepi tumbuh-tumbuhan.

3. Apabila matahari musim panas naik lebih tinggi di langit, tukar kepada gewang atau umpan yang boleh dikerjakan lebih dalam di dalam lajur air atau di bahagian bawah. Senkos, cacing plastik lembut dan umpan makhluk plastik lembut patut dicuba apabila ikan masuk ke dalam untuk mengelakkan panas tengah hari.

largemouth-bass-worm640x280_body.jpg

4. Pastikan pembentangan anda perlahan. Apabila memancing air tawar di Florida pada bulan-bulan musim panas, ingat bahawa bass ingin menjimatkan tenaga sebanyak mungkin apabila suhu air meningkat. Anda mungkin akan mendapat lebih banyak serangan jika anda menggunakan gewang dan umpan anda dengan perlahan.

5. Jika anda memancing dari bot, gunakan alat pencari ikan atau sonar anda untuk menentukan struktur bawah air. Struktur boleh berbentuk tebing, lubang atau jatuh. Bass akan memegang struktur berhampiran semasa musim panas kerana kawasan ini menyediakan perlindungan untuk menyerang mangsa.

6. Untuk berjaya memancing Tasik Okeechobee semasa musim panas, anda perlu mencari kumpulan ikan umpan yang aktif. Largemouth bass selalunya akan mengejar kumpulan shad, shiners atau bluegill sepanjang tahun ini, jadi awasi aktiviti di permukaan air. Apabila anda mendapati ikan umpan meluru naik ke permukaan, cuba buang crankbait atau umpan renang yang meniru rupa jenis ikan umpan yang anda lihat.

7. Akhir sekali, tetapi tidak kurang pentingnya, sentiasa semak cuaca sebelum anda merancang hari musim panas memancing Tasik Okeechobee. Kerana tasik itu cetek (purata kedalaman kira-kira 9 kaki) dan meliputi kira-kira 730 batu persegi, ia tidak memerlukan banyak angin untuk menghasilkan ombak besar. Iklim subtropika Florida juga boleh bermakna hujan petir musim panas, jadi bawa radio cuaca bersama anda dan semak ramalan dengan kerap. Ingat, hari memancing Florida yang terbaik ialah hari memancing yang selamat.

Anda boleh menyemak laporan memancing semasa Florida untuk Tasik Okeechobee untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang kawasan tempatan tempat ikan menggigit, atau untuk mengetahui umpan yang paling berkesan. Dari sana, apa yang anda perlu lakukan ialah membeli lesen memancing Florida anda, semak peraturan memancing, dan pergi ke Florida Tenggara.


Debbie Hanson

Debbie Hanson

Debbie Hanson ialah seorang penulis luar yang memenangi anugerah, penyokong memancing sukan wanita, pemegang rekod dunia IGFA, dan pemandu air tawar yang tinggal di Florida Barat Daya. Kerja bertulis Hanson telah muncul dalam penerbitan seperti Florida Game & Fish Magazine, BoatUS Magazine, dan USA Today Hunt & Fish. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kerjanya, lawati shefishes2.com atau ikuti dia di Instagram @shefishes2.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *