5 Tempat Terbaik untuk Memancing Pantai di Hawaii

Walaupun pada mulanya sesetengah orang mungkin menganggap rangkaian Pulau Pasifik ini sebagai destinasi memancing luar pesisir, terdapat banyak taman dan jeti di mana anda boleh merasai pengalaman memancing di pantai di Hawaii juga. Lihat senarai kegemaran yang boleh diakses ini jika anda merancang lawatan ke pulau-pulau dan ingin mencuba beberapa tempat memancing pantai Hawaii.

1. Taman Pantai Spencer, Pulau Besar Hawaii

Salah satu taman teratas di Pulau Besar. Spencer Beach Park mempunyai pasir lembut, pokok palma yang rendang, astaka berkelah, tapak perkhemahan dan tempat memancing pantai di pantai — tempat yang sesuai untuk keluarga memancing hujung minggu.

2. Pelabuhan Keahou, Pulau Besar Hawaii

Ini adalah satu lagi destinasi memancing pantai Hawaii yang mesra keluarga. Pemancing yang lebih berpengalaman boleh memancing dari jeti dengan umpan semula jadi seperti sardin atau ballyhoo untuk mendapatkan peluang ulua (gergasi trevally). Pemula boleh menuju ke dinding batu untuk menangkap angelfish, yellow tang, dan manini.

3. Jeti Hanalei, Kauai

Jika anda tertanya-tanya di mana untuk memancing dari pantai di pulau Kauai, Hanalei Pier ialah tempat yang baik untuk bermula. Ini terutamanya berlaku pada bulan-bulan musim panas apabila scad mata besar tiba di kawasan itu. Spesies pemangsa besar seperti ulua dan amberjack memakan ikan umpan ini, meningkatkan peluang anda untuk menangkap ikan yang tidak dapat dilupakan.

4. Black Rock, Maui

Apabila bercakap tentang memancing di Hawaii, Black Rock di pulau Maui adalah satu tempat yang anda tidak boleh ketinggalan. Ini adalah semenanjung lava hitam yang terletak di hujung utara Pantai Kaanapali. Selain menjadi tempat memancing yang popular, pemain snorkel kerap mengunjungi Black Rock dengan harapan dapat melihat sekilas spesies di bawah air seperti ikan tenggiri dan ikan tenggiri.

5. Taman Negeri Kaena Point, Oahu

Ini adalah taman yang agak terpencil yang merangkumi sebahagian besar garis pantai di sepanjang sudut barat laut Oahu. Kaena Point ialah tempat untuk mereka yang ingin memancing di pantai laut dalam di Hawaii kerana penurunan kedalaman yang melampau. Jika anda ingin menyasarkan ulua (gergasi trevally) dari pantai, sukar untuk mencari tempat yang lebih baik di pulau Oahu untuk melakukannya.

Jika anda belum mencuba memancing air masin dari pantai di Kepulauan Hawaii, anda mungkin terkejut apabila mengetahui bahawa tiada lesen rekreasi marin diperlukan. Walau bagaimanapun, anda memerlukan lesen memancing Hawaii jika anda merancang untuk memancing mana-mana tasik air tawar di Kepulauan Hawaii.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *