6 Petua untuk Mengurangkan Kesan Alam Sekitar Anda

Tiada perasaan yang setanding dengan menaiki bot merentasi air, angin di rambut anda dan cahaya matahari di muka anda. Pengalaman menaiki bot yang euforia membawa peminat untuk menghabiskan berjam-jam di atas air bersama keluarga dan rakan-rakan. Untuk mengekalkan sumber-sumber ini untuk generasi akan datang, para pelayar mesti sedar tentang cara berperahu menjejaskan alam sekitar. Artikel ini merangkumi petua pemuliharaan dan berperahu untuk membantu mengurangkan kesan alam sekitar anda sambil menikmati air.

1. Cepat Bersihkan Tumpahan Minyak dan Bahan Api

Gunakan kain buruk untuk membersihkan tumpahan di atas kapal dan jangan basuh ke dalam air. Gunakan kemudahan yang sesuai untuk membuang penapis lama dan minyak terpakai. Elakkan mengisi tangki bahan api anda terlebih dahulu supaya bahan api yang tertumpah tidak melimpah ke dalam air.

2. Buang Serpihan Dengan Betul

Pencemaran air ialah contoh yang ketara tentang cara berperahu menjejaskan alam sekitar secara negatif. Simpan serpihan dan tali pancing yang digunakan dalam palka yang selamat untuk mengelakkan barang-barang longgar daripada bertiup ke dalam air. Jika anda menemui serpihan di atas air atau pantai, kutip dan buang dengan sewajarnya.

3. Gunakan Penjagaan Beroperasi di Air Cetek

Kipas bot anda boleh mendatangkan malapetaka pada habitat bawah air dan hidupan liar. Berhati-hati dengan kawasan cetek, terbiar di dalam air cetek dan jangan cuba mendikit sehingga anda mencapai kedalaman yang mencukupi. Berhati-hati tentang cara berperahu menjejaskan alam sekitar supaya anda boleh beroperasi tanpa menyebabkan kemudaratan kepada ekosistem akuatik di bawah permukaan.

4. Gunakan Amalan Pembersihan dan Penyelenggaraan Pintar

Gunakan produk pembersihan mesra alam, semula jadi dan tidak toksik. Lilin badan kapal dengan kerap untuk mengelakkan pembentukan kotoran dan mengelakkan keperluan untuk penyelesaian pembersihan yang keras. Jalankan penyelenggaraan bot apabila bot anda keluar dari air untuk mengelakkan tumpahan bahan kimia atau sisa berbahaya ke dalam saluran air.

5. Mematuhi Undang-undang dan Tanda-tanda yang Diposkan

Pelaut yang bertanggungjawab harus menjadi penjaga bot yang selamat dan alam sekitar. Dimaklumkan tentang undang-undang operasi berperahu dan peraturan alam sekitar untuk memastikan pematuhan dan tanda dan penanda yang dipasang di fikiran.

6. Naik Taraf Bot untuk Kecekapan Bahan Api

Bot lama cenderung kurang cekap bahan api dan mungkin lebih terdedah kepada kebocoran dan pelepasan lain yang membahayakan alam sekitar. Pertimbangkan untuk menaik taraf kepada kapal air yang lebih baharu yang mesra alam.

Untuk lebih banyak petua tentang berperahu dan alam sekitar, lihat Sepuluh Petua untuk Berperahu Bersih ini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *