5 Sebab Anda Tidak Perlu Memancing Tanpa Lesen di California

Jika anda baru untuk memancing, anda mungkin tidak mengetahui tentang faedah berkaitan pemuliharaan yang disertakan dengan membeli lesen memancing.

Walaupun terdapat beberapa keadaan yang membolehkan anda pergi memancing tanpa lesen di California (seperti pada hari memancing percuma atau semasa anda memancing dari jeti awam di perairan lautan atau teluk), mengapa menghadkan diri anda kepada situasi ini? Selain itu, pembelian lesen memancing anda membantu menyumbang kepada usaha pemuliharaan.

Semak lima sebab khusus mengapa membeli lesen memancing berbanding memancing tanpa lesen adalah langkah bijak untuk pemuliharaan.

  1. Pembelian lesen memancing anda membantu menyumbang kepada pemuliharaan melalui program pendidikan dan pengambilan. Memandangkan lebih ramai orang mengambil ikan, terdapat keperluan yang lebih besar untuk pendidikan awam mengenai topik seperti pengenalan spesies, pemuliharaan, peraturan dan teknik tangkapan dan pelepasan yang betul.
  2. Dana daripada lesen memancing California anda digunakan untuk menambah baik akses bot dan memancing. Ini boleh termasuk tanjakan bot baharu atau naik taraf kepada kemudahan sedia ada.
  3. Dana lesen memancing menyokong rancangan pemuliharaan jangka panjang untuk laluan air negeri. Ini termasuk pembiayaan untuk projek penyelidikan penting yang dijalankan oleh ahli biologi negeri untuk mengekalkan keseimbangan semula jadi ekosistem kita serta program tebar ikan dan penetasan.
  4. Seratus peratus daripada yuran lesen pergi terus ke arah pemuliharaan dan pemulihan — bukan dua puluh lima peratus, bukan lima puluh peratus… seratus peratus!
  5. Mempunyai lesen memancing negeri yang sah adalah undang-undang; melainkan ia adalah hari memancing percuma yang ditetapkan negeri, anda berumur di bawah 16 tahun, atau anda memancing dari jeti awam (mengikut peraturan memancing California, semak kemas kini). Ini bermakna menangkap ikan tanpa lesen boleh dikenakan denda atau penalti.

Memandangkan anda tahu mengapa membeli lesen memancing berbanding memancing tanpa lesen di California (atau di mana-mana negeri lain) adalah penting, dapatkan lesen memancing anda hari ini dan bantu menyokong pemuliharaan sumber akuatik negeri anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *