7 Lalat Air Masin Terbaik di Sekitar

Satu tugas yang sukar bagi seorang nelayan lalat untuk mengecilkan lalat air masin terbaik mereka kepada beberapa sahaja. Memang, sesetengah mungkin membayangkan mereka mempunyai corak yang boleh dipercayai untuk setiap spesies dan mereka tahu senario yang tepat untuk menggunakan mereka.

Memancing terbang air masin menawarkan peluang yang tidak berkesudahan untuk menyasarkan ikan permainan yang paling dihormati di dunia seperti tarpon, snook, bass belang, ikan merah, permit dan bonefish. Jika anda mengharapkan peluang untuk menyambung, anda perlu menyusun kotak lalat anda dengan barisan lalat air masin terbaik yang mempesonakan ikan. Berikut adalah tujuh yang anda perlukan dalam senjata anda.

1. Penipu Lefty.

Dicipta oleh legenda pemancing “Lefty” Kreh, Penipu ialah pita yang direka untuk meniru ikan umpan dan sudah pasti corak paling prolifik dalam memancing lalat air masin.

2. Clouser Deep Minnow.

Pada asalnya dicipta oleh Bob Clouser sebagai lalat air tawar, clouser minnow ialah lalat serba boleh yang ringkas, namun berkesan. Dicirikan oleh mata dumbbell dan badan bucktail, pemilihan warna selalunya dipengaruhi oleh spesies sasaran atau gerak hati pemancing.

3. Woolly Bugger.

Woolly Bugger diikat untuk meniru umpan seperti serangga yang belum matang, udang karang, ikan kecil dan lintah. Ia adalah lalat basah yang dipancing di bawah air dan boleh dikatakan kegemaran antara kedua-dua air tawar dan air masin.

4. Lalat Ketam.

Corak ketam datang dalam semua saiz, warna, dan nama funky dan mudah dikenal pasti melalui persamaan seperti ketam. Banyak spesies air masin tidak dapat menahan ketam yang enak, menjadikannya pilihan yang sangat berkesan.

5. Gurgler.

Badan berbuih dengan ekor panjang, lalat ini menghasilkan bunyi “bergegas” apabila dilucutkan di sepanjang permukaan.

6. Penggoda.

Dengan nama yang dicipta oleh legenda Chico Fernandez, anda tahu ia pasti bagus. Kepala yang terlalu besar bertujuan untuk mengejek krustasea atau ikan umpan, tetapi boleh diikat dalam pelbagai warna dan corak untuk meniru ketam atau udang.

7. Muddler Marabou.

Lalat laut dalam yang sempurna untuk memancing air masin. Profilnya yang besar menyerap air dan perlahan-lahan tenggelam, manakala bentuk kepalanya menembusi air dengan halus.

Bergantung pada siapa anda bercakap tentang lalat air masin terbaik, anda mungkin mendapat jawapan yang berbeza, tetapi kemungkinan besar, tujuh ini akan sentiasa berada di kedudukan teratas. Jangan lupa dapatkan lesen memancing anda sebelum mencecah air.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *