7 perkara yang dikatakan oleh orang bukan kuda yang mungkin menyinggung perasaan orang yang berkuda…

 • Kita mungkin lebih sukar daripada paku apabila bertarung melawan unsur-unsur untuk membuat kuda kita bersenam semasa musim sejuk, tetapi kata-kata boleh menyakiti kita orang berkuda juga.

  Berikut ialah tujuh frasa bukan ekuestrian yang sering bermain-main tetapi mungkin tidak menyedari pemilik kuda boleh menyinggung perasaan…  1. “Menunggang kuda bukan sukan sebenar”

  Biasanya diikuti dengan justifikasi yang serupa dengan: “tetapi kuda melakukan semua kerja”.

  2. “Kuda awak sangat comel”

  Dia sebenarnya seorang atlet elit dengan pelbagai bakat, yang menyamar sebagai boneka beruang gebu dan gebu yang suka calar belakang dan pudina.

  3. “Anda mesti benar-benar kaya jika anda mempunyai kuda”

  Pembetulan, saya mungkin boleh menjadi kaya jika saya tidak mempunyai kuda…

  4. “Mengapa dia selalu memukul anda?”

  Lazimnya dituturkan oleh orang penting yang baru dikenali yang baru-baru ini diceburi dalam dunia pertandingan ekuestrian dan tidak mengetahui perbezaan antara profesional dan anda. Beri masa. Perbezaan yang ketara itu akan menjadi jelas tidak lama lagi…

  5. “Itu (sambil menunjuk ke arah seekor keldai rawak yang terpincang-pincang melintasi lereng bukit) kelihatan seperti kuda anda!”

  Mengatakan bahawa semua kuda kelihatan sama adalah sama dengan mengatakan bahawa semua kanak-kanak di bawah empat tahun kelihatan sama. Ia tidak benar dan ia agak biadap terhadap genetik seseorang, kuda atau manusia yang dipilih dengan teliti.

  6. “Anda kelihatan seperti anda mempunyai kuda”

  Apakah maksud sebenarnya ini? Bahawa saya entah bagaimana menyerupai kuda dalam fizikal atau estetika wajah saya? Atau adakah saya hanya mempunyai pandangan ‘orang berkuda’ tentang saya? Apa pun, saya tersinggung dengan kenyataan ini.

  7. “Cukup cuti sehari dari kuda”

  Ekuestrianisme adalah cara hidup, bukan hobi yang anda boleh ambil dan letak. 24/7, tujuh hari seminggu, 365 hari setahun. Jika anda mahu syarikat saya, anda perlu menempah saya lima atau enam minggu bekerja lebih awal supaya saya boleh menguruskan penjagaan yang sesuai untuk kekasih saya. Dan jika saya berada jauh dari halaman terlalu lama saya mendapat pengeluaran, jadi lebih baik kita tidak pergi terlalu lama…

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Anda mungkin fikir anda menggabungkan dengan lancar dalam kehidupan semasa anda sebagai ahli astrofizik/CEO/juruterbang syarikat penerbangan, tetapi akan sentiasa ada

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk meningkatkan langganan anda untuk mengakses kami perkhidmatan dalam talian yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *