5 Simpulan Memancing Setiap Pemancing Patut Tahu

Kandungan disediakan oleh Kawasan Pemancing.

Jika anda ingin menjadi pemancing yang serius, anda perlu belajar mengikat pelbagai jenis simpulan. Setiap jenis mempunyai khasiat dan kegunaan tersendiri. Dalam maklumat grafik ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara mengikat lima simpulan penting untuk senjata anda.

Untuk setiap satu, anda akan menemui panduan langkah demi langkah, bersama dengan ilustrasi. Selain itu, kami menyertakan beberapa perkara yang perlu diingat dan kegunaan utama bagi setiap simpulan.

1. Simpulan Clinch yang Diperbaiki

The simpulan memancing clinch yang lebih baik digunakan untuk mengikat tali pada mata kail atau gewang. Simpul pancing ini ialah simpulan terminal yang mudah dan boleh dipercayai untuk diikat apabila memasang mata kail, pusing atau terbang ke garis pendahulu atau tippet anda. Ramai pemancing suka menggunakan simpulan ini apabila memancing dengan alat ringan atau memancing air tawar kerana ia paling sesuai untuk ujian garisan sehingga 20 paun.

2. Simpul Palomar

Simpulan Palomar digunakan untuk mengikat tali pada mata kail atau gewang. Sesetengah pemancing berfikir Simpul Palomar adalah jenis simpul pancing terbaik untuk digunakan untuk tali pancing ringan (seperti tali jalinan) kerana ia mengekalkan banyak kekuatan tali asalnya.

3. Simpul Penyu

The Tombol penyu digunakan untuk mengikat tali pada mata kail dan gewang, simpul pancing ini adalah untuk tali nipis dan mata kail kecil. Simpulan terminal ini adalah salah satu simpul pancing lalat yang paling biasa digunakan untuk menyambung mata kail kecil atau lalat ke garis perambut nipis atau tippet.

4. Simpulan Darah

Simpulan Darah digunakan untuk mengikat dua garisan. Sebaik-baiknya gunakan simpul pancing ini untuk garisan diameter yang sama. Simpulan darah ialah dua simpulan belakang ke belakang dan paling banyak digunakan untuk menyambung bahagian garisan nilon monofilamen yang mempunyai berat yang sama sambil mengekalkan bahagian yang tinggi daripada kekuatan sedia ada garisan.

5. Simpulan Snell

Simpulan snell digunakan untuk mengikat garisan pada cangkuk. A Simpul Snell digunakan untuk memasang perambut atau tippet pancing terbang terus pada mata kail. Simpulan pancing terminal ini sering dianggap sebagai salah satu yang paling kuat kerana cara ia mengagihkan geseran yang sama rata.

Namun, keseluruhan maklumat grafik ini cukup ringkas untuk digunakan sebagai helaian tipu. Anda boleh memuat turun panduan 5 Fishing Knots ke telefon anda atau mencetaknya. Dengan cara itu, anda pasti akan sentiasa menyediakan pelantar anda dan disediakan dengan betul.

How-To-5-Fishing-Knots-Infografik640.jpg

Kami membuat panduan semudah mungkin untuk diikuti. Jadi, jika anda mengikut langkah-langkah dengan betul, anda akan mendapatnya dengan betul pada percubaan pertama. Walau bagaimanapun, jika anda kurang ketangkasan jari atau jika hasil akhirnya kelihatan tidak betul – teruskan mencuba.

Sehingga anda telah menguasai lima simpulan, simpan beberapa cangkuk dan beberapa garisan berdekatan. Lain kali ada rehat komersial semasa permainan, apa kata luangkan masa beberapa minit untuk berlatih simpulan? Tidak lama lagi, anda akan dapat mengikatnya tanpa memikirkannya!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *