6 Langkah Membuat Pemegang Pancing DIY

Anda boleh membina pemegang pancing DIY yang ringkas untuk membantu mengelakkan tekanan dan kerosakan yang tidak perlu yang berlaku apabila joran disandarkan pada dinding atau tersangkut di sudut. Di samping itu, pemegang joran buat sendiri boleh mengelakkan garisan anda daripada berselirat, menghalang hujung joran atau pemandu daripada terkena tergores, dan merupakan cara terbaik untuk kekal teratur.

Bahagian yang terbaik? Kebanyakan melakukannya sendiri pemegang joran boleh dibina dalam beberapa jam dan memerlukan hanya beberapa barang murah yang boleh didapati di mana-mana kedai perkakasan. Semak bahan yang diperlukan dan langkah mudah untuk membuat pemegang pancing garaj anda sendiri.

Bahan Pemegang Joran DIY

  • Paip PVC 2 inci (1 kaki paip PVC setiap batang)
  • Dua keping papan lapis berukuran 4 kaki x 8 kaki
  • Skru papan lapis 1 ¼ inci
  • Gergaji besi
  • Powerdrill
  • Pemutar skru atau pistol skru

Langkah Pemegang Pancing DIY

Membuat pemegang pancing DIY anda sendiri ialah projek hari hujan yang hebat yang hanya memerlukan enam langkah.

Langkah satu

Apabila membuat pemegang pancing buatan sendiri ini, langkah pertama adalah untuk mengikat sandaran papan lapis ke stud di garaj atau ruang bawah tanah anda yang belum siap menggunakan skru kayu. Jika garaj anda telah siap, dapatkan jenis skru yang sesuai untuk medium atau bahan yang akan anda pasangkan pemegang rod PVC anda.

Langkah Kedua

Seterusnya, potong PVC kepada bahagian 1 kaki menggunakan gergaji besi (anda juga boleh bertanya kepada kedai perkakasan tempatan anda jika mereka boleh memotongnya menjadi bahagian 1 kaki untuk anda). Setakat bilangan bahagian 1 kaki, pastikan anda mempunyai satu bahagian untuk setiap joran.

Langkah Ketiga

Ukur jarak paip PVC pada sandaran kayu berdasarkan keutamaan peribadi dan saiz kekili. Apabila bercakap tentang idea penyimpanan pancing, projek DIY ini sangat praktikal kerana anda boleh menyesuaikan binaan berdasarkan bilangan pancing dan saiz kekili yang anda miliki.

Langkah Keempat

Gerakkan dua lubang di bahagian luar paip PVC. Satu hendaklah kira-kira 2 inci dari bahagian bawah PVC dan satu hendaklah kira-kira 2 inci dari bahagian atas PVC. Pastikan saiz lubang luar cukup besar supaya anda boleh mendapatkan pemutar skru atau pistol skru melaluinya.

Langkah Kelima

Letakkan mata gerudi yang lebih kecil dan gunakan lubang luar untuk menggerudi dua lubang yang lebih kecil dari dalam ke luar (lubang ini sepatutnya lebih besar sedikit daripada aci skru supaya kepala skru akan mengetuk PVC dan menyimpannya selamat ke dinding).

Langkah Enam

Gunakan pemutar skru atau pistol skru untuk skru paip PVC ke papan lapis di bahagian atas dan bawah.

Setelah projek DIY pemegang pancing anda selesai, letakkan pegangan joran anda di dalam paip PVC.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *