7 Faktor Utama untuk Dipertimbangkan

Jika anda tertanya-tanya tentang kos untuk memiliki bot, adalah penting untuk memahami pertama sekali, bahawa terdapat bot untuk setiap bajet. Bot boleh terdiri daripada bot jon yang sangat asas dan bot nelayan aluminium kepada bot sukan memancing luar pesisir yang panjangnya 40 kaki atau lebih.

Kos untuk Memiliki Bot

Berapakah kos untuk memiliki bot? Jika anda menganggap bot permulaan peringkat lebih rendah, seperti bot Jon berukuran 16 hingga 18 kaki atau bot utiliti aluminium untuk bot air tawar, kos purata bot adalah dalam lingkungan $3000 hingga $6000 (tidak termasuk treler, motor atau lain-lain kos). Perahu Jon ialah cara terbaik untuk keluar dan merasai pengalaman memancing dan berperahu di tasik atau sungai pedalaman yang tenang pada tahap yang sangat menjimatkan.

kos-memiliki-bot-540x280.jpg

Kos untuk memiliki bot akan berbeza-beza bergantung pada jenis bot dan faktor seperti pendaftaran bot, insurans, pendidikan bot, bahan api, penyimpanan dan peralatan, serta penyelenggaraan. Jika anda tidak pernah memiliki bot, terdapat buku peringkat permulaan, sepanjang baris Owning a Boat for Dummies atau Power Boating for Dummies, yang boleh memberi anda gambaran keseluruhan pemula tentang perkara yang terlibat dan cara memiliki bot. Pertimbangkan tujuh faktor ini apabila mengetahui lebih lanjut tentang perbelanjaan memiliki bot.

1. Pendaftaran Bot

Setiap negeri mempunyai yuran pemberian hak milik dan kos pendaftaran yang berbeza (juga semak dengan daerah anda untuk mengetahui sama ada terdapat sebarang bayaran yang khusus untuk daerah anda), nombor ini biasanya bergantung pada kelas dan panjang bot. Dalam kebanyakan kes, kos pendaftaran bot dibayar sama ada kepada agensi ikan dan hidupan liar negeri atau jabatan kenderaan bermotor. Semak dengan agensi ikan dan hidupan liar negeri anda atau jabatan kenderaan bermotor untuk mendapatkan kos pendaftaran bot khusus dan maklumat pendaftaran yang terpakai untuk negeri anda.

2. Insurans Bot

Umur bot anda, latihan keselamatan bot (kursus keselamatan boleh menurunkan kadar insurans anda), jenis bot, sejarah bot anda, tahap perlindungan dan lokasi bot semuanya akan dipertimbangkan apabila anda diberi kadar insurans. Apabila anda hampir membuat pembelian terakhir, hubungi syarikat insurans anda untuk mendapatkan gambaran tentang jumlah premium tahunan anda.

3. Pendidikan Perahu

Kajian menunjukkan bahawa bot berpendidikan kurang berkemungkinan terlibat dalam kemalangan di atas air. Mempelajari peraturan berperahu di jalan raya dan amalan terbaik keselamatan menaiki bot adalah penting untuk memastikan keselamatan mereka yang berada di atas kapal dan semua orang lain yang menggunakan laluan air kita. Semak keperluan pendidikan bot untuk negeri khusus anda dan ketahui tentang faedah (seperti diskaun insurans) yang datang daripada melengkapkan kursus keselamatan bot dalam talian yang diluluskan.

4. Bahan Api Bot

Kos bahan api adalah faktor yang sering ditanya oleh pelayar baru. Menurut Persatuan Pengilang Marin Kebangsaan, hampir 95% bot di atas air hari ini adalah di bawah 26′ panjang. Bot saiz ini tidak memerlukan jumlah gas yang berlebihan, tetapi jika anda mahukan anggaran kasar, terdapat kalkulator bahan api bot dalam talian yang boleh anda rujuk. Sudah tentu, anda perlu ingat bahawa harga bahan api akan sentiasa berubah-ubah.

5. Kos Penyimpanan

Melainkan anda bercadang untuk membeli bot kecil untuk disimpan di dok anda sendiri atau mempunyai ruang untuk penyimpanan di harta tanah anda, penyimpanan harus diambil kira dalam kos memiliki bot. Hubungi marina berhampiran anda atau semak dengan kemudahan penyimpanan bot kering untuk mengetahui kos simpanan bulanan atau dok yang mungkin dikenakan.

6. Peralatan Bot

Belanjawan untuk peralatan keselamatan dan aksesori bot. Ini boleh termasuk, tetapi tidak terhad kepada, item seperti jaket keselamatan atau PFD, suar pencari peribadi, EPIRB, radio marin, elektronik, pemegang rod tambahan, peti pertolongan cemas, alat pemadam api, isyarat gangguan visual, peranti menghasilkan bunyi (seperti tanduk udara), rakit penyelamat (bergantung pada saiz vesel), penyejuk, kusyen bot, dan penyimpanan peralatan.

7. Penyelenggaraan dan Pembaikan

Sebagai garis panduan umum, pakar berperahu menganggarkan bahawa memiliki bot (terpakai kepada bot baharu) akan menelan kos sekitar 2% daripada harga pembelian untuk mengekalkan setiap tahun. Untuk bot terpakai, anggaran am adalah sekitar 10% daripada harga pembelian untuk penyelenggaraan. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diingat bahawa kos penyelenggaraan akan berbeza sedikit bergantung pada jenis dan saiz bot dan kekerapan anda menggunakannya.

Jika anda ingin “menguji perairan” sebelum membeli bot, terdapat pilihan mesra bajet lain yang akan memberi anda akses kepada gaya hidup menaiki bot. Anda boleh menyertai kelab bot tempatan (yang menjimatkan perbelanjaan penyimpanan, insurans, penyelenggaraan dan pembaikan) atau anda boleh bertanya tentang penyewaan bot di marina berdekatan. Musim panas telah tiba dan air terbuka – tiada masa yang lebih baik untuk mula membuat rancangan berperahu.


Anda mungkin juga berminat

Debbie Hanson

Debbie Hanson

Debbie Hanson ialah seorang penulis luar yang memenangi anugerah, penyokong memancing sukan wanita, pemegang rekod dunia IGFA, dan pemandu air tawar yang tinggal di Florida Barat Daya. Kerja bertulis Hanson telah muncul dalam penerbitan seperti Florida Game & Fish Magazine, BoatUS Magazine, dan USA Today Hunt & Fish. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kerjanya, lawati shefishes2.com atau ikuti dia di Instagram @shefishes2.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *