5 Simpulan Memancing Ikan Mas Yang Anda Perlu Tahu

Kredit foto kepada Colin Scott

Sekarang adalah masa yang sesuai untuk mula menyikat simpulan memancing ikan mas anda. Walaupun spesies ikan tertentu ini pernah dianggap sebagai gangguan, pemancing di seluruh dunia semakin menghargai perjuangan mencabar yang mampu dilakukan oleh ikan mas.

Mempelajari segelintir simpulan memancing ikan mas yang baik dan pelantar tidak akan membawa anda terlalu lama. Malah, anda mungkin sudah biasa dengan beberapa simpul memancing terbaik untuk digunakan apabila menyasarkan ikan mas. Sebelum anda belajar cara mengikat setiap simpulan ini; walau bagaimanapun, anda harus tahu situasi yang memerlukan setiap jenis simpulan.

1. Rajah Lapan Simpul

Ini adalah simpulan kuat yang akan memberikan sambungan pusing anda lebih kebebasan bergerak, tetapi juga merupakan simpulan yang baik untuk diikat jika anda ingin dapat menukar alat terminal anda dengan cepat. Gunakan Rajah Lapan Simpul dengan monofilamen atau garisan fluorokarbon.

2. Simpul Grinner

Jangan biarkan nama simpulan ini membuang anda. Simpul Uni dirujuk sebagai Simpul Grinner di United Kingdom. Grinner Knot (UK) atau Uni Knot (AS) ialah salah satu simpulan terbaik untuk digunakan semasa memasang cangkuk atau pusing pada talian utama monofilamen anda.

3. Simpulan Tanpa Simpul

Jika anda bercadang untuk memancing umpan ikan mas pada pelantar rambut (salah satu simpulan pancing ikan mas paling mudah dan pelantar yang membolehkan umpan diberikan tanpa duduk terus di mata kail), ini adalah simpulan untuk digunakan. Gunakan simpulan ini dengan umpan seperti boilies (bebola doh), pelet besar dan jagung manis. Anda juga akan mendapati bahawa simpulan ini dengan bijak menjajarkan cangkuk anda pada ketua anda, meningkatkan peluang cangkuk yang kukuh.

4. Simpul Palomar

Simpul Palomar ialah simpulan yang mudah diikat apabila anda ingin memasangkan pusing pada garisan utama berjalin atau monofilamen anda. Apabila diikat dengan betul, ia juga mengekalkan kira-kira 95% daripada kekuatan asal garisan. Kuat dan mudah diikat — itulah gabungan yang menang!

5. Simpulan Darah

Anda mungkin mahu menggunakan simpulan ini dan bukannya Grinner Knot (juga dikenali sebagai Uni Knot) apabila memasang garis fluorokarbon pada gelung pada pendahulu dan pusing. Simpul Darah diketahui berfungsi dengan baik dengan garis fluorokarbon, manakala Simpul Grinner berfungsi lebih baik dengan garisan monofilamen.

Ini satu petua terakhir: Jangan lupa untuk membasahkan setiap simpulan pancing ikan mas anda sebelum menariknya ketat supaya tali anda tidak lemah atau putus daripada geseran.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *