7 Petua Memancing dengan Kanak-kanak

Memancing ialah aktiviti hebat yang membawa anak-anak anda keluar dan berinteraksi dengan alam sekitar. Dengan sedikit persediaan dan kesabaran, anda akan meminta anak-anak anda menangkap ikan pertama mereka dalam masa yang singkat. Membina kenangan di atas air sangat bermanfaat dan kami mempunyai beberapa cara untuk membantu menjadikannya sangat mudah. Berikut ialah petua utama saya untuk berjaya memancing bersama anak-anak.

1. Rancang Perjalanan anda dengan Ingat Kanak-Kanak

Sebagai ibu bapa atau penjaga, anda tahu bahawa banyak peristiwa yang tidak dijangka boleh menjejaskan perjalanan yang menyeronokkan. Jadikan perjalanan memancing pertama anda mudah dengan mencari tempat berhampiran dengan rumah dengan akses bilik mandi dan ruang terbuka yang mencukupi untuk kanak-kanak membuang. Jeti memancing awam dan akses pantai yang lebih panjang adalah sesuai. Untuk mencari tempat memancing berhampiran anda, lihat Peta Tempat Berperahu & Ikan dan Tempat Memancing dan Berperahu Teratas yang Diluluskan oleh Ibu di AS.

2. Sentiasa Bawa Jaket Penyelamat

Setiap orang harus memakai jaket keselamatan semasa mereka belajar memancing, termasuk anda! Walaupun anda memancing dari pantai, memakai jaket keselamatan membangunkan tabiat keselamatan. Juga, bawa bersama, topi, peti pertolongan cemas bersaiz poket dan air serta makanan ringan yang mencukupi untuk hari yang menyeronokkan.

3. Sasar Ikan Mudah

Jangan pergi untuk ikan permainan bersaiz trofi apabila anda membawa anak-anak memancing. Spesies ini memerlukan lebih banyak kemahiran dan kesabaran daripada kanak-kanak yang selesa. Anda harus menumpukan pada menyasarkan spesies yang paling ramai penduduk dan aktif memberi makan. Panfish dan trout adalah tempat yang baik untuk bermula. Ia boleh ditemui betul-betul di sebelah dok atau katil rumpai bersebelahan dengan garis pantai. Pasang cangkuk asas, sinker dan bobber. Anda boleh temui tackle ini di Tailored Tackle Kit Memancing Asas. Kami mengesyorkan untuk mengumpan secubit perayap malam atau bola kecil roti.

4. Memancing Tidak Membosankan

Walaupun tidak menangkap ikan boleh mengecewakan, terutamanya kepada pemancing muda, terdapat banyak cara untuk keluar ‘memancing’ dan berseronok tanpa ‘menangkap’. Apabila mereka sudah bosan melakukan casting, galakkan mereka untuk mencucuk di sekitar tebing sungai. Mereka boleh mencari makhluk, mengumpul batu, dan menjadi kotor. Bermain dengan cacing, melancarkan “bot” daun ke dalam air, atau sekadar berehat dan berjalan-jalan boleh membantu pemancing yang lebih muda untuk terus terlibat. Dan jangan jadikan lawatan pertama anda sebagai urusan sepanjang hari. Satu atau dua jam pemutus, bergantung pada umur kanak-kanak, berkemungkinan cukup untuk memastikan mereka mahu lebih!

5. Ajar mereka untuk Bersikap Lembut

Untuk kanak-kanak di bawah 12 tahun, anda sepatutnya menjadi seorang sahaja yang melepaskan ikan. Tunjukkan kepada mereka cara untuk mengeluarkan mata kail, menenggelamkan ikan dalam air, dan menghidupkan semula dengan menggerakkan ekor ikan. Kanak-kanak yang berumur lebih dari 12 tahun akan mempunyai tangan yang cukup besar untuk melepaskan ikan sendiri, namun tekankan pelepasan lembut dengan menenggelamkan ikan. Kanak-kanak mungkin panik pada kali pertama mereka memegang ikan (ia berlendir! Ia bergerak!) jadi pastikan tangan orang dewasa anda yang lebih besar menekup tangan kanak-kanak itu untuk memastikan ikan itu tidak tercampak atau terjatuh secara tidak sengaja.

6. Kesabaran Tanpa Mementingkan Diri Mencipta Pemancing Baru

Fokus pada memberi anak anda pengalaman memancing yang menakjubkan. Matlamat anda adalah untuk mencipta pemancing baharu yang boleh menikmati air bersama anda sepanjang hayat mereka. Memancing boleh mengecewakan dan berasa lambat jika ikan tidak menggigit. Ia adalah tugas anda untuk menjadikannya lebih mudah dan menarik. Walaupun ia mungkin memerlukan sedikit kerja pada mulanya, ganjarannya ialah rakan kongsi memancing yang baharu. Apabila tiang mereka tersangkut, berikan mereka milik anda untuk memastikan mereka memancing semasa anda membaikinya. Jika gigitan perlahan, pergi kembara di sepanjang pantai atau bermain air. Anda mahu mereka mengaitkan memancing dengan keseronokan. Apabila anda memastikan mereka berminat dalam sukan ini, mereka akan maju dan belajar menghargainya apabila mereka berkembang.

7. Ikut Peraturan

Pastikan anda mengetahui peraturan negeri anda sebelum keluarga anda keluar memancing. Berita baiknya ialah Take Me Fishing mempunyai alat Lesen dan Pendaftaran yang menakjubkan yang memudahkan mendapatkan lesen dan mengikut peraturan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *