5 Taman Negara Terbaik Untuk Dilawati pada Musim Gugur

Tidak ada masa yang sukar untuk melawat taman negara tetapi pada musim luruh, banyak daripada 63 taman kami menjadi hidup di udara dan di atas tanah. Untuk melihat warna musim luruh yang terbaik, taman negara menawarkan peluang alam semula jadi untuk bermandikan cahaya hangat daun kuning, or-ange, dan merah. Berikut ialah 5 taman negara terbaik untuk dikunjungi pada musim luruh.

Gaung Sungai Baru

Taman negara terbaharu di Amerika ialah kawasan ajaib pada musim luruh dan kubu aktiviti luar, terutamanya untuk pemancing yang ingin memancing di taman negara! Jurang warna musim luruh ini merupakan salah satu taman negara terbaik untuk dedaunan musim luruh yang paling dinikmati dari tempat duduk basikal gunung, keselesaan rakit atau berjalan kaki dengan but mendaki.

Pergunungan Smokey yang Hebat

Dari kaki bukit ke puncak gunung, taman yang paling banyak dilawati di Amerika juga merupakan salah satu taman negara terbaik untuk dedaunan musim luruh terima kasih kepada ombak melata merah ambar, kuning keemasan, oren megah, dan juga beberapa keagungan gunung ungu jika anda bernasib baik!

Taman Negara Acadia

Taman popular ini cantik sepanjang tahun tetapi jika anda mahukan warna musim luruh, lebih sedikit orang ramai dan memancing di taman negara, sukar untuk mengalahkan Acadia pada musim luruh. Apa yang menjadikan taman negara ini sebagai salah satu taman negara terbaik untuk dilawati pada musim luruh ialah bagaimana warna-warna pada pokok memberikan kontras yang terang kepada lautan biru, ton semula jadi batu di sepanjang tebing, dan rumah api merah dan putih.

Gerbang

Taman negara pada musim luruh sering menimbulkan imej pokok yang penuh dengan warna di atas dan daun rangup di bawah kaki, tetapi Arches menawarkan sesuatu yang berbeza. Mengenai warna musim luruh dan taman negara, Arches menyampaikan 365 hari setahun kerana batu pasir dan batu lumpur disalut kekal dalam warna oren dan merah tetapi pada petang musim luruh semasa waktu keemasan sebelum matahari terbenam, formasi batuan ikonik ini menjadi tepu dengan warna musim luruh yang mendalam dan menggugah.

Grand Tetons & Yellowstone

Puncak yang menakjubkan ini berfungsi sebagai latar belakang yang sempurna untuk foto taman negara terbaik untuk dedaunan musim luruh. Apabila digandingkan dengan Yellowstone dalam perjalanan singkat ke utara, anda mempunyai dua taman negara terbaik untuk dikunjungi pada musim luruh kerana orang ramai lebih nipis, pokok lebih kuning daripada hijau, dan bison kelihatan cantik dengan warna musim luruh.

Inilah yang anda perlu tahu tentang mendapatkan lesen memancing di taman negara pada musim luruh ini!

Jeff Bogle

Jeff Bogle

Jeff ialah bapa kepada anak perempuan remaja, pengembara yang gemar, jurugambar dan penulis bebas. Dia menulis cerita tentang perjalanan keluarga, rekreasi luar, alam sekitar, keibubapaan dan banyak lagi untuk Fodor, Reader’s Digest, Majalah Ibu Bapa, Good Housekeeping, PBS dan Esquire, antara penerbitan lain. Cari dia di blognya, OWTK.com dan di Instagram @OWTK. Jeff juga merupakan penerbit zine sastera suku tahunan, Stanchion

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *