6 Rahsia Menggunakan Rod dan Kekili Muka Terbuka

Untuk membocorkan rahsia penggunaan rod muka terbuka dan kekili, kita mesti jelaskan dahulu apa sebenarnya rod dan kekili muka terbuka. Istilah yang lebih umum ialah kekili berputar dan ia merupakan jenis kekili yang paling popular digunakan dalam industri perikanan hari ini. Pemancing pemula menggemari persediaan joran kekili terbuka kerana ia mudah dipelajari, namun mempunyai banyak ruang untuk kemajuan. Jika anda baru untuk memancing, berikut adalah beberapa rahsia yang akan membuatkan anda menggunakan joran kekili terbuka seperti seorang profesional.

1. Kekili berada di bawah Rod

Dengan pemutar umpan dan kekili spincast, peletakan kekili berada di “atas” rod. Ini boleh menyebabkan kekeliruan apabila menukar kepada rod muka terbuka dan kekili yang direka bentuk dengan kekili di bawah rod.

2. Pilih Saiz Kekili yang betul

Pilih saiz kekili yang sesuai untuk jenis memancing yang anda rancang untuk lakukan. Kekili berputar berjulat secara mendadak dalam saiz dari 1000 hingga 20000 atau mungkin lebih! Saiz 1000 hingga 3500 dianggap sebagai kekili kecil yang sesuai untuk spesies air tawar yang kecil seperti ikan bass, trout dan ikan siakap. Saiz 4000 hingga 5500 adalah kekili sederhana yang sesuai untuk kebanyakan keperluan memancing air masin di dalam pantai dan berhampiran pantai.

3. Cari Pemegang pengunci Anti-terbalikan

Fungsi ini menghalang pemegang gelendong daripada berputar ke belakang jika tangan anda terlepas. Apabila memilih kekili, pastikan ia termasuk pemegang anti-terbalik.

4. Tutup Jaminan Secara Manual

Anda boleh menutup ikat jamin secara automatik dengan bergoyang, tetapi menutupnya secara manual akan membantu mengekalkan hayat kekili anda dan mengelakkan sebarang lilitan atau kekusutan yang tidak diingini dalam talian.

5. Ketahui Seret dan Cara menggunakannya

Apabila anda menyambung kepada ikan, sistem seret kekili membenarkan garisan ditarik dari gelendong sambil mengekalkan rintangan yang mengekalkan tekanan pada garisan. Menetapkan seretan dengan betul akan membolehkan anda berseronok, berlawan terkawal. Menetapkan seretan terlalu ketat akan mengakibatkan garis terputus.

6. Minta Nasihat Pakar

Mencipta persediaan rod dan gelendong impian anda boleh menjadi sangat menggembirakan apabila mencari lubang hitam di internet. Lakukan penyelidikan anda, kemudian dapatkan pendapat kedua daripada pakar di peruncit luar tempatan anda. Lihat forum memancing atau lihat apa yang digunakan oleh pakar.

Sekarang setelah anda mengetahui rahsia menggunakan batang muka terbuka dan kekili, keluar dan memancing! Atau jika anda ingin mengetahui lebih lanjut, lihat petua tentang cara melontar batang muka terbuka dan kekili atau memilih pancing yang sesuai untuk anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *