6 Wajib Tahu untuk Pemilik Bot Baru

Apabila anda baru untuk menaiki bot, ia mungkin kelihatan hebat dengan semua yang perlu dipelajari. Daripada operasi dan keselamatan kepada penyelenggaraan dan insurans, senarai semak nampaknya tidak pernah berakhir. Dengan masa, kesabaran dan sumber yang betul, anda akhirnya akan menjadi pelayar yang mahir dan berpengetahuan. Untuk bermula, berikut ialah enam asas pemilikan yang perlu ditangani oleh pemilik bot baharu.

1. Insurans Bot

Seperti kereta atau rumah, anda mesti menginsuranskan bot anda supaya anda dilindungi dengan betul jika insiden berlaku. Berikut adalah 3 sumber mengenai Cara mendapatkan insurans Bot. Banyak faktor mempengaruhi kos dan jenis polisi yang anda perlukan, jadi jadualkan perundingan dengan wakil insurans bot atau ejen tempatan anda.

2. Keselamatan Berperahu

Keselamatan adalah keutamaan nombor satu untuk semua bot, tidak kira sama ada anda baru untuk berperahu atau veteran berpengalaman. Daftarkan bot anda dan pastikan anda mempunyai pensijilan yang betul. Kursus keselamatan menaiki bot amat disyorkan untuk mempelajari undang-undang laluan air dan boleh didapati dalam talian. Sahkan anda mempunyai peralatan keselamatan yang sesuai yang diperlukan oleh Pengawal Pantai AS. Ketahui lebih lanjut menggunakan Senarai Semak Keselamatan Bot kami.

3. Treler

Bot yang lebih kecil dan boleh treler memberi anda kebebasan untuk menaiki bot di mana-mana sahaja! Menunda bot dan treler adalah satu keluk pembelajaran itu sendiri jadi berlatih di lot kosong sebelum pergi ke jalan terbuka. Treler anda mesti didaftarkan, ditandakan dan mempunyai lampu brek yang berfungsi.

4. Penyelenggaraan

Jika anda tidak bercadang untuk menjalankan penyelenggaraan anda sendiri, lawati pembekal perkhidmatan marin tempatan anda untuk penyelenggaraan berjadual kerap seperti penukaran minyak. Semua pemilik bot baharu harus belajar membersihkan bot dengan betul dan menyiram motor.

5. Pemuliharaan & Etiket

Bot yang bertanggungjawab menghormati sumber dan berbudi bahasa kepada orang lain yang berkongsi air. Gunakan produk mesra alam, amalkan pemuliharaan, dan patuhi “peraturan tidak bertulis” etika berperahu yang betul.

6. Penyimpanan

Jika anda tidak tinggal di atas air dengan lif bot, anda boleh menyimpan bot anda di atas treler di kediaman anda (jika dibenarkan oleh pengurus komuniti anda). Sesetengah marina juga mempunyai program penyimpanan yang mengenakan bayaran setiap kaki atau mengikut bulan.

Menjadi baharu dalam berperahu ialah peluang yang baik untuk belajar tentang dunia baharu yang menyeronokkan dan pengembaraan. Luangkan masa anda untuk mempelajari asas berperahu ini dan bersedia dengan betul, kemudian keluar dan nikmati air!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *