6 Cara Mengajar Anak Memancing Semasa Duduk di Rumah

Tidak ada cara yang lebih baik untuk mengajar anak memancing daripada membawanya memancing, sebaik-baiknya selalu. Tetapi dalam masa pandemik ini, berkumpul di perairan tempatan mungkin tidak bijak, praktikal, atau pun – sementara – sah.

Walau bagaimanapun, anda boleh mengajar memancing kepada anak-anak, atau mengajar asas-asas memancing kepada mereka, semasa anda tinggal di rumah. Ia adalah persediaan yang baik untuk masa-masa apabila sekatan tinggal di rumah dan perjalanan ditarik balik, dan alternatif yang baik kepada keterlaluan video.

Ini adalah peluang untuk mempelajari lebih daripada sekadar bahagian menangkap daripada pengalaman memancing. Ini adalah peluang untuk mengambil pendekatan holistik terhadap sukan ini dengan anak muda. Fikirkan tentang dua perkara paling penting yang berkaitan dengan memancing anak muda: Pertama, perkara yang berlaku di dalam air. Kanak-kanak ingin tahu tentang apa yang berlaku di luar sana berkaitan dengan ikan, umpan dan habitat. Kedua, terdapat mekanik memancing, yang terutama melibatkan penggunaan peralatan yang betul. Jika anda mahu anak-anak menikmati aktiviti memancing sepenuhnya, mereka perlu belajar melakukan perkara asas sendiri.

Dengan mengambil kira itu, berikut ialah enam tindakan yang boleh anda ambil dari air yang membantu mengajar kanak-kanak memancing dan/atau mengajar mereka tentang perkara penting untuk tindakan memancing.

1. Belajar Tentang Persekitaran Ikan

Tasik, sungai, anak sungai, kolam, air pasang surut, teluk, muara pesisir pantai, persekitaran luar pesisir, ombak tepi pantai – ini semua mempunyai ciri dan spesies ikan tersendiri. Mereka mungkin cetek atau dalam, hangat atau sejuk, subur atau tidak subur. Seorang anak muda boleh mempelajari ciri-ciri dan apa yang membezakan badan air ini, dan cara ia sesuai dengan rangkaian hidupan akuatik. Cari maklumat berdasarkan umur atau belia yang sesuai tentang topik ini daripada organisasi pemuliharaan, agensi sumber asli (ikan dan permainan) negeri, akuarium awam dan buku di perpustakaan tempatan anda.

2. Belajar Mengenai Ikan yang Hadir di Tempat Yang Anda Akan Pergi

Dalam pembangunan pemancing, ia sangat membantu untuk mengetahui tentang spesies yang anda sasarkan dan/atau hadir di mana-mana sahaja anda akan memancing. Terdapat banyak maklumat yang tersedia mengenai perkara ini, termasuk sumber yang dinyatakan sebelum ini. Buku panduan sangat membantu sebagai bahan rujukan. Terutamanya cari maklumat spesies daripada agensi sumber asli negeri anda, kerana butiran yang mereka berikan akan paling berkaitan dengan tempat anda. Mana-mana sumber yang mempunyai kuiz tentang mengenal pasti spesies atau tingkah laku ikan patut diperiksa. Untuk maklumat umum, anda boleh mula pada halaman spesies ikan di laman web kami.

3. Belajar Tentang Makanan Makanan

Memandangkan memancing adalah mengenai menangkap ikan dengan membentangkannya dengan bahan makanan semula jadi atau tiruan, tiada apa yang lebih asas kepada sukan ini daripada mempelajari makanan semula jadi (hidangan ternakan) ikan yang anda cari, di mana ia ditemui dan apa tabiat dan habitatnya ialah. Makanan itu terdiri daripada serangga akuatik kecil untuk trout sungai hingga menhaden seberat 1 paun untuk bass berjalur pantai. Cari maklumat ini daripada sumber yang sama yang telah disebutkan, terutamanya jika ia tidak terlalu teknikal.

4. Ajar Mereka Melempar, Kemudian Berlatih di Halaman atau Ruang Lapang Lain

Saya menulis catatan terperinci tentang cara mengajar kanak-kanak membuang, yang idealnya berlaku di luar air sebelum pergi memancing. Semak ia keluar. Anda memerlukan jenis tackle yang betul, sediakan dengan betul, dengan palam latihan casting dan dengan tema yang tetap dengan keselamatan. Setelah mereka mempelajari mekanik, tetapkan sasaran untuk latihan dan jika anda melibatkan ahli keluarga lain, ia boleh menjadi antara aktiviti keluarga yang menyeronokkan yang anda lakukan.

5. Belajar Mengikat Simpul Asas Memancing

Sama ada anda menggunakan gewang, lalat atau mata kail, ia perlu disambungkan ke tali dengan simpulan yang betul. Mengajar memancing kepada anak-anak akhirnya akan memerlukan ikatan simpulan. Kanak-kanak hanya perlu belajar satu simpulan untuk bermula – Uni atau Improved Clinch akan menjadi pilihan saya – dan laman web kami mempunyai maklumat tentang ikatan simpulan. Jangan mulakan dengan garisan yang ringan atau berdiameter halus, yang lebih sukar untuk digunakan berbanding dengan garis pusat yang lebih tebal. Talian monofilamen ujian 10 atau 12 paun yang lembut adalah baik untuk pembelajaran. Kemudian berlatih. Sebaik sahaja anak-anak tahu cara berulang kali mengikat simpulan yang baik, anda boleh mempercayai mereka untuk memasang tali pada mata kail atau gewang mereka sendiri, yang akan mereka rasa lebih memuaskan daripada meminta orang lain melakukannya untuk mereka.

6. Biarkan Mereka Membantu Mendapatkan Tackle dan Peralatan Lain

Kebanyakan pemancing dewasa mendapati persediaan untuk pergi memancing – menyediakan peralatan – satu latihan yang menyeronokkan dan menjangkakan. Menunjukkan kepada anak muda cara anda mengatur kotak perkakas anda, cangkuk anda diasah, kekili anda dipenuhi dengan garisan, dsb., melibatkan mereka dalam proses dan boleh menyebabkan mereka mengambil alih tugas-tugas ini kemudian, jadi bukan idea yang buruk untuk menarik minat dan libatkan mereka dalam persediaan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *