7 Garis Panduan Keselamatan Wader Yang Perlu Anda Ketahui

Masa yang dihabiskan untuk memancing lalat di sungai dan sungai gunung yang indah amat dihargai oleh ramai, tetapi sebelum anda mengemas pancing lalat anda, pastikan anda mempertimbangkan beberapa garis panduan keselamatan wader yang penting. Garis panduan ini akan membantu anda lebih bersedia, terutamanya jika anda baru memakai wader dan mungkin tidak biasa menavigasi arus.

  1. Jangan lupa ikat pinggang. Salah satu petua keselamatan wader yang paling penting ialah memakai tali pinggang wading. Ini sepatutnya diwajibkan apabila memakai waders kerana tali pinggang akan memperlahankan aliran air ke kaki wader anda dan memudahkan anda keluar dari mana-mana sungai. Walaupun tidak selesa dalam air berais, lakukan yang terbaik untuk kekal mendatar semasa anda menghampiri pantai dan mengalirkan air keluar dari puncak wader anda sebelum berdiri.
  2. Sukan dengan saiz dan bahan yang betul. Gunakan carta saiz pengeluar, tetapi sentiasa pastikan anda mencuba waders sebelum anda membeli. Anda juga perlu mempertimbangkan suhu dan keadaan air apabila memilih pasangan wader terbaik. Waders neoprena akan memberikan anda penebat dan ketahanan terbaik semasa memancing di air sejuk (mengelakkan kaki sejuk atau sebarang kebas), manakala wader bernafas akan menjadi taruhan terbaik anda apabila memancing di perairan suam semasa musim panas (mengelakkan terlalu panas).
  3. Perlahan-lahan. Ini adalah garis panduan yang baik untuk diikuti untuk keselamatan memancing secara keseluruhan, dan bukan sahaja terpakai untuk keselamatan wader. Luangkan masa untuk membaca air apabila melawat mana-mana sungai baru atau lokasi memancing. Selidik tempat memancing anda terlebih dahulu, pastikan anda mempunyai lesen memancing yang sah, dan baca peraturan untuk laluan air tempat anda merancang untuk memancing. Apabila anda tiba, perlahan-lahan. Berhati-hati untuk membuat pergerakan perlahan terkawal untuk mengurangkan risiko anda jatuh.
  4. Berlari melalui latih tubi. Pakai sepasang wader dan berjalan ke kolam renang atau pergi ke sungai semasa musim panas yang hangat bersama rakan yang berpengalaman. Isikan wader anda dengan air supaya anda boleh menjalankan latihan latihan. Berlari melalui tangga terapung di belakang anda, mendayung dengan tangan anda untuk mengekalkan kepala anda, halakan kaki anda ke hilir untuk menghalakan diri anda di atas sebarang batu, dan cari tempat keluar yang sesuai. Menjalani latihan latihan akan membantu menyediakan anda sekiranya anda terpaksa berhadapan dengan situasi kecemasan di perairan yang lebih sejuk.
  5. Gunakan sistem kawan. Apabila mengharungi air yang bergerak laju, sambung lengan. Dua orang lebih selamat apabila dipautkan, dan anda boleh menangkap satu sama lain sekiranya berlaku sebarang tersandung.
  6. Bawa bersama kakitangan yang mendayung. Walaupun anda mungkin tidak fikir anda perlu menggunakan kakitangan, anda akan terkejut dengan keselesaan dan kestabilan tambahan yang anda miliki semasa mengharungi jeram jika anda menggunakannya. Kakitangan meredah boleh membantu terutamanya apabila mengharungi air yang keruh atau bernoda kerana ia akan membantu anda mengukur kedalaman air dengan lebih baik.
  7. Kocok lawan langkah. Daripada mengangkat kaki anda untuk mengambil langkah, cuba kocok di bahagian bawah. Apabila anda mengangkat kaki anda, arus boleh menolak kaki anda keluar dari bawah anda, tetapi dengan mengekalkan kaki anda bersentuhan dengan bahagian bawah anda mengurangkan kemungkinan perkara ini berlaku.

Gunakan enam petua keselamatan wader ini untuk pengalaman memancing terbang yang lebih santai dan menyeronokkan. Tarik pengembara anda, ambil kotak lalat anda, dan pergi ke sungai berhampiran anda… ikan trout sedang menunggu.


Anda mungkin juga berminat

Debbie Hanson

Debbie Hanson

Debbie Hanson ialah seorang penulis luar yang memenangi anugerah, penyokong memancing sukan wanita, pemegang rekod dunia IGFA, dan pemandu air tawar yang tinggal di Florida Barat Daya. Kerja bertulis Hanson telah muncul dalam penerbitan seperti Florida Game & Fish Magazine, BoatUS Magazine, dan USA Today Hunt & Fish. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kerjanya, lawati shefishes2.com atau ikuti dia di Instagram @shefishes2.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *