6 Fakta Menakjubkan Kuda Appaloosa

Kuda adalah salah satu haiwan peliharaan terawal di dunia kerana ia serba boleh. Kuda Appaloosa tidak terkecuali. Namun, sebenarnya, mereka terkenal dengan corak yang menakjubkan dan berwarna-warni pada kot mereka. Selain itu, terdapat banyak yang menarik Fakta kuda Appaloosa itu mungkin mengejutkan anda.

Saya telah mengumpulkan banyak maklumat hebat tentang kuda ini. Terdapat banyak perkara penting yang berkaitan dengan makhluk cantik ini yang anda tidak pernah sedar. Tatal ke bawah dan ketahui diri anda.

Appaloosa-kuda-fakta

6 Fakta Menarik Kuda Appaloosa

1. Kuda Appaloosa berasal dari Amerika

Walaupun banyak dokumen melaporkan bahawa kuda tompok pernah tinggal di Eropah dan Asia, hakikatnya Appaloosa hari ini telah dibangunkan oleh orang Nez Perce pada awal abad ke-16. Pada masa kini, Appaloosa telah secara rasmi menjadi kuda negeri Idaho sejak tahun 1975.

>>> Baca lebih lanjut: Purata jangka hayat kuda Appaloosa

2. Nama asal kuda ini bukanlah Appaloosa

Pada mulanya, orang merujuk kuda berwarna-warni sebagai kuda Palouse. Nama ini dikatakan berkemungkinan menghubungkan ke sungai Palouse di mana orang Nez Perce pernah tinggal. Secara beransur-ansur, selepas beberapa dekad, nama itu bertukar menjadi “Appaloosa”, yang dikenali sebagai hari ini.

3. Kuda Appaloosa mempunyai banyak peranan

Pada masa lalu, kuda ini digunakan untuk tunggangan jarak jauh dan untuk berkomunikasi semasa peperangan kerana mereka mempunyai kelajuan yang mengagumkan, ketahanan, dan sikap tenang.

Walau bagaimanapun, dalam kehidupan moden, Appaloosas digunakan untuk menunggang jejak atau kerja ladang.

appaloosa-kuda-untuk-menunggang-jejak

4. Orang ramai membezakan kuda Appaloosa dengan corak tompok

Walaupun jenis kuda lain dikelaskan mengikut ciri pengesahan, kuda Appaloosa dikategorikan berdasarkan genetik warna. Pada masa ini, terdapat 4 jenis lapisan asas bergantung pada pigmentasi genetik kuda, yang diterangkan di bawah:

  • selimut
  • harimau bintang
  • Marmar
  • Kepingan salji

Orang mungkin pernah mendengar tentang “Varnis”, “Frost” atau “Snowcap”, tetapi mereka hanyalah cabang yang lebih kecil daripada 4 jenis yang disenaraikan di atas.

leopard-appaloosa-kuda

5. Appaloosas sering menukar kot apabila mereka semakin tua

Adakah anda tahu bahawa kuda Appaloosa dilahirkan dengan kot yang kukuh? Tompok-tompok itu hanya timbul apabila mereka semakin tua. Sedikit demi sedikit, apabila mereka semakin tua, kot ini akan berubah secara beransur-ansur.

6. Walt Disney pernah mempunyai siri tentang kuda Appaloosa

Lari-Appaloosa-lari

Dahulu terdapat rupa kuda dengan corak tompok, yang dipercayai secara meluas sebagai Appaloosa, dalam karya seni orang Yunani Purba dan dinasti Han. Selain itu, kuda Appaloosa telah dan sedang memainkan peranan dalam banyak filem.

Salah satu filem paling terkenal tentang baka Appaloosa ialah “Run, Appaloosa, Run”, iaitu tentang seorang gadis dan kuda Appaloosanya bernama Tarian Langit bekerjasama untuk mengatasi kesusahan dalam hidup mereka.

Kesimpulan

Berikut adalah beberapa fakta tentang Appaloosas. Melalui artikel itu, saya dapati bahawa mereka cantik dan serba boleh.

Dan anda, apa pendapat anda tentang ini Fakta kuda Appaloosa? Tinggalkan komen anda di bawah. Terima kasih untuk membaca!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *