5 Simpul Memancing Laut Dalam: Yang Untuk Digunakan Apabila

Ikan permainan luar pesisir memerlukan penggunaan simpulan yang paling kuat, tetapi masih banyak lagi untuk mengetahui simpulan pancing laut dalam yang terbaik untuk digunakan daripada hanya kekuatan sahaja — jenis bahan garisan dan situasi tali pinggang akan membuat perbezaan juga. Ketahui tentang lima simpulan yang paling banyak digunakan oleh pemancing air biru.

1. Bimini Twist

Jika anda ingin mengikat salah satu simpulan memancing laut dalam yang paling kuat dan terbaik untuk menyambung talian ke tong atau pusing pusing, Bimini Twist ialah simpulan yang perlu anda pelajari. Simpulan khusus ini akan mengekalkan 90%-95% daripada kekuatan garisan asal jika diikat dengan betul. Terdapat garisan berkembar yang tercipta apabila simpulan ini diikat. Baris kedua berfungsi sebagai insurans tambahan terhadap melecet. Jika paruh atau ekor ikan terputus pada satu helai, masih ada lagi helai tali.

2. Simpul Uni Berganda

Ini ialah sambungan talian ke talian yang baik yang boleh anda gunakan dengan baris sama ada kekuatan yang serupa atau berbeza. Apabila mengikat garisan jalinan pada monofilamen, buat kira-kira lapan pusingan dengan garisan jalinan, dan kemudian kira-kira lima pusingan dengan monofilamen.

3. Simpulan Albright

Apabila anda perlu menyambungkan dua garisan diameter atau bahan yang berbeza (talian utama berjalin ke wayar atau garisan utama berjalin ke monofilamen, contohnya), simpulan Albright ialah pilihan yang bijak.

4.Simpul Palomar

Simpul Palomar ialah salah satu simpul memancing laut dalam terbaik yang boleh anda gunakan semasa memasang mata kail pada tali pancing atau perambut anda. Simpulan ini adalah salah satu simpulan terminal yang paling mudah untuk diikat, dan juga salah satu yang paling kuat.

5. Haywire Twist

Jika anda bercadang untuk melakukan perjalanan memancing di air masin untuk menyasarkan spesies bergigi (seperti makarel Sepanyol, king mackerel, wahoo, atau barakuda), anda mungkin ingin belajar cara mengikat Haywire Twist. Walaupun Haywire Twist secara teknikalnya bukan simpulan, ramai pemancing luar pesisir menganggapnya sebagai cara terbaik untuk menyambungkan perambut wayar ke cangkuk, gewang atau pusing. Mula-mula anda akan menggunakan simpulan Albright untuk menyambungkan perambut atau tippet anda kepada wayar, dan kemudian gunakan pintalan haywire untuk menyambung cangkuk, gewang atau terbang anda.

Sekarang setelah anda mengetahui simpul memancing yang terbaik di laut lepas, berlatih mengikat beberapa simpul memancing laut dalam ini. Dapatkan arahan langkah demi langkah tentang cara mengikat simpul uni berganda atau simpul memancing air masin yang lain. Simpulan yang kuat akan membantu anda mendaratkan lebih banyak ikan dengan jayanya!


Debbie Hanson

Debbie Hanson

Debbie Hanson ialah seorang penulis luar yang memenangi anugerah, penyokong memancing sukan wanita, pemegang rekod dunia IGFA, dan pemandu air tawar yang tinggal di Florida Barat Daya. Kerja bertulis Hanson telah muncul dalam penerbitan seperti Florida Game & Fish Magazine, BoatUS Magazine, dan USA Today Hunt & Fish. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kerjanya, lawati shefishes2.com atau ikuti dia di Instagram @shefishes2.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *