6 Jenis bot nelayan kecil dan faedahnya

Memancing dan berperahu adalah dua aktiviti yang berjalan seiring dengan baik. Anda pasti boleh menikmati satu tanpa yang lain, tetapi apabila dipasangkan bersama, tahap keseronokan dan kemungkinan boleh meningkat dengan pesat.

Jika anda melayari pasaran bot nelayan kecil dan baru memulakan penyelidikan anda, anda perlu bermula dengan menyempitkan bot nelayan kecil terbaik untuk keperluan khusus anda. Berikut ialah beberapa jenis bot nelayan kecil yang biasa dan faedah untuk dipertimbangkan.

  • Kayak – Kapal peringkat permulaan muktamad. Memancing kayak boleh menjadi pilihan yang paling kos efektif untuk membawa anda ke atas air. Bertenaga otot dan senyap, anda akan dapat mengakses banyak kawasan perairan cetek yang bot yang lebih besar tidak dapat dengan kurang kemungkinan menakutkan ikan berdekatan.
  • Perahu jon aluminium – Lasak, ringan dan penyelenggaraan yang rendah, bot jon ialah pilihan yang popular untuk ramai pemancing sungai dan tasik. Ia kekal selama-lamanya dan paling biasa dikuasakan oleh motor sangkut kecil yang dikawal tangan.
  • Ponton – Semua orang suka ponton yang bagus. Ini adalah pilihan terbaik untuk lawatan memancing keluarga kasual yang keselesaan adalah kunci dan pelayaran dinikmati sama seperti casting. Semua orang mendapat tempat duduk yang baik, ada ruang untuk penyejuk dan anjing, malah anda boleh menyalakan gril mudah alih.
  • Bot bes – Bagi mereka yang mengambil serius memancing. Bot bes sangat bagus untuk memancing di tasik air tawar dan paling sesuai untuk dua hingga tiga penumpang. Ia menampilkan geladak yang luas dan rata untuk ruang tuangan yang luas dan papan sangkut yang lebih besar untuk membawa anda ke lubang madu anda sebelum berkayak tersebut.
  • Bot hanyut – Bot hanyut biasanya digunakan di seluruh AS untuk hanyut ke hilir dan memancing semasa anda pergi. Satu orang biasanya mengemudi dengan dayung manakala yang lain mendapat keseronokan casting. Bot nelayan kecil ini mempunyai bahagian bawah yang lebar, rata dan sisi melebar dan paling biasa digunakan oleh pemandu memancing yang berpengalaman dengan gaya memancing ini.
  • Perahu atau perahu teluk – Ini adalah bot yang popular untuk memancing air masin di pantai, antara 17 kaki hingga 24 kaki. Skiff biasanya digunakan untuk poling teknikal merentasi flat rumput semasa memancing. Bot teluk lebih pelbagai dan boleh mengendalikan lebih banyak chop sambil masih mengakses perairan yang agak cetek.

Dengan banyak penyelidikan, anda pasti akan menemui bot nelayan kecil yang terbaik untuk anda. Ingat, bot ialah pelaburan, jadi anda perlu meluangkan masa dan beberapa pandu uji untuk membantu menentukan kapal yang terbaik untuk keperluan dan gaya hidup anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *