6 Idea Penginapan Mesra Bajet Untuk Keluarga

Saya sangat percaya dengan mempunyai beberapa percutian yang dirancang sepanjang tahun. Ini bukan sahaja memberi anda sesuatu yang dinanti-nantikan, tetapi ia boleh memenuhi rasa pengembaraan anda, memberikan tempoh relaksasi yang terjamin, atau sekadar menawarkan peluang untuk mencipta kenangan baharu!

Walaupun perjalanan atau perjalanan berbilang hari tidak sesuai untuk anda sekarang, anda masih boleh mencapai suasana percutian yang sama dengan beberapa idea staycation kreatif. Staycation pada dasarnya adalah bercuti di rumah atau perjalanan sehari dalam jarak memandu dari rumah anda yang tidak memerlukan penginapan semalaman. Berikut ialah beberapa idea penginapan mesra bajet untuk keluarga.

  • Berkhemah. Sediakan tapak perkhemahan di halaman belakang rumah anda atau pergi ke tapak perkhemahan tempatan. Panggang s’mores, ceritakan kisah unggun api, dan nikmati pemandangan dan bunyi alam semula jadi di sekeliling anda.
  • Menaiki bot. Ambil cahaya matahari dan udara segar di atas air. Sewa bot, kunjungi tempat memancing tempatan kegemaran anda atau cari tempat yang baik untuk terapung di dalam air. Terokai tasik nelayan berdekatan yang anda ingin cuba.
  • Festival Filem. Anjurkan maraton filem bertema di rumah dengan semua keperluan teater—makanan ringan, popcorn, selimut selesa dan barisan filem kegemaran anda.
  • Bangunan Kubu. Apakah yang lebih menyeronokkan untuk kanak-kanak (dan orang dewasa) daripada membina dunia baharu? Gunakan selimut dan perabot dan apa sahaja yang anda boleh kumpulkan untuk membina kubu yang indah di dalam atau di luar rumah. Jadikan ia ajaib dengan cahaya kelipan, muzik dan imaginasi.
  • Makan Malam Luar. Tiada apa yang dikatakan bercuti seperti hidangan lazat di bawah bintang. Sama ada anda sedang memanggang barbeku atau memesan dalam pizza, cipta pengalaman menjamu selera yang menyeronokkan dengan hiasan, muzik dan aktiviti luar seperti permainan halaman.
  • Malam Permainan. Gali permainan papan dan teka-teki lama dan bawa ia kembali ke zaman berinteraksi dengan orang yang anda sayangi secara bersemuka. Jadikan ini malam tanpa telefon untuk keseronokan tambahan.

Cuba idea staycation yang menyeronokkan dan mesra bajet ini bersama keluarga anda pada musim panas ini dan buat kenangan untuk kekal seumur hidup.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *