7 Cara Hebat untuk Meraikan Hari Bumi 2021

Pada Hari Bumi yang pertama pada tahun 1970, 22 juta rakyat Amerika meraikan udara bersih, tanah dan air. 51 tahun kemudian, kami meraikan Hari Bumi 2021 dengan penghargaan baharu untuk alam luar dan sumber semula jadi kami hasil daripada masa yang dihabiskan untuk menjauhkan diri di udara segar.

Jika anda mahukan idea untuk aktiviti Hari Bumi yang boleh disertai seisi keluarga pada 22 April, pertimbangkan cadangan ini:

1. Pembersihan Hari Bumi

Sumbangkan dengan selamat kepada usaha pembersihan Hari Bumi dengan mengutip sampah di salah satu taman negeri kegemaran anda, pantai atau tempat memancing tempatan. Ingatlah untuk mengamalkan penjarakan sosial, memakai topeng, memakai sarung tangan, dan mencuci tangan anda.

2. Tanam pokok

Aktiviti Hari Bumi, seperti menanam pokok, boleh memberi manfaat kepada alam sekitar untuk tahun-tahun akan datang. Oleh kerana pokok menyimpan karbon, ia berfungsi sebagai penyelesaian semula jadi kepada perubahan iklim. Raikan Hari Bumi dengan mengambil bahagian dalam aktiviti luar yang membantu memberi kesan positif kepada alam sekitar kita.

3. Kurangkan penggunaan plastik anda

Buat pakatan untuk berhenti menggunakan plastik apabila tidak perlu. Plastik menimbulkan ancaman besar kepada sumber akuatik dan boleh mengambil masa sehingga 450 tahun untuk terurai. Beralih kepada beg beli-belah boleh guna semula, gunakan penyedut minuman kertas dan gunakan botol air keluli tahan karat boleh guna semula.

4. Mendaki atau berbasikal ke tempat memancing tempatan

Daripada memandu, serahkan kereta anda untuk hari itu dan raikan Hari Bumi 2021 dengan mendaki atau berbasikal ke tempat memancing berhampiran tempat tinggal anda. Gunakan Peta Tempat Memancing dan Bot untuk membantu anda mencari laluan air berdekatan. Kurang penggunaan petrol bermakna kurang pelepasan karbon, kualiti udara yang lebih baik, dan satu lagi cara untuk menyokong pemuliharaan sumber asli.

5. Buat penanam taman dalaman daripada tin kitar semula

Simpan tin kosong daripada kacang tin atau sup dalam tin, basuhkannya, isi dengan tanah atas dan tanam herba atau sayur kegemaran anda untuk memulakan taman dapur. Ini boleh menjadi projek Hari Bumi yang hebat yang boleh melibatkan kanak-kanak juga.

6. Anjurkan pertukaran pakaian atau peralatan memancing

Jemput rakan anda untuk membeli peralatan memancing atau menukar pakaian. Jika anda mempunyai pakaian atau peralatan yang anda tidak mahu atau gunakan lagi, orang lain mungkin suka memilikinya. Membantu menggalakkan faedah menggunakan semula, guna semula dan kitar semula.

7. Ajar anak-anak anda tentang pemuliharaan

Jadikan Hari Bumi untuk kanak-kanak mendidik dengan membaca buku atau menonton filem di rumah yang merangkumi spesies tumbuhan dan haiwan kita yang terancam. Selepas itu, selidiki satu atau dua tumbuhan atau haiwan yang terancam dan pelajari tentang perkara yang boleh dilakukan untuk membantu mengelakkannya daripada pupus.

Memandangkan anda mempunyai tujuh idea hebat tentang cara anda boleh menghormati Alam Semula Jadi dan meraikan Hari Bumi 2021, pilih satu atau dua dan ambil tindakan pada 22 April.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *